Σιγά σιγά το 2018 φτάνει στο τέλος του, μια χρονιά δύσκολη, που έφερε νέες εξελίξεις και νέες τάσεις. Πέραν των διάφορων πολιτικών, πολιτιστικών και άλλων γεγονότων, το 2018 ήταν μια χρονιά κατά την οποία πολλά σημαίνοντα πρόσωπα εγκατέλειψαν τον μάταιο αυτό κόσμο.

Άλλοι από τον αθλητικό χώρο, άλλοι από το καλλιτεχνικό στερέωμα και τον κόσμο τον επιστημών, όλοι τους άφησαν το στίγμα τους εν ζωή και οι πλείστοι εξ αυτών, θα λείψουν σε πολλούς.

Αθλητισμός

1. Ευγένιος Γκέραρντ, 77. Ολλανδός προπονητής που σίγουρα πολύ νεότεροι μπορεί να μην γνωρίζουν, όμως άφησε το στίγμα του στην πρώτη εθνική ως προπονητής του Ο.Φ.Η για 15 χρόνια. Απεβίωσε από προβλήματα υγείας.

2. Ντάβιντε Αστόρι, 31. Ιταλός διεθνής ποδοσφαιριστής με θητεία σε Cagliari και Fiorentina, πέθανε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου το Μάρτιο. Η Fiorentina θα συνεχίσει το προ θανάτου ανανεωμένο συμβόλαιο του παίχτη και θα το δώσει στην οικογένεια του, διότι ακόμα και τώρα στον αθλητισμό δεν είναι όλα χρήμα. 

3. Κώστας Πολίτης, 76. Έλληνας προπονητής της εθνικής Ομάδος Μπάσκετ του 1987, που μαζί με τον Γκάλη, το Γιαννάκη και τον Καμπούρη, έβαλαν το μπάσκετ στην αθλητική μας κουλτούρα και καθιέρωσε την εθνική ως την επίσημη αγαπημένη.

4. Παύλος Γιαννακόπουλος, 88. Σαν Παναθηναϊκός, έχω να πω απλά Παυλάρα ευχαριστούμε! Πέραν, όμως, της μεγάλης του ενασχόλησης με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό (6 ευρωπαϊκά είναι αυτά), ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν ένας σημαντικός επιχειρηματίας και πρωταγωνιστής στον χώρο του ελληνικού φαρμάκου.

Θέαμα και μόδα

5. Ιμπέρ ντε Ζιβανσί, 91. Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας και ιδρυτής του ομώνυμου γαλλικού οίκου μόδας. Ο άνθρωπος που ουσιαστικά με τις δημιουργίες του έκανε την Audrey Hepburn το απόλυτο fashion icon. Έφυγε πλήρης ημερών αυτό το Μάρτιο.

6. Χρήστος Σιμαρδάνης, 60. Η φωνή του Mega, γνωστός ηθοποιός, είχε πρωταγωνιστήσει σε διάφορους κωμικούς ρόλους. Εγώ απλά θα κρατήσω την ατάκα που είχε χρησιμοποιήσει σε μια ανάρτησή του.

Να είσαι περήφανος επειδή είσαι τίμιος, καλός άνθρωπος, ή καλός πατέρας.

Έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο.

7. Avicii, 28. Παγκοσμίου φήμης Σουηδός τραγουδιστής και μουσικός έδωσε τέλος στην ζωή του αφήνοντας πολλούς από τους θαυμαστές του άφωνους.  Σε πολλούς από μας θα μείνουν αξέχαστα τα τραγούδια του(“Wake Me Up”, “Hey Brother”, “Levels”).

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το βίο του εδώ. 

8. Χάρρυ Κλύνν, 78. Κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης. Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου. Σατιρικός ηθοποιός και πνεύμα εν ζωή, ακόμα και στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Γνωστός για το Αλαλούμ, τον Τραμπάκουλα και τόσα, μα τόσα άλλα.

9. Άντονι Μπουρντέν, 61. Αμερικανός σεφ, συγγραφέας και τηλεοπτικός οικοδεσπότης του “No Reservations”, ο άνθρωπος που έκατσε για βρώμικο τον πρόεδρο Ομπάμα και ταξίδεψε όλη τη Γη δοκιμάζοντας φαγητό, έδωσε τέλος στην ζωή του φέτος το καλοκαίρι.

10. Τζέσυ Παπουτσή, 68. Νομίζω, την ήξεραν όλα τα μέλη μιας ελληνικής οικογένειας, από την γιαγιά σου που έβλεπε “7 θανάσιμες πεθερές”, τη μαμά σου που έβλεπε “Δυο ξένους” καθώς τόσες και τόσες παραγωγές. Νικήθηκε από όγκο στον εγκέφαλο.

11.Σταν Λι, 95. Ο άνθρωπος που έντυσε τα παιδικά μας χρόνια με super ήρωες όπως ο Spider-Man, ο Iron Man και οι X-men. Πνευματικός πατέρας της Marvel Comics και τον μετέπειτα block buster. Μετά από ένα γεμάτο βίο δεν είναι πλέον ανάμεσα μας.

12. Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, 77. Ο οσκαρικός Ιταλός σκηνοθέτης, ίσως και από τους τελευταίους της γενιάς του, άφησε παρακαταθήκη έργα όπως το “Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι” και “Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας”. 

Επιστήμη

13. Στίβεν Χόκινγκ, 76.  Βρετανός φυσικός και κοσμολόγος, γνωστός στο ευρύ κοινό, με πολλαπλές επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά πάντα με χαμηλό και προσιτό προφίλ. Έκανε και ένα μικρό πέρασμα από το “big bang theory”. Ο θάνατος του προήλθε, από την Νόσο ALS με την οποία ζούσε για 50 χρόνια.

Αποτελούσε ένα τρανό παράδειγμα για όλους, καθώς ποτέ δεν πρέπει να σταματάς σε όποια κατάσταση και αν είσαι.

Επιχειρήσεις  – Πολιτική – Δημοσιογραφία

14.Στέλιος Σκλαβενίτης, 52.Έλληνας επιχειρηματίας, εκ των ιδιοκτητών της ομώνυμης αλυσίδας του μεγαλύτερου, πλέον, ομίλου Λιανεμπορίου στη χώρα, χτυπήθηκε από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

15. Γιώργος Κουρής, 81. Ο Κεφαλλονίτης εκδότης της εφημερίδας  “Αυριανή” και επιχειρηματίας tvn μέσων μαζικής ενημέρωσης. Διαμορφωτής της κουλτούρας του νεοελλήνων ιδίως την δεκαετία του 80. Ο Μάνος Χατζηδάκις την ονόμαζε “Αυριανισμό”.

16. Ζακ Κωστόπουλος, 33. Έλληνας ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Δείτε εδώ την συνέντευξη του Ζακ στο Frapress.gr. 

Ο θάνατος του στην Ομόνοια έγινε αντικείμενο διαμάχης, στα όρια της ανθρωποφαγίας. Πράγμα που δεν πρέσβευε ο ίδιος όταν ήταν εν ζωή. 

17. Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος), 94. Ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ουσιαστικά αυτός που διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική της Μέσης Ανατολής για τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια με την απόφαση του να ξεκινήσει τον πόλεμο του κόλπου στις αρχές του ’90. 

Οι περισσότεροι εκ των εκλιπόντων με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, κατάφεραν να διαμορφώσουν και να επηρεάσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων, ο καθένας στον τομέα του. 

Σημασία όμως έχει να θυμόμαστε, ότι πάντα με το θάνατο του παλιού έρχεται το νέο. 

Σχόλια