Ένα 2018 γεμάτο πολιτικές εξελίξεις, αναταραχές και ανατροπές.

Το 2018 ήταν μία ακόμα χρονιά που σημαδεύτηκε έντονα από πολιτικά γεγονότα, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συμφωνίες και συγκρούσεις σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Εκλογές, συμφωνίες, στρατιωτικές επιχειρήσεις, συναντήσεις, διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια αλλά και παραιτήσεις ήταν μερικά από τα γεγονότα που δίχασαν τους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς και σημάδεψαν το έτος του 2018 που κάπου εδώ αποχαιρετάμε.

Πολιτική ανασκόπηση 2018: Διεθνή Πολιτικά Γεγονότα

1. Επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» της Τουρκίας στο Αφρίν

Στις 20 Ιανουαρίου το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία. Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία, ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.

2. Επανεκλογή Πούτιν

Στις 19 Μαρτίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων.

3. Συνάντηση ηγετών της Νότιας και Βόρειας Κορέας

Στις 27 Απριλίου πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο συναντήθηκαν πριν από την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν μετά την ιστορική τους συνάντηση και έδωσαν τα χέρια.

4. Μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Στις 14 Μαΐου, οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, με τον Τραμπ να διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ είναι απόλυτα δεσμευμένες στην ειρήνη, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται και οι κινητοποιήσεις τους καταλήγουν σε λουτρό αίματος.

5. Ιστορική σύνοδος κορυφής στη Σιγκαπούρη

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου αντάλλαξαν στη Σιγκαπούρη, στο νησί Σεντόζα, μια ιστορική χειραψία με φόντο τις σημαίες των δυο χωρών, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον αρχηγό του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

President Donald Trump shakes hands as he meets with North Korean leader Kim Jong Un on Sentosa Island, Tuesday, June 12, 2018, in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci)

6. Συμφωνία των Πρεσπών

Στις 17 Ιουνίου 2018, ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συνομολογήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών με στόχο την επίλυση του χρόνιου ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο χωριό Ψαράδες της περιοχής των Πρεσπών από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ενώπιον των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα. Η πΓΔΜ συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της σε  «Δημοκρατία της Severna Makedonija» (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η χώρα καλείται να αλλάξει την συνταγματική της ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, ενώ το όνομα θα ισχύει erga omnes (έναντι όλων) τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

(AP Photo/Yorgos Karahalis)

7. Ο Ταγίπ Ερντογάν και πάλι πρόεδρος

Προεδρικές εκλογές έλαβαν χώρα στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου του 2018, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκλέγεται και πάλι πρόεδρος της χώρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το 52,59% των ψήφων, όπως μετέδωσε το CNN Türk, επικαλούμενο τα επίσημα αποτελέσματα της τουρκικής Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Με την ορκωμοσία του, στις 9 Ιουλίου, ολοκληρώνεται η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα στη χώρα.

8. Η Άγκελα Μέρκελ «εγκαταλείπει» την καγκελαρία

Στις 29 Οκτωβρίου η Άγγελα Μέρκελ ανακοινώνει ότι δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στην καγκελαρία μετά το 2021, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για τη Γερμανία.

9. Το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Στις 13 Νοεμβρίου, μετά από πολύμηνες έντονες διαπραγματεύσεις, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο κείμενο των 585 σελίδων υπήρχαν πρόνοιες για οικονομική διευθέτηση της Βρετανίας με την ΕΕ για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί, για τα δικαιώματα, μετά το Brexit, των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη, καθώς και για το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

10. Τα «κίτρινα γιλέκα»

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων (gilets jaunes) εμφανίστηκε στη Γαλλία το Νοέμβριο του 2018. Η πρώτη πανεθνική διαδήλωση έγινε στις 17 Νοεμβρίου και επαναλαμβανόταν κάθε Σάββατο. Η διαμαρτυρία επικεντρώθηκε αρχικά στην υπερφορολόγηση των καυσίμων.

Γρήγορα όμως επεκτάθηκε και σε αιτήματα που σχετίζονται με την αγοραστική δύναμη μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων που ζουν στην επαρχία και σε μικρότερες πόλεις, ακόμη και στην παραίτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Εκφραστές διαμαρτυρίας είναι συνεπώς άτομα της μεσαίας τάξης και ειδικότερα του χαμηλότερου εισοδηματικά τμήματός της που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη εισοδηματική συρρίκνωση στη Γαλλία στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Σοβαρά, όμως, επεισόδια βίας ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με το Παρίσι να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Χιλιάδες διαδηλωτές, προληπτικές συλλήψεις, έφιππη αστυνομία, πλαστικές σφαίρες, σημαντικός αριθμός προσαγωγών και τραυματιών.

Πολιτική ανασκόπηση 2018: Ελληνικά Πολιτικά Γεγονότα

1. Συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις 21 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται το πρώτο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου 2018 ακολούθησε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος, που όμως οδήγησαν σε συμπλοκές με τα ΜΑΤ με ρίψεις χημικών και μαρμάρων. Τα συλλαλητήρια μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας συνεχίστηκαν έντονα στη βόρειο Ελλάδα με τη συμμετοχή και νεαρών μαθητών και μαθητριών.

2. Η ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Την 1η Μαρτίου στις Καστανιές Έβρου, συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτριος Κούκλατζης. Κρατήθηκαν για 5,5 μήνες στις φυλακές της Ανδριανούπολης, με την Ελλάδα να διεκδικεί την άμεση απελευθέρωση και επιστροφή τους. Στις 14 Αυγούστου, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς καθώς ολοκληρώθηκε η έρευνα στα κινητά τους που αποκάλυψε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της κατασκοπείας. Στις 15 Αυγούστου επέστρεψαν στην Ελλάδα.

3. Παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στις 3 Αυγούστου δηλώνει την παραίτησή του μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, κατά τις οποίες πέθαναν συνολικά 100 άτομα μέχρι σήμερα και που επέφεραν την έντονη κριτική προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην καταστροφή.

4. Εκτός μνημονίων η Ελλάδα

Στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει και το τέλος της περιοριστικής πολιτικής. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες, όπως χαμηλούς μισθούς, ανεργία, προβληματικό συνταξιοδοτικό σύστημα κ.ά.

5. Ανασχηματισμός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Στις 28 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας προέβη σε μικρό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Υπουργός Εσωτερικών γίνεται ο Αλέξανδρος Χαρίτσης, ενώ παραμένουν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος και Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς.

6. Παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά

Στις 17 Οκτωβρίου παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έπειτα από διαφωνία του με την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

7. Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Ιστορική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε για την εκκλησιαστική περιουσία και τους μισθούς των ιερέων τον Νοέμβριο του 2018, έπειτα από 79 χρόνια. Ο ιστορικός αυτός συμβιβασμός έδωσε τέλος στις διεκδικήσεις του κράτους όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία.

Οι ιερείς, λοιπόν, δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι και δεν θα πληρώνονται από το κράτος, αλλά η Εκκλησία θα λαμβάνει ισόποσο της μισθοδοσίας τους ποσό από το κράτος και στη συνέχεια θα καταβάλλει τους μισθούς στους κληρικούς.

Άλλο ένα έντονο πολιτικά έτος σβήνει και άλλο ένα νέο έρχεται και παίρνει τη σκυτάλη.

Μακάρι το 2019 να είμαστε όλοι λίγο περισσότερο σοφοί, δημιουργικοί, με κριτική και ευρεία σκέψη.

Σχόλια