Τα έχουμε σιγοτραγουδήσει χιλιάδες φορές, τα αγαπάμε, μας έχουν συνοδεύσει σε έρωτες και χωρισμούς, σε χαρές και λύπες. Τα ακούμε και νιώθουμε, σα να γράφτηκαν για εμάς. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω απ’αυτά;

Σε αυτό το άρθρο, θα ξετυλίξουμε την ιστορία αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών.

Για να δούμε μερικές ιστορίες αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών…

1. «Πεχλιβάνης» – Θανάσης Παπακωνσταντίνου

«Το έγραψα όταν είδα ότι οι δικοί μου ήταν αποσβολωμένοι από την τηλεόραση. Το αυτί είναι δύστροπο σαν όργανο, το μάτι όμως είναι πιο δεκτικό κι ανεκτικό. Οι δικοί μου λοιπόν κόλλησαν με αυτήν κι ιδίως με κάτι σαβούρες σαν τις βραζιλιάνικες σαπουνόπερες. […]

Γύρισα κάποια στιγμή – ήμουν στο στρατό κι είχα καιρό να τους δω – και μπαίνω που λέτε μέσα στο σπίτι λέω γεια, μου λένε ένα ξερό γεια και γυρίζουν στην τηλεόραση ξανά. Κάθισα και σκέφτηκα να ερχόταν ο αέρας από το βουνό να έφερνε μαζί του τα χαλίκια και τα αγκάθια από το βουνό και να τρύπωνε κάτω από την πόρτα και να τα έπαιρνε όλα μαζί του.

Η τηλεόραση είναι χρήσιμη για δυο κατηγορίες πληθυσμού: για τους ανήμπορους ηλικιωμένους και για τα ζευγάρια για να μην φαίνεται η ανία που μπορεί να υπάρχει στη σχέση. Το πλέον τραγικό είναι οι γονείς να βάζουν τα παιδιά μπροστά την τηλεόραση για να τους αφήσουν ήσυχους.», εξομολογήθηκε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στο στο avopolis.gr.

2. «Όταν κοιτάς από ψηλά» – Κώστας Χατζής

Πρόκειται για ένα αντιστασιακό τραγούδι, όσο κι αν δεν το περίμενες.

Στιχουργός του τραγουδιού, που ερμήνευσε ο Κώστας Χατζής, είναι η Σώτια Τσώτου. Εμπνεύστηκε το τραγούδι, όταν ήταν εν πτήσει από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Αιτία για αυτή την εσωτερική μετανάστευση της δημιουργού, ήταν η επιβολή του πραξικοπήματος και το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελευθερία» που δούλευε τότε η στιχουργός, ως πολιτική ρεπόρτερ. Όντας άνεργη, η δημοσιογράφος αποφάσισε να ψάξει να βρει την τύχη της στη Θεσσαλονίκη.

Όταν έφτασε στο στρατοκρατούμενο αεροδρόμιο του Ελληνικού, την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Συνελήφθη, πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρότατη ανάκριση που κράτησε πολλές ώρες με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση της.

Όταν τα όργανα της χούντας δεν βρήκαν τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος της, αφέθηκε ελεύθερη και πήρε το επόμενο αεροπλάνο. Όταν αυτό απογειώθηκε, σχεδόν ήρεμη και ανακουφισμένη κοίταξε από το παράθυρο και σκέφτηκε πως αυτοί που πριν την ταλαιπώρησαν τώρα που τους κοιτά από ψηλά «μοιάζουν με μυρμήγκια και τα σπίτια με σπιρτόκουτα»!

3. «Φεύγω» – Ορφέας Περίδης

Σε συνέντευξή του στα “Νέα”, ο Ορφέας Περίδης εξηγεί πώς έγραψε το τραγούδι “Φεύγω”.

«Το έγραψα ύστερα από έναν χωρισμό. Ήμουν γύρω στα 28 μου. Είχα μια σχέση που κράτησε λίγους μήνες, χρόνο αρκετό όμως για να με σημαδέψει. Η κοπέλα έφυγε στο εξωτερικό, ούτε που την ξαναείδα και ούτε έμαθε ότι το τραγούδι που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της επαγγελματικής μου ζωής είναι γραμμένο για εκείνη.“Ρίχνω στη νύχτα μια σπρωξιά” και φεύγω προς τη νέα φάση της ζωής μου. Γράφοντας αυτόν τον στίχο ήταν σαν να πιστοποιούσα ένα τέλος και να άνοιγα ένα νέο κύκλο ζωής!»

4. «Αύγουστος» – Νίκος Παπάζογλου

Στα τέλη Ιουνίου του 1978 σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ήταν και εκείνο του Νίκου Παπάζογλου. Αυτό σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική ακολουθία, ανάγκασαν τον Παπάζογλου να προτείνει στη γυναίκα του να πάρει τη νεογέννητη, τότε, κόρη τους και να πάνε να μείνουν σε συγγενείς τους στις ΗΠΑ. Ο ίδιος θα παρέμενε πίσω.

Τον Αύγουστο, ο Διονύσης Σαββόπουλος καλεί τον Παπάζογλου να περάσουν μερικές ημέρες χαλάρωσης στο εξοχικό του στο Πήλιο. Ο Παπάζογλου δέχεται. Εκεί ανάμεσα στους πολλούς φιλοξενούμενους του Νιόνιου υπήρχε και μια κοπέλα που τον «μάγεψε».

Ο Παπάζογλου την ερωτεύτηκε, αλλά οι τύψεις για τη γυναίκα του και το νεογέννητο παιδί τους, δεν τον άφηναν να παραδοθεί στο πάθος του. Έτσι, αποφασίζει να φύγει από το Πήλιο και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας πάνω από έναν δυνατό έρωτα την οικογένειά του. Στο δρόμο της επιστροφής οι σκέψεις και η μελαγχολία για έναν έρωτα που ήταν καταδικασμένος να μείνει ανεκπλήρωτος είχαν πλημμυρίσει το μυαλό του.

5. «Ζητάτε να σας πω» – Αττίκ

Ο Αττίκ παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την ηθοποιό Μαρίκα Φιλιππίδου. Εκείνη τον εγκατέλειψε και παντρεύτηκε τον Σταμάτη Μερκούρη. Ο έρωτάς του γι’ αυτήν τη γυναίκα ήταν πηγή έμπνευσης, ζωής, αλλά και μεγάλου πόνου. Το τραγούδι «Είδα μάτια» –μεγάλη επιτυχία τότε– όλοι ήξεραν για ποια «μάτια» είχε γραφτεί. Τα μάτια της.

Όταν ένα βράδυ ο Αττίκ βρισκόταν στο πιάνο του κι είχε απέναντί του την τέως σύζυγό του με τον νέο της άνδρα, όλη η Μάντρα του φώναζε πες το «Είδα μάτια», γνωρίζοντας ότι η «αγαπημένη» ήταν εκεί. Τότε εκείνος αποσύρθηκε στο καμαρίνι του και μέσα σε 10 λεπτά έφτιαξε το νέο τραγούδι. Το ανεξήγητο της έμπνευσης και της ικανότητας του δημιουργού να κάνει τραγούδι με την άνεση μιας αναπνοής.

(Πηγή: www.24grammata.com)

6. «Το παπάκι» – Άσιμος

Ένα από τα πιο ευαίσθητα ελληνικά τραγούδια. Για την ακρίβεια δεν είναι τραγούδι, αλλά νανούρισμα. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι το ότι ηχογραφήθηκε «μυστικά»!

Το νανούρισμα αυτό, το τραγουδούσε ο Άσιμος στην κόρη του, όταν την κοίμιζε στο θρυλικό υπόγειο της Αραχώβης 41 στα Εξάρχεια. Δεν είχε σκοπό να το ηχογραφήσει. Η Χάρις Αλεξίου ήταν αυτή που τον παρακάλεσε να το κάνει πρόβα στο στούντιο.

Ο Άσιμος δέχθηκε και ο ηχολήπτης άρχισε να το ηχογραφεί διακριτικά. Ο Άσιμος μαγεύτηκε από την ερμηνεία της Αλεξίου, άνοιξε την πόρτα και μπήκε μέσα στον χώρο της ηχογράφησης. Άρχισε να περπατάει πίσω από την Αλεξίου. Ξαφνικά άρχισε να τη συνοδεύει, βουρκωμένος. Δακρυσμένη ήταν και η Χαρούλα Αλεξίου.

Με τον μαγικό αυτό τρόπο η «αυθαιρεσία» του ηχολήπτη, πέρασε στην ιστορία, ως ένα από τα πιο συγκινητικά ελληνικά τραγούδια.


Όλα αυτά τα τραγούδια ξεκινώντας από κάποια προσωπική ιστορία, αναδείχθηκαν σε κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Το σίγουρο είναι ότι αγαπήθηκαν από τους ακροατές και θα ακούγονται για πολλά χρόνια ακόμα.

Δες επίσης: 12 Ρεμπέτικα τραγούδια που λατρεύουμε όλοι ανεξάρτητα από το είδος μουσικής που ακούμε!

Σχόλια