Φωτογραφίες που συγκλόνισαν παγκοσμίως και τιμήθηκαν με τα ύψιστα βραβεία Πούλιτζερ.

Κάθε χρόνο, το μήνα Απρίλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, απονέμονται τα βραβεία Πούλιτζερ (Pulitzer Prizes). Τα βραβεία αυτά αποτελούν την ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία, αλλά τιμούν παράλληλα και λογοτεχνικά δημιουργήματα, μουσικές συνθέσεις όπως επίσης και φωτογραφίες με δημοσιογραφικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Τα φωτογραφικά βραβεία αναμένονται κάθε χρόνο, κάθε Απρίλιο, με ιδιαίτερη προσμονή και ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο. Η δημιουργία και η έναρξη απονομής των συγκεκριμένων βραβείων ξεκινά χρόνια πριν, το 1968, με τις φωτογραφίες που κατέκτησαν την πρώτη θέση να μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορία της φωτοδημοσιογραφίας – φωτοειδησεογραφίας.

Οι φωτογραφίες που κερδίζουν τον τίτλο αυτό, επιλεγμένες από την ανεξάρτητη επιτροπή της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Κάθε χρόνο βραβεύονται οι σπουδαιότερες φωτογραφίες στις κατηγορίες Breaking News Photography και Feature Photography, με την πρώτη κατηγορία να έχει συμπεριληφθεί στους τίτλους των βραβείων Πούλιτζερ μόλις το 2000.

Το συγκεκριμένο άρθρο εστιάζει στις “Pulitzer Prize Winning Photos” των τελευταίων 5 ετών.

-2014

  • Breaking News Photography

Το 2014 ο Tyler Hicks των New York Times βραβεύτηκε στην κατηγορία “Breaking News” για την φωτογραφική κάλυψη της τρομοκρατικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Westgate στην Kenya.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

  • Feature Photography

Στην κατηγορία Feature Photography διακρίθηκε ο Josh Haner, επίσης φωτογράφος των The New York Times, με τις φωτογραφίες του να απεικονίζουν ένα θύμα της βομβιστικής επίθεσης στο μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου του 2013 που προσπαθεί να χτίσει εκ νέου τη ζωή του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

-2015

  • Breaking News Photography

Το 2015, για την κατηγορία Breaking News Photography, νικητής αναδείχθηκε η φωτογραφική ομάδα της εφημερίδας St. Louis Post-Dispatch για τη συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζουν την απόγνωση και τον θυμό των ανθρώπων στα βίαια γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2014 στο Φέργκουσιον των ΗΠΑ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

  • Feature Photography

O φωτογράφος Daniel Berehulak των New York Times διακρίθηκε με τη δουλειά του το 2015 σε αυτή την κατηγορία, με τις φωτογραφίες του να αποτυπώνουν την οδυνηρή κατάσταση και τις τραγικές συνέπειες της επιδημίας του Ebola στη Δυτική Αφρική.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

-2016

  • Breaking News Photography

Στην κατηγορία “Breaking News Photography” το βραβείο δόθηκε στους φωτογράφους Mauricio Lima, Sergey Ponomarev, Tyler Hicks της New York Times και στο φωτογραφικό επιτελείο του Reuters. Ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες φωτορεπόρτερ, οι Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης.

Κεντρικό θέμα αυτής της φωτογραφικής συλλογής που διακρίθηκε σε αυτά τα σπουδαία βραβεία είναι η παγκόσμια τραγωδία των προσφύγων. Η συλλογή αυτή απαρτίζεται από φωτογραφίες γεμάτες πόνο, απόγνωση, βία, πληγές, δυστυχία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

  • Feature Photography

Για το 2016, στην κατηγορία Feature Photography διακρίθηκε η φωτογράφος Jessica Rinaldi της The Boston Globe με ένα φωτογραφικό πρότζεκτ που αποτυπώνει την ιστορία ενός παιδιού που κακοποιήθηκε από οικεία του πρόσωπα και προσπαθεί να ξαναβρεί τα βήματά του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

-2017

  • Breaking News Photography

Το βραβείο για την καλύτερη φωτογραφία κάλυψης έκτακτων ειδήσεων απονεμήθηκε το 2017 σε μια συλλογή φωτογραφιών του φωτορεπόρτερ Daniel Berehulak που δημοσιεύθηκαν στους New York Times. Ο Daniel Berehulak κάλυψε φωτογραφικά την βάναυση εκστρατεία κατά των ναρκωτικών που δημιούργησε ο πρόεδρος των Φιλλιπίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Συνολικά κατέγραψε 57 θύματα ανθρωποκτονιών σε 35 ημέρες. Ο αιματηρός αυτός πόλεμος κατά των ναρκωτικών δεν έχει σταματήσει έως και σήμερα μετρώντας 4.200 νεκρούς, φερόμενους χρήστες και διακινητές ναρκωτικών, από πυρά των αστυνομικών, ενώ χιλιάδες ακόμη από άγνωστους ένοπλους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

  • Feature Photography

Στον φωτογράφο Jason Wambsgans δόθηκε τη χρονιά αυτή το βραβείο της κατηγορίας Feature Photography. Η φωτογραφία αυτή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Chicago Tribune απεικονίζει ένα 10χρονο αγόρι μαζί με τη μητέρα του στο νοσοκομείο, το οποίο επιβίωσε μετά τους πυροβολισμούς στο Σικάγο.

-2018

  • Breaking News Photography

To 2018, το φωτογραφικό βραβείο για αυτήν την κατηγορία απονεμήθηκε στον Ryan Kelly, φωτογράφο της The Daily Progress της Charlottesville. Η φωτογραφία με την οποία βραβεύτηκε απαθανατίστηκε στις 12 Αυγούστου του 2017 στην Charlottesville τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος που διαδηλώνει εναντίον της πορείας των ακροδεξιών. Η φωτογραφία είναι σκληρή και ίσως με την πρώτη ματιά να θεωρήσει κανείς πως πρόκειται για στιγμιότυπο ταινίας, όμως αποτελεί ένα γεγονός που συνέβη πριν από περίπου ένα χρόνο.

  • Feature Photography

Την ίδια χρονιά, το βραβείο της κατηγορίας Feature Photography, δόθηκε στην ομάδα του πρακτορείου Reuters που κάλυψε δημοσιογραφικά και φωτογραφικά το δράμα των Ροχίνγκια, που ακολούθησαν και εκείνοι τον μοναδικό δρόμο που τους απέμενε, τον δρόμο της προσφυγιάς, από την Μυανμάρ στο Μπαγκλαντές. Το βραβείο δε δόθηκε αποκλειστικά σε μία φωτογραφία αλλά σε μία σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν τον πόνο των Ροχίνγκια.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Σχόλια