Αλίμονο, ποιος από εμάς δεν μεγάλωσε με τα ρεμπέτικα τραγούδια;

Λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε τι είναι τα Ρεμπέτικα. Πατεράδες, παππούδες, συγγενείς και ιστορίες, και πάει λέγοντας.

Μιλώντας λοιπόν για τα “Ρεμπέτικα” μιλάμε για όλα εκείνα τα ελληνικά λαικά αστικά τραγούδια που έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 19ου αιώνα. Ανατράφηκε μέσα στην εργατική τάξη, κυρίως στα λιμάνια των πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος κλπ.) κι ύστερα διαδόθηκε και στα ύστερα αστικά κέντρα. Άλλοι πάλι λένε πως το ρεμπέτικο και οι ρίζες του έχουν συνδεθεί με τα τραγούδια των φυλακών. Η μουσική αυτή κατηγορία έχει συντροφέψει την ίδια την Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή της Μικρασιατικής καταστροφής. Τα τραγούδια των προσφύγων, οι οποίοι προέκυψαν από την Μικρασιατική Καταστροφή, σε συνδυασμό με τα δημοτικά, τα νησιώτικα αποτέλεσαν την βάση που οδήγησε στην δημιουργία των ρεμπέτικων τραγουδιών.

Πολλοί πιστεύουν ότι εμείς σαν νέα γενιά (ναι Millenials για σας μιλάω) είμαστε μια γενιά που δε θα τηρήσει τα λαικά έθιμα και τις παραδόσεις. Η pop κουλτούρα και οι Αμερικάνικες επηρροές έχουν μια τάση να μας ελκύουν ως κάτι το διαφορετικό, κι επιπλέον είμαστε και οι γενιά με τα περισσότερα διαφορετικά πολιτιστικοπολιτισμικά γούστα!

Αντιθέτως όμως, εμείς είμαστε εδώ για να τους διαψεύσουμε. Eίσαι ο Μεταλάς που θα ακούσει ελληνική μουσική και θα φύγει φωνάζοντας σαν σατανισμένος από το δωμάτιo; Eίσαι εκείνος ο alternative που το αγαπημένο του νυχτερινό μαγαζί είναι το Studio 24 και στα social media του έχει ξεχάσει τι πάει να πει ελληνική γλώσσα; Όταν σου πούνε να βγεις σε ρεμπετάδικο, θα βγεις και θα πεις κι ένα τραγούδι! Γιατί γλέντι με τους φίλους σου χώρις τα λαικά σου δεν είναι γλέντι. Τα έθιμα που μας μύησαν οι δικοί μας τα έχουμε αγαπήσει όλοι μας.

Σας παραθέτουμε λοιπόν εδώ Τα Ρεμπέτικα που αγαπάτε.

 

1. Μπαξέ-Tσιφλίκι – Τσιτσάνης Βασίλης & Παγιουμτζής Στράτος & Ελένη Γεράνη


2 .Απόψε στις ακρογιαλιές. – Τσιτσάνης Βασίλης


3. Ένα αμάξι με δυο άλογα – Μπιθικώτσης Γρηγόρης


4. Φραγκοσυριανή. – Βαμβακάρης Μάρκος


5. Είμαστε αλάνια – Βασίλης Τσιτσάνης


6. Αποβραδίς ξεκίνησα (Χατζηκυριάκειο). – Μπαγιαντέρας


7. Στο Λευκό πύργο – Μακεδόνας Κώστας


8. Συννεφιασμένη Κυριακή – Βασίλης Τσιτσάνης


9. Τα Ματοκλαδα σου Λαμπουν – Μαρκος Βαμβακαρης


10. Ακρογυαλιες Δειλινα – Βασίλης Τσιτσάνης


11. Εντε λα μαγκετε Βοτανίκ (Σπύρος Ζαγοραίος)


12. Το Ζειμπεκικο της Ευδοκιας

Σχόλια