Ανεξιχνίαστα μυστήρια που όλοι έχουμε ακούσει αλλά δεν μάθαμε ποτέ τι κρύβεται από πίσω τους.

Ίσως μια από τις πιο τρομακτικές καταστάσεις, είναι αυτή, όταν βρίσκεσαι σε άγνοια. Και δυστυχώς ή ευτυχώς  -what you don’t know, won’t hurt you- αυτή είναι μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση, αφού τα πράγματα για τα οποία μπορούμε να πουμε ότι γνωρίζουμε με σιγουριά, είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Κάποια πράγματα τα γνωρίζουν οι πολλοί και οι λίγοι όχι, κάποια πράγματα τα γνωρίζουμε εν μέρει (ελλειπής πληροφόρηση) και κάποια δεν τα γνωρίζει κανείς. Αυτά, όμως, είναι και αυτά που μας γοητεύουν περισσότερο.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα δούμε τέτοιες ”γοητευτικές περιπτώσεις”, μελετώντας 7 ανεξιχνίαστα μυστήρια που έμειναν στην ιστορία, ακριβώς γιατί κανείς -ούτε καν οι επιστήμονες- δε γνώριζαν την αλήθεια για αυτά. Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε!

1. Το χειρόγραφο Voynich

7 ανεξιχνίαστα μυστήρια της ιστορίας που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε οι επιστήμονες

Το χειρόγραφο Voynich, το πιο μυστηριώδες βιβλίο του κόσμου, είναι ένα κωδικοποιημένο έργο του 15ου αιώνα γραμμένο σε μια άγνωστη γλώσσα, την οποία μέχρι σήμερα, δεν μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει κανείς.

Είναι ένα μίγμα από καλλιγραφίες και σχέδια από παράξενα φυτά και γυμνά πορτραίτα, τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών. Αυτά τα ζωγραφισμένα σχέδια φαίνεται να μιλάνε για θέματα όπως η αστρονομία, η βιολογία, η κοσμολογία και η φαρμακευτική.

Αυτό, λοιπόν, το μυστήριο, λόγω της αδυναμίας εξιχνίασής του -και άρα γοητείας του- ”ανάγκασε” μια μικρή ισπανική εταιρεία να ανακοινώσει ότι θα κάνει ακριβή αντίγραφα του χειρογράφου, προσβάσιμα σε ένα ευρύ κοινό. Αν και πολλοί έχουν ισχυριστεί ότι έσπασαν τον κώδικα του χειρόγραφου, δεν υπάρχει κάποια σχετική επίσημη επιβεβαίωση. Γι’ αυτό και υπάρχει και η μερίδα των ανθρώπων που πιστεύουν ότι το χειρόγραφο δεν είναι κάποια υπαρκτή γλώσσα που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, αλλά ακόμα ένα ”hoax”.

 

2. Η χαμένη αποικία του Roanoke

Το νησί Roanoke, που βρίσκεται στα ανοικτά της ακτής της Βόρειας Καρολίνας, ιδρύθηκε το 1587 από Άγγλους αποίκους, με επικεφαλής τον John White. Ο White, λίγο μετά την ίδρυσή του, αναχώρησε για την Αγγλία για περισσότερες προμήθειες, αφήνοντας τη σύζυγό του, την κόρη του και την εγγονή του Βιρτζίνια Ντάρε, το πρώτο αγγλικό παιδί που γεννήθηκε στο ”Νέο Κόσμο”.

Όταν επέστρεψε, δύο χρόνια μετά, ολόκληρη η αποικία είχε εξαφανιστεί, με μόνο στοιχείο τη λέξη “Croatoan”, σκαλισμένη σε εμφανές σημείο. Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι οι άποικοι αναχώρησαν προς τα κοντινά νησιά και εξομοιώθηκαν με τις αμερικανικές φυλές. Βέβαια, ποτέ δεν διαπιστώθηκε η εγκυρότητα αυτής της θεωρίας.

3. Το τρίγωνο των Βερμούδων

Επόμενο στην λίστα είναι το γνωστό σε όλους μας Τρίγωνο του Διαβόλου. Διάφορα πλοία και αεροπλάνα έχουν μυστηριωδώς εξαφανιστεί όταν έχουν περάσει από το τρίγωνο των Βερμούδων, το οποίο βρίσκεται στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Το πρώτο άρθρο που δημοσιεύθηκε μιλώντας για μια εξαφάνιση στην περιοχή, ήταν στο The Miami Herald το 1950. Αν και αρκετές μελέτες και ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι οι ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από το τρίγωνο του διαβόλου είναι ψευδείς, παραμένει ένα μεγάλο κομμάτι γεωγραφικού μυστηρίου μέχρι σήμερα.

Αστικοί μύθοι έχουν αποδώσει αυτές τις εξαφανίσεις σε παραφυσική δραστηριότητα ή σε εξωγήινα όντα. Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών περιγράφηκαν ανακριβώς και επίσημες υπηρεσίες έχουν δηλώσει ότι ο αριθμός και η φύση των εξαφανίσεων στην περιοχή είναι παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του ωκεανού. Άβυσσος ο ωκεανός…

4. Η περιοχή 51

Φυσικά από αυτή την λίστα των γοητευτικών μυστηρίων δε θα μπορούσε να λείπει και ένα που μας απασχολεί μέχρι σήμερα και δεν είναι άλλο από την Area 51. Η περιοχή αυτή είναι μια αμερικανική μονάδα αεροπορικής δύναμης στη Νεβάδα, 133 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Λας Βέγκας.

Επίσημα, ο πρωταρχικός σκοπός της βάσης είναι απροσδιόριστος, ωστόσο με βάση τα ιστορικά στοιχεία, πιθανόν να αποτελεί τον χώρο για την δοκιμή πειραματικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων. Όμως, η έντονη μυστικότητα που τον περιβάλλει -αφού όπως ξέρουμε ο χώρος είναι αστηρά μη προσβάσιμος και μέχρι κάποιες δεκαετίες πριν μυστικός- θεωρείται ότι είναι ο χώρος αποθήκευσης των καταστρεμμένων UFO.

Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν δημιουργηθεί με βάση την πολύ κοντινή του θέση με το πιο δημοφιλές σημείο, όπου πολλοί διαφορετικοί μάρτυρες έχουν καταθέσει ”UFO sighting”. Υπάρχουν ακόμα και φήμες για μια υπόγεια εγκατάσταση που ερευνά την εξωγήινη τεχνολογία. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι επιστήμονες που πιστεύουν ότι είναι η βάση στην οποία η Αμερικανική κυβέρνηση κατασκευάζει αεροσκάφη παρόμοια με αυτά των UFO.

Αυτή η θεωρία, αν και στην αρχή φαινόταν αδύνατη, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν φαίνεται πως είναι και η πιο έγκυρη. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική βάση δεν είναι πλέον μυστική, όλες οι έρευνες και τα γεγονότα που την αφορούν, αποτελούν απόρρητες πληροφορίες. Τον Ιούλιο του 2013 -μετά από μια αίτηση που είχε υποβληθεί το 2005 από την ”FOIA”- η CIΑ αναγνώρισε δημοσίως και για πρώτη φορά την ύπαρξή της, με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που περιέχουν λεπτομέρειες για την ιστορία και τον σκοπό της.

5. Αμέλια Έρχαρτ

Η Aμέλια Έρχαρτ, ήταν η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα αεροπόρος που πέταξε ”σόλο” πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Και τιμήθηκε γι’ αυτό με τον ”Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης”. Έχει, όμως, αναγνωριστεί και για άλλα εξίσου σημαντικά πράγματα με τα οποία καταπιάστηκε κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως την ενεργή της συγγραφική δραστηριότητα, για το γεγονός ότι ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και για την δημιουργία της οργάνωσης ”The Ninety-Nines”, για τις γυναίκες πιλότους.

Ωστόσο, το 1937, ενώ πετούσε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο νησί Howland, κατά την προσπάθειά της να κάνει τον γύρο της Γης, το αεροσκάφος μαζί με την Αμέλια, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Ο λόγος για την ξαφνική εξαφάνισή της εξακολουθεί να είναι άγνωστος παρά τις προσπάθειες αναζήτησης.

6. Η χορευτική πανούκλα

Η ιστορία της χορευτικής πανούκλας μπορεί να ακούγεται σαν μια ιστορία μυθοπλασίας, αλλά είναι πραγματικό γεγονός. Το 1518, στην πόλη του Στρασβούργου, μια γυναίκα χορεύει έντονα, στους δρόμους της πόλης, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μέσα σε μια εβδομάδα, την είχαν ακολουθήσει άλλα 34 άτομα, χορεύοντας σαν τρελοί και χωρίς προφανή λόγο. Μέσα σε ένα μήνα, ο αριθμός των ”χορευτών”, είχε φτάσει τα 400.

Προφανώς, το γεγονός αυτό προκάλεσε την εμπλοκή της θρησκείας. Παρά, όμως, τα θρησκευτικά κηρύγματα περί τιμωρίας, η επιστήμη μπήκε στην μέση προκειμένου να δώσει μια εξήγηση. Έτσι, πολλοί γιατροί προσπάθησαν να βρουν μια λύση. Στο μεταξύ, ο έξαλλος χορός όχι μόνο συνεχιζόταν, αλλά εξαπλωνόταν σε ολοένα και περισσότερα άτομα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αρρώστησαν ή πέθαναν από εξάντληση, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για την αιτία του παράξενου γεγονότος, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης, της επιληψίας, του τυφού, της μαζικής ψυχογενούς ασθένειας και ακόμη και κρυφών συντονισμένων θρησκευτικών τελετουργιών. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμη καμία απάντηση για αυτό το πραγματικά απίστευτο ιστορικό γεγονός.

7. Το τέρας του Loch Ness

Σύμφωνα με τους θρύλους, το τέρας Loch Ness, aka ο Nessie, είναι ένα πλάσμα του νερού που ”βρέθηκε” για πρώτη φορά στη Σκωτία το 1930. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το έχουν δει και ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ζώο, απόγονος των δεινοσαύρων. Στις πρώτες αναφορές, ανήκει μια ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier το 1932 σύμφωνα με την οποία, ένα ζευγάρι είχε παρατηρήσει στη λίμνη του Λοχ Νες, ένα περίεργο πλάσμα, όπως μαρτυρούσαν τα ίχνη του στην επιφάνεια της θάλασσας.

Λίγο αργότερα, όμως, αποδείχθηκε πως η περιγραφή τους ήταν μάλλον υπερβολική. Μετά από αυτή την μαρτυρία, ακολούθησαν περισσότερες και διαφορετικές αναφορές σε ένα τέρας μήκους από 6 έως 124 πόδια. Τον Απρίλιο του 1934 εμφανίστηκε μια φωτογραφία, γνωστή και ως η «φωτογραφία του χειρουργού», που τράβηξε ο γυναικολόγος, Ρόμπερτ Γουίλσον. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο. Χρόνια αργότερα, ο γιος του παραδέχτηκε την πλαστότητά της.

Δες επίσης: Ανεξήγητα μυστήρια της Ρωσίας: Η περίπτωση του Ντιάτλοφ

Σχόλια