ΑΠΟ ΤO ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΕΔΑΦΟΣ: ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 19.00

Σε συνδιοργάνωση με: το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

  • Auditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31, 106 80 Αθήνα)
    Είσοδος ελεύθερη
  •  Ταυτόχρονη μετάφραση σε γαλλικά και ελληνικά
  • Ταυτόχρονη μετάδοση στο www.ifg.gr
  • Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης κατόπιν αιτήματος
Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Η παρατήρηση της Γης αποτελεί σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, στην παρακολούθηση και διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και στην ενεργειακή μετάβαση.
Στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί» το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προσκαλούν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς σε μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Η εκδήλωση φιλοδοξεί να προσελκύσει το ευρύ κοινό προσκαλώντας εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστημιακούς ερευνητές με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που θα ακολουθήσει.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
 19:00 – 19:15: Έναρξη της βραδιάς
• Κύριος Nicolas EYBALIN, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
• Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
• Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
 19:15 – 19h45: 1ο πάνελ «Παρατήρηση της Γης: Η ηλιακή ενέργεια στο αστικό περιβάλλον – Εκτιμήσεις και προβλέψεις»
• Καθ. Ανδρέας Καζαντζίδης (Πανεπιστήμιο Πατρών)
• Καθ. Philippe Blanc (MINES ParisTech, Université PSL)
 19:45 – 20:15: 2ο πάνελ «Παρατήρηση της Γης: Αιολική ενέργεια – Εκτιμήσεις και προβλέψεις»
• «Παρατήρηση της Γης από το διάστημα για υπεράκτιες (offshore) εφαρμογές αιολικής ενέργειας» : Δρ. Ιωάννα Καράγαλη
• «Προβλέψεις για την αιολική ενέργεια και ένταξη στα νησιωτικά ενεργειακά συστήματα» : Δρ. Romain Besseau
20:15 – 20:45: 3ο πάνελ «Ανάλυση κύκλου ζωής των αιολικών και ηλιακών συστημάτων για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»
• «Ανάλυση κύκλου ζωής χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων – Αποτελέσματα και προοπτικές »: Δρ. Αλεξάνδρα Μπόνου (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ).
• «Πόσο “πράσινες” είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;» : Δρ. Paula Perez-Lopez (MINES ParisTech, Université PSL).
 20:45 – 21:00: Στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή των Δρ. Χάρη Κοντοέ (συντονισμός), Καθ. Παντελή Κάπρου, Καθ. Philippe Blanc, κου Κώστα Κομνηνού (DAFNI Network).
 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
 Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν, και μέχρι την πλήρωση των 180 θέσεων για καθήμενους σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.
 Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
 Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Σχόλια