Η πρακτική άσκηση είναι ο πρόδρομος για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία σου. Γι’ αυτό σου εύχομαι να είναι όπως ακριβώς τη φαντάζεσαι! 

Η πρακτική άσκηση από πολλούς θεωρείται ως η σημαντικότερη εργασιακή εμπειρία που μπορείς να αποκτήσεις κατά την διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων. Ανεξάρτητα από το αν η πρακτική σου άσκηση θα κρατήσει από 2 ως 6 μήνες αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο των Ελληνικών ιδρυμάτων προς τους φοιτητές.

Γιατί;

Καθώς σου δίνεται η δυνατότητα από πολύ μικρή ηλικία να αναζητήσεις ένα επαγγελματικό περιβάλλον, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να κοινωνικοποιηθείς με ένα εύκολο τρόπο.

Το μεγάλο ατού όμως κρύβεται στο ότι να κάνεις πράξη όλα αυτά που έμαθες τόσα χρόνια στα πανεπιστημιακά έδρανα (έλα δεν θέλω γέλια).

Η πρακτική άσκηση, λοιπόν, είναι σημαντική για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία κάθε φοιτητή, μιας και στη διάρκεια αυτής καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις για να αρπάξει κανείς ευκαιρίες για το μέλλον του.

Προκειμένου να ξεκινήσεις την πρακτική σου άσκηση θα πρέπει να έχεις κατά νου ορισμένα σημαντικά πράγματα. Να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος και να θυμάσαι πάντα καλά δεν αξιολόγησε μόνο εσύ από αυτούς αλλά και αυτοί από εσένα!


Τι λες είσαι έτοιμος;

1# Ανέδειξε τον πιο “business” εαυτό σου.

Το στάδιο της συνέντευξης αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα πριν και οι 2 μεριές συμφωνήσουν πως θέλουν να συνεργαστούν. Στο στάδιο αυτό, το Business look αποτελεί το Α και το Ω της πρώτης εντύπωσης.

Μόλις λοιπόν, το deal μεταξύ σας γίνει, θα πρέπει να γίνει μια ανανέωση στην γκαρνταρόμπα σου, καθώς από εδώ και στο εξής θα βρίσκεσαι καθημερινά σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα σοβαρό και συγκροτημένο.

Θα πρέπει να θυμάσαι πως δεν θα είσαι σε θέση να συμπεριφέρεσαι όπως είσαι με τα φιλαράκια και τους συμφοιτητές σου στη σχολή. Δε σου λέω να είσαι απόμακρος ή να το παίζεις υπεράνω και σνομπ.

Αλλά σίγουρα θα πρέπει να αποπνέεις έναν αέρα σιγουριάς και σοβαρότητας, ώστε να δείξεις στους εν δυνάμει συναδέλφους σου ότι μπορείς να σταθείς παντού, όπως επίσης κι ότι μπορείς να αναλάβεις την οποιαδήποτε ευθύνη.

2# Γίνε ο καλύτερος φίλος των ερωτήσεων

Το ότι πέτυχε το deal μεταξύ σας δεν σημαίνει πως από την πρώτη κιόλας στιγμή θα είσαι έτοιμος να καταλάβεις την φιλοσοφία της εταιρείας και αν φέρεις εις πέρας ότι σου ζητηθεί.

Είναι λογικό να μη γνωρίζεις ακόμη πώς να αντιμετωπίσεις κάποιες καταστάσεις, επομένως από το να κάνεις κάτι βιαστικά ή λάθος, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να συμβουλευτείς κάποιον. 

Κάνε ερωτήσεις και μην ντρέπεσαι γι’ αυτές. Όσο ρωτάς, θα μαθαίνεις και φυσικά θα δείχνεις στους άλλους ότι ενδιαφέρεσαι για το αντικείμενό σου. Πράγμα σημαντικό για εσένα, αφού έτσι βελτιώνεις διαρκώς τόσο την εικόνα σου, όσο και τη δουλειά σου.

3# Μίλα και για κάτι άλλο εκτός δουλειάς

Μετά τις ερωτήσεις για την δουλειά, προτεραιότητα έχει να αρχίσεις να ανοίγεσαι και να γνωρίσεις τους συναδέλφους σου. Μέρος της πρακτικής άσκησης είναι και η κοινωνικοποίησή σου.

Δεν μπορείς να θεωρείς ότι είσαι εντάξει στη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου, μόνο και μόνο επειδή τα φέρνεις εις πέρας.

Πρέπει επίσης να έρχεσαι κοντά με όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσένα, καθώς αποκτάς νέες γνωριμίες και περισσότερες προοπτικές για το αντικείμενό σου.

4# Θέσε Στόχους

Το να θέτεις στόχους θα σε βοηθήσει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σου που νιώθεις πως έχεις πελαγώσει. Έτσι και στη δουλειά είναι πολύ πιθανό να αγχωθείς περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις σου.

Γι’ αυτό αρχικά σύνελθε και δημιούργησε ένα πλάνο.

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι έχεις να κάνεις την κάθε μέρα που περνά και μην ξεφύγεις ούτε στο ελάχιστο από αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Μην κάνεις λιγότερα αλλά ούτε και περισσότερα από όσα σου έχουν αναθέσει να ολοκληρώσεις. Αν έχεις ένα σίγουρο πρόγραμμα στο κεφάλι σου, δε θα ανησυχείς για τίποτα.

5# Ήρθε η ώρα να κάνεις τη δική σου αξιολόγηση.

Καθώς οι μέρες και οι μήνες περνούν και βλέπεις πως πάνε τα πράγματα, έχεις σίγουρα καταλάβει αν σου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί η εταιρεία και αν όντως τελικά η πρακτική άσκηση που κάνεις σου αρέσει ή θέλεις να κάνεις στροφή στην καριέρα σου.

Κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόσουν και ξενερώσεις, τότε δεν έχεις παρά να αλλάξεις σπουδές ή επαγγελματική κατεύθυνση. Γι’ αυτό υπάρχει η πρακτική άσκηση, για να σου δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις.

Αυτό που μπορώ να σε συμβουλεύσω είναι να ευχαριστηθείς την όλη εμπειρία όσο περισσότερο μπορείς, γιατί θα είναι μοναδική και να μην ξεχνάς ότι βρίσκεσαι ακόμη σε μία φάση μεταβατική που όλα είναι ρευστά και δύνανται να διαφοροποιηθούν από στιγμή σε στιγμή.

Σχόλια