Γλεντζές και πλακατζής. Ιδιότροπος και αυστηρός. ‘Ετσι ή αλλιώς ή ενίοτε χρησιμοποιώντας και τις δύο περιγραφές!

Έτσι, χαρακτηριζόταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (και εξακολουθούν να τον χαρακτηρίζουν φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες, αλλά και ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος του). Όμως, όλοι βρίσκουν ως κοινό σημείο αναφοράς το αστείρευτο ταλέντο του και την παραδοχή ότι ο ελληνικός κινηματογράφος θα ήταν αν μη τι άλλο «φτωχότερος» χωρίς αυτόν.

Με αφορμή την ημέρα γέννησής του, 13 Μαρτίου, σταθήκαμε για λίγο σε αυτό το κεφάλαιο του ελληνικού σινεμά και κινηματογράφου.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του.

  • Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1913 στο Κολωνάκι.
  • Στο Παρίσι, ξεκίνησε ως κομπάρσος στο θέατρο ΑΤΕΝΕ του Λουί Ζουβέ, γρήγορα, όμως, διαπιστώθηκε το ταλέντο του στην υποκριτική, στην οποία και αφιερώθηκε φοιτώντας στη Σχολή του Ζουβέ.
  • Το ντεμπούτο του στο θέατρο το έκανε με το «Σχολείο Γυναικών» του Μολιέρου. «Τα παράσημα της γριούλας». «Το στραβόξυλο», «Ο μισάνθρωπος».
  • «Ο Παίχτης» ήταν έργα με τα οποία σφράγισε την επιστροφή του στην Ελλάδα.
  • Το 1958 αποκτά τον πρώτο του προσωπικό θίασο, ο οποίος συνδέεται με το έργο του Τζον Πρίσλεϋ  «Ο ανακριτής έρχεται».
  • Στο ενεργητικό του έχουν καταχωρηθεί σπουδαίες συνεργασίες με ηθοποιούς όπως την Έλλη Λαμπέτη, Μαρίνα Κοτοπούλη, Αλίκη Βουγιουκλάκη.
  • Το «κύκνειο άσμα» στο σανίδι ήταν η κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη «Τρελές επαφές ρωμέικου τύπου».

Λάμπρος Κωνσταντάρας                             Από την παράσταση ”Κρατικές υποθέσεις”

Με χρυσά γράμματα έχει γραφτεί και η πορεία του στη «μεγάλη οθόνη», αφού ο σκηνοθέτης της ταινίας «Το τραγούδι του χωρισμού» Φ.Φίνος τον επέλεξε ως πρωταγωνιστή της, παρ’ όλ’ που ήταν μόλις η πρώτη του ταινία!

Ακολούθησαν 90 και πλέον εμφανίσεις του στον κινηματογράφο. Οι ρόλοι που υποδύθηκε στις ταινίες: Η Αλίκη στο ναυτικό, Η Λίζα και η Άλλη, Η Χαρτοπαίχτρα, Ο γεροντοκόρος, Υπάρχει και φιλότιμο, Κάτι κουρασμένα παλικάρια, Τζένη Τζένη, Ο μπλοφατζής (κέρδισε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στη Θεσσαλονίκη), αλλά και πολλοί ακόμη τον καθιέρωσαν δια παντός στη μνήμη του κοινού.

Η τελευταία του ταινία ήταν «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» (1981) του Κώστα Καραγιάννη.                                                        ” Ο μπλοφατζής”                                                  ” Η χαρτοπαίχτρα”

                                              ”Υπάρχει και φιλότιμο”

Στην προσωπική του ζωή υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Ιουλία Γεωργοπούλου, με την οποία απέκτησε και το παιδί του, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα, και με τη Φιλιώ Κεκάτου.

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Λίγα ακόμη πράγματα για τη ζωή του…

  • Εναντιώθηκε στη βούληση των αριστοκρατών γονιών του να ακολουθήσει το επάγγελμα του αξιωματικού του Ναυτικού ή του εκτιμητή πολύτιμων λίθων, όπως το όριζε η οικογενειακή παράδοση.
  • Αδελφή του και επίσης ηθοποιός ήταν η Μίτση Κωνσταντάρα η οποία των «συντρόφευε» σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.
  • Υπήρξε λάτρης του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου συμμετέχοντας στην ομάδα της ΑΕΚ ως τερματοφύλακας αν και αναπληρωματικός τις περισσότερες φορές.

  • Όταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ήταν στο Παρίσι του είχε αποδοθεί το προσωνύμιο ”Le beau Grec”, δηλαδή «Ο ωραίος Έλληνας» και μάλλον όχι αδίκως, καθώς γοητεία και αρχοντιά συνέθεταν το παρουσιαστικό του, ήδη από πολύ νεαρή ηλικία.
  • Ωστόσο, το τέλος του δεν ήταν αντάξιο του μεγαλείου του. Τα τελευταία χρόνια, όντας καταβεβλημένος από τα απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια, τα πέρασε στο σπίτι του στη Βάρκιζα, αρνούμενος κάθε μορφή επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Πηγή φωτογραφιών: tainiothiki.gr, mixanitouxronou.gr

                                       

Σχόλια