Ισχύει, πράγματι, αυτή η έκφραση για την εξωτερική εμφάνισή μας;

«Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις»

Επανειλημμένως έχουμε ακούσει τη φράση «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις». Τί πραγματικά σημαίνει αυτή η φράση; Μια εικόνα μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντική με τον δομημένο λόγο;

Μπορεί να αποκωδικοποιήσει δύσκολα νοήματα και να γλιτώσει από τον κόπο εύρεσης των κατάλληλων λέξεων σε μία συζήτηση, όπου εκτός των άλλων, ο καθένας μπορεί να δίνει διαφορετική ερμηνεία στις ίδιες ακριβώς λέξεις; Ή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποδειχθεί πιο αντιπροσωπευτική από τον λόγο;

Στην πραγματικότητα, αυτό που λες δεν αντιπροσωπεύει παρά το 7% αυτού που επικοινωνείς προς τα έξω. Το υπόλοιπο 83% σχετίζεται αποκλειστικά με την εμφάνιση και τη γλώσσα του σώματος.

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως ένας άνθρωπος σχηματίζει κατά ποσοστό 95% συγκεκριμένη εικόνα για κάποιον, με τον οποίο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή, στα πρώτα 5 κιόλας δευτερόλεπτα της γνωριμίας τους.

Η πεποίθηση, ότι μπορούμε εύκολα να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα μέσω του διαλόγου είναι εσφαλμένη. Αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι, ωστόσο, και ακατόρθωτο να συμβεί.

Έρευνα αποδεικνύει, ότι θα χρειαστεί να συναντήσεις το άτομο του οποίου θες να ανατρέψεις την πρωταρχική του εικόνα για εσένα περισσότερες φορές για να καταφέρεις να του αλλάξεις τελικώς τη γνώμη που έχει ήδη σχηματίσει μόνο και μόνο από συγκεκριμένα μηνύματα που εκπέμπεις, χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσεις απαραίτητα, όσο και εάν επιμένεις για το αντίθετο. Είναι αλήθεια ότι καλώς ή κακώς καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της πρώτης εντύπωσης.

Αυτή η γνώμη βασίζεται σε αυτό που άνθρωποι βλέπουν και όχι, δυστυχώς, σε αυτό που ακούνε, όταν η εικόνα μοιάζει να μιλάει πιο πολύ και πολύ πιο γρήγορα από τις λέξεις.

 «Όσο κι αν μπορεί να είναι αλήθεια ότι κατέχεις εκπληκτικά εσωτερικά χαρακτηριστικά οι άνθρωποι βλέπουν κατ’ αρχήν το περιτύλιγμα.»

Αυτό σημαίνει, ότι όσο κι αν αποδέχεσαι την άποψη, ότι η εικόνα δεν έχει σημασία, όταν καθένας έχει το δικαίωμα να χτίσει τη δική του επιθυμητή εικόνα κατά το δόγμα «έτσι είμαστε και σε όποιον αρέσουμε», για να σου δώσεις τη μεγαλύτερη δυνατή ευκαιρία να γίνεις σωστά αντιληπτός και να αποκαλύψεις κατά το καλύτερο δυνατό πώς είσαι ή ποια εν πάση περιπτώσει πτυχή του εαυτού σου θες να προβάλεις, η εμφάνιση θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με αυτό που θέλεις να μεταδώσεις.

Την αυτή αλήθεια αποδεικνύουν αμέτρητα κοινωνικά πειράματα ή πειράματα ανθρώπινης συμπεριφοράς που στοχεύουν να καταδείξουν την ανθρώπινη προκατάληψη.

Σκέψου μια ρακένδυτη γυναίκα με το νεογέννητο βρέφος της στην αγκαλιά της να ζητάει χρηματική συνδρομή στο δρόμο ισχυριζόμενη, ότι της λείπουν μερικά μόνο ψιλά για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες του βρέφους. Και από την άλλη την ίδια γυναίκα καλοντυμένη με το ίδιο νεογέννητο βρέφος να ζητάει χρηματική βοήθεια γιατί δεν επαρκούν τα χρήματα στο πορτοφόλι της.

Ένας κακοντυμένος άνδρας με παρουσία πλησιέστερη αυτής ενός αστέγου να ζητάει πληροφορίες και ο ίδιος άνδρας περιποιημένος να σου απευθύνεται για τον ίδιο σκοπό.

Ένα μέσο ζευγάρι που επιθυμεί να γευματίσει σε ένα εστιατόριο και το ίδιο ζευγάρι ντυμένο με ακριβά ρούχα και αέρα που αποπνέει πλούτο πιστεύεις ότι θα έχουν την ίδια εξυπηρέτηση;

Ένας άνθρωπος όμορφος εξωτερικά και ένας λιγότερο ευνοημένος σε αυτόν τον τομέα θα εισπράξουν την ίδια ευγενή αντιμετώπιση στατιστικά;

Ακόμη κι ένα ζωάκι λιγότερο συμβατό εξωτερικά με αυτό που θεωρείται αντικειμενικά ελκυστικό πρότυπο για έναν επίδοξο φιλόζωο θα τύχει των ίδιων βλεμμάτων προσοχής;

Εσύ ο ίδιος πόσες και πόσες φορές έχεις βιαστεί να κρίνεις από αυτή την πρώτη εντύπωση αρνούμενος να δεις πέρα από την πρώτη επαφή; Προτρέχοντας να βγάλεις ένα συμπέρασμα έωλο, ατελώς τεκμηριωμένο;

Ναι, δεν είναι σωστό. Δεν είναι έγκυρο. Δεν είναι θεμιτό. Ωστόσο, συμβαίνει. Εάν λοιπόν δεν είσαι ο άνθρωπος που πραγματικά δε σε νοιάζει ο αντίκτυπος με το όποιο κόστος προτεινόμενη λύση είναι μάλλον η προσαρμογή.

«Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη αυτά που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές.»

                       Κάρολος Δαρβίνος, 1809-1882

Σχόλια