Τι κι αν διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού; Υπάρχουν σίγουρα μέρη που έχεις αφήσει ακόμη ανεξερεύνητα! Έχεις δοκιμάσει να κάνεις μία μικρή απόδραση στη Φωκίδα;

Καλές οι εκδρομές και οι διακοπές στα νησιά και στα πιο πασίγνωστα τουριστικά θέρετρα, αλλά κρύβει και η Στερεά Ελλάδα τους θησαυρούς της εκεί που σκάει το κύμα, και μπορείς να το διαπιστώσεις με μία απόδραση στη Φωκίδα!

Φωκίδα: Ένας μικρός νομός με φυσικές ομορφιές, που το μάτι σου βλέπει όχι μόνο βουνά και ορεινά χωριά, αλλά και μέρη που μπορείς να επισκεφτείς και το καλοκαίρι για να απολαύσεις ξέγνοιαστα τις διακοπές σου, παρέα με ήλιο, θάλασσα, παραλία, και ατέλειωτες βουτιές σε καθαρά γαλαζοπράσινα νερά.

Παραθαλάσσιοι οικισμοί που σφύζουν από ζωή κυρίως τους θερινούς μήνες, με ντόπιους και μη, παραθεριστές, που κάθε χρόνο επιθυμούν και επιλέγουν να γνωρίσουν και να επισκεφτούν διαφορετικά μέρη ανά την Ελλάδα.

1. Πάνορμος

Απόδραση στη Φωκίδα: 15 μικροί παραθαλάσσιοι θησαυροί για να ανακαλύψεις!

Μικρό παραθαλάσσιο χωριό με λίγους μόνιμους κατοίκους, που αν και η παραλία δεν είναι τόσο οργανωμένη, ωστόσο συνίσταται για μία στάση για άπειρες βουτιές στα πάντα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Το καλοκαίρι πολλοί το επισκέπτονται για να παραθερίσουν στο εξοχικό τους ή ακόμη και να ενοικιάσουν κάποιο από τα σπίτια που προσφέρονται, για να περάσουν μερικές ημέρες των διακοπών τους ηρεμώντας, ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση.
Μάλιστα, αν κάποιος προτιμά λίγα νυχτοπερπατήματα απέχει μόλις μερικά λεπτά από το Γαλαξίδι!

2. Γαλαξίδι

Παραθαλάσσια κωμόπολη που απέχει μόλις 200 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα. Γνωστό για την ιδιαίτερη γραφικότητά του, προσελκύει αρκετό κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με διαμονή στα διαθέσιμα ξενοδοχεία και αναπαλαιωμένα αρχοντικά.

Αξίζει να βρεθεί εκεί κανείς τόσο για να απολαύσει τα μπάνια του στις μοναδικές του παραλίες, όσο και για μία επίσκεψη στο Ναυτικό αλλά και στο Λαογραφικό του μουσείο, στα αρχαιολογικά μνημεία και στα γραφικά σοκάκια που υπάρχουν παντού.

Κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται μέρη με εξαιρετικό παραδοσιακό, και όχι μόνο, φαγητό, γλυκίσματα και διάφορα εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσεις, αλλά και σημεία όπου μπορείς να αράξεις απολαμβάνοντας το ποτό σου πλάι στη θάλασσα.

3. Τριζόνια

Τα Τριζόνια είναι οικισμός και νησί, το μεγαλύτερο του Κορινθιακού κόλπου, και το μόνο κατοικημένο. Στα Τριζόνια έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό χρώμα και φυσικό κάλλος του νησιού, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα, μηχανάκια).

Υπάρχουν τρεις παραλίες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι γνωστή για την κοκκινωπή αμμουδιά της, και βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο.

Το πανέμορφο φυσικό λιμάνι του νησιού αποτελεί καταφύγιο για σκάφη και ιστιοπλοϊκά, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια που απέχει 276 χλμ από την Αθήνα, 25 χλμ από τη Ναύπακτο, και 50 χλμ από την Πάτρα.

Ο επισκέπτης μπορεί όλο το χρόνο να απολαύσει φρέσκο ψάρι στα παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια, αλλά και καφέ και ποτό ανάλογα με τις προτιμήσεις του!

4. Άγιος Βασίλειος

Από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές παραλίες του νομού, με τα καταγάλανα νερά και το ψιλό λευκό βότσαλο. Πολλοί την προτιμούν ερχόμενοι με τα τροχόσπιτά τους κάνοντας και διανυκτέρευση, μιας και δύσκολα αποχωρίζεται κανείς τέτοια ομορφιά και ηρεμία!

5. Άγιος Νικόλαος

Από τα ομορφότερα παραθαλάσσια χωριά της Φωκίδας, επίσης ιδανικό για όσους προτιμούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε καθαρές θάλασσες, φυσικά σε συνδυασμό με τη γραφικότητα του τοπίου. Και εδώ βουνό και θάλασσα είναι ένα και σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους.

Στον οικισμό μπορεί να βρει κανείς τόσο ενοικιαζόμενα δωμάτια, όσο και πολύ καλές προτάσεις για φαγητό. Επίσης, η παραλία είναι οργανωμένη και το beach bar που βρίσκεται εκεί, καλύπτει τις ανάγκες κάθε επισκέπτη!

6. Άγιοι Πάντες

Χωριό στη Φωκίδα που αποτελείται από τρεις οικισμούς, τον ανατολικό, το δυτικό, και τον παραλιακό. Απέχει μόλις 12 χλμ από το Γαλαξίδι και είναι κοινά γνωστό και ως Βίδαβη.

Για όσους επιθυμούν να διαμείνουν για λίγες μέρες ξεγνοιασιάς, υπάρχουν καταλύματα προς ενοικίαση, ενώ η παραλία του χωριού είναι καλά οργανωμένη και μπορείς να βρεις τα πάντα όλες τις ώρες τις ημέρας. Πολλοί επισκέπτονται το χωριό για να γευματίσουν τρώγοντας παραδοσιακό ελληνικό κοντοσούβλι, για το οποίο σίγουρα φημίζεται!

7. Ερατεινή

Χωριό που επίσης είναι γεμάτο ζωή κυρίως το καλοκαίρι, αλλά που κατοικείται εξίσου και το χειμώνα. Οργανωμένη παραλία, με πολλά μαγαζιά κατά μήκος της, για την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών των επισκεπτών.

8. Τολοφώνα

Σε συνέχεια της Ερατεινής βρίσκεται και η Τολοφώνα, μικρός οικισμός, με ξενοδοχεία και σπίτια προς ενοικίαση δίπλα στη θάλασσα, ιδανικό μέρος τόσο για οικογένειες, όσο και για παρέες!

9. Ιτέα

Παραλιακή κωμόπολη της Φωκίδας που κατοικείται όλο το χρόνο από ντόπιους κατοίκους, αλλά και από επισκέπτες που επιλέγουν να ενοικιάσουν δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο ή και σπίτι. Στο λιμάνι συχνά αγκυροβολούν σκάφη και ιστιοφόρα για διανυκτέρευση, ενώ κατά μήκος όλης της παραλίας υπάρχουν μαγαζιά για καφέ, ποτό, και φαγητό, έτοιμα να υποδεχτούν κάθε επισκέπτη μετά από την καθιερωμένη βόλτα του στο μώλο!

10.  Άγιος Μηνάς

Κι εδώ βουνό και θάλασσα γίνονται ένα! Γνωστή παραλία του δήμου Δεσφίνας, ίσως και η πιο όμορφη! Τα γαλανά και καθαρά νερά της, ο ήπιος βυθός με μικρά βότσαλα και άμμο, είναι οι βασικοί λόγοι που την κάνουν ελκυστική σε εκατοντάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.

Στην παραλία, υπάρχει μια καντίνα με την εμβληματική ονομασία «Ο ΑΓΙΟΣ» που προσφέρει από νερό μέχρι ξαπλώστρα.

Η προσέγγισή της απαιτεί ένα μικρό κομμάτι χωματόδρομου (χωρίς καμιά δυσκολία) και λίγη υπομονή στην εύρεση κατάλληλου σημείου για πάρκινγκ.

11. Σκάλωμα

Μικρό παραθαλάσσιο χωριό του νομού Φωκίδας που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο.

Μία από τις πιο φημισμένες παραλίες της περιοχής συγκεντρώνει πολύ κόσμο το καλοκαίρι, για το μπάνιο του ή απλά ένα ουζάκι δίπλα στη θάλασσα. Με κοσμοπολίτικο αέρα, αυτή η μικρή αλλά πανέμορφη παραλία αποτελεί το σημείο συνάντησης του καλοκαιριού. Το χωριό είναι χτισμένο γύρω από το μικρό κολπίσκο και έχει ελάχιστους κατοίκους το χειμώνα.

Το καλοκαίρι όμως θα βρεις πολύ κόσμο, μαγαζιά και εστιατόρια. Την πραγματική ομορφιά της παραλίας μπορείς να την απολαύσεις τα ήσυχα σαββατοκύριακα του Σεπτέμβρη, κάνοντας το μπάνιο σου ή απλά περπατώντας στο πέτρινο δρομάκι δίπλα στη θάλασσα. Από τα ομορφότερα σημεία του χωριού το πανέμορφο εκκλησάκι, χτισμένο δίπλα στο κύμα σε ένα μικρό ύψωμα, προσφέρει μια πανέμορφη θέα του χωριού αλλά και του Κορινθιακού κόλπου.

12. Σεργούλα

Ένα ακόμη παραθαλάσσιο χωριό για απόδραση στη Φωκίδα, με αρκετά διαμερίσματα προς ενοικίαση, οργανωμένη παραλία, καθαρά νερά για αμέτρητες βουτιές, και φυσικά προορισμός ό,τι πρέπει για παρέες και οικογένειες!

13. Βάθη

Παραλία κοντά στην Ερατεινή, με στοιχειωδώς οργανωμένη πλαζ, αβαθή γαλανά νερά με ψιλό βότσαλο και άμμο. Η παραλία της Βάθης είναι ένας αρκετά ανοιχτός κολπίσκος, γεγονός που καθιστά τα νερά της καθαρά, πάντα κατάλληλα για κολύμπι. Φυσικά αποτελεί απόλυτο προορισμό για απόδραση στη Φωκίδα για όσους θέλουν να απολαμβάνουν από το πρωί μέχρι και αργά το σούρουπο το μπάνιο τους!

14. Μαραθιάς

Ψαροχώρι στα δυτικά παράλια του Κορινθιακού κόλπου στη Φωκίδα. Συγκεντρώνει παραθεριστές ντόπιους και ξένους, αποτελώντας ένα μοναδικό μέρος για όσους θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης, τη δροσιά της θάλασσας, τον καλοκαιρινό ήλιο ή να ξεκουραστούν κάτω από τις πυκνόφυλλες μουριές και τα πλατάνια σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια του χωριού.

15. Μοναστηράκι

Χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από τη θάλασσα και απέχοντας μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, προσελκύει και αυτό πολλούς ντόπιους, αλλά και ξένους που το έχουν ψηλά στη λίστα τους για κάποια απόδραση στη Φωκίδα! Παραλία με ψιλά λευκά βότσαλα, δροσιστικά βαθιά νερά, αλλά και αρκετά ουζερί και ταβερνάκια κατά μήκος της, ιδανική επιλογή για ένα ξεκούραστο και χαλαρό καλοκαίρι! Φυσικά υπάρχουν και αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όσους σχεδιάζουν να παραμείνουν περισσότερο!


Πηγή φωτογραφιών: myfokida.gr, orafok.gr, trizonia.gr, dorida.gr, WonderGreece.gr, 2steps.gr, users.sch.gr/xatzisk/set52

Σχόλια