Αναρωτιέσαι πώς να φτιάξεις ή να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου δωρεάν;

Είναι πάρα πολύ λογικό, όταν είσαι στην αρχή της επαγγελματικής σου πορείας το βιογραφικό σου να είναι σχετικά κενό. Ευτυχώς, όμως, σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να το πας σε άλλο επίπεδο και εμφανισιακά, ώστε να κερδίσεις τις πρώτες εντυπώσεις με ένα πιο πρωτότυπα γραφιστικά cv, και από πλευράς περιεχομένου ώστε να δείχνει έναν άνθρωπο με όρεξη για μάθηση και δουλειά.

Πώς θα το κάνεις αυτό δωρεάν; Σου έχουμε τις λύσεις!

1.Έτοιμα templates

Στο Ίντερνετ κυκλοφορούν πια άπειρα sites με δωρεάν θέματα, για κάθε ύφος και με κάθε design, τα οποία μπορείς να κατεβάσεις χωρίς χρέωση και να μορφοποιήσεις ώστε να είναι πιο κοντά στην δική σου προσωπικότητα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να googlάρεις “Free CV Templates” και να αρχίσεις τον πειραματισμό.

 

2. Τα κατάλληλα προγράμματα επεξεργασίας

Μπορεί το word να το έχουμε συνηθίσει όλοι, αλλά οι δυνατότητες που προσφέρει είναι περιορισμένες. Αντιθέτως, τα office διαθέτουν μία επιλογή, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και μπορεί να την έχουν στο pc τους, που λέγεται publisher. Το publisher σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις εξαρχής τα δικά σου templates. Μην πελαγώσεις αν το δεις στην αρχή. Η Google είναι φίλη μας και εμπιστεύσου την για διάφορα βιντεάκια σχετικά με την λειτουργία του.

*Μην ξεχάσεις με όποιο πρόγραμμα και να κάνεις την επεξεργασία να φροντίσεις να μετατρέψεις το αρχείο σε pdf και να το στέλνεις μόνο σε αυτή τη μορφή.

3. Sites που φτιάχνουν δωρεάν το βιογραφικό σου

Τα topcvmakers.com και cvmaker.com υπόσχονται να φτιάξουν δωρεάν το ιδανικό βιογραφικό για σένα. Τσέκαρέ τα λοιπόν!

4. Το πιο cool portfolio

Φτιάξε το portfolio σου δωρεάν με τις εντυπωσιακές δυνατότητες που σου δίνει το AdobeSpark. Θα το λατρέψεις γιατί είναι πανεύκολο στην χρήση και μπορείς να φτιάξεις μια mini παρουσίαση της δουλειάς σου με τρόπο που σίγουρα θα τραβήξει το μάτι του εργοδότη. Απλώς του βάζεις ένα link στο τέλος του mail που έχεις επισυνάψει το βιογραφικό σου, παραπέμποντάς τον στο portfolio.

5. Δωρεάν διαλέξεις και σεμινάρια

Θέλει ψάξιμο, αλλά εκεί έξω γίνονται πάρα πολλά δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε διάφορους τομείς. Κυνήγησέ τα, λοιπόν, γιατί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εμπλουτίσεις το περιεχόμενο του βιογραφικού σου.

6. Εθελοντισμός

Καλώς ή κακώς αν έχεις δει τα σκούρα, από το να μουχλιάζεις στο σπίτι, στείλε σε μεγάλες εταιρείες, γραφεία κλπ που θα ήθελες να δουλέψεις ότι για να αποκτήσεις εμπειρία θα πήγαινες μερικές ώρες της ημέρας δωρεάν. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σου πουν όχι. Αντίστοιχα, ανάλογα και τον τομέα σου, μπορείς είτε να διδάσκεις σε σχολεία προσφύγων, είτε να γράφεις άρθρα εθελοντικά σε sites κλπ κλπ και σίγουρα η εμπειρία που θα αποκτήσεις χαμένη δεν θα πάει. Δεν την θετική πλευρά, ότι χωρίς μισθό δεν θα έχεις και το άγχος της επίδοσης.

 

7. Γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστημίου

Όσοι έχετε καλά οργανωμένο γραφείο διασύνδεσης στο πανεπιστήμιο αξίζει σίγουρα να το εκμεταλλευτείτε. Έχουν εμπειρία και ξέρουν να σας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές. Το πανεπιστήμιο που φημίζεται στον συγκεκριμένο τομέα είναι το ΟΠΑ, γιατί όχι, λοιπόν, να μην ρωτήσετε κάποιον φίλο σας που σπουδάζει εκεί αν μπορείτε κι εσείς να κλείσετε ένα ραντεβού. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα σας το αρνηθούν.

8. Εκθέσεις και ημερίδες για εύρεση εργασίας

Κάθε χρόνο διοργανώνονται τουλάχιστον 3 εκθέσεις είτε για σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, είτε για εύρεση μεταπτυχιακών. Η είσοδος είναι σχεδόν πάντα ελεύθερη και μέσα κάνουν συνήθως workshops και παρουσιάσεις για το πώς να φτιάξετε το βιογραφικό σας κλπ κλπ. Αξίζει σίγουρα να περάσετε μια βόλτα. Tσέκαρε το Job Fair Athens για παράδειγμα.

9. Φτιάξε προφίλ στην πλατφόρμα του CollegeLink

Το CollegeLink έχει έρθει να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στην αγορά εργασίας, φέρνοντας σε επαφή αποφοίτους με εταιρείες μέσω της εξαιρετικής του πλατφόρμας. Φτιάχνεις εκεί το βιογραφικό σου και είτε σε βρίσκουν απευθείας οι εταιρείες, είτε κανείς εσύ αίτηση πατώντας απλά ένα κουμπί για μια αγγελία που έχει αναρτηθεί.

Παράλληλα, το CollegeLink διοργανώνει και πολλά σεμινάρια επιμόρφωσης για διάφορους κλάδους και σε συνεργασία μάλιστα με εταιρείες που έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας.

10. LinkedIn

Αν δεν έχεις ακόμα προφίλ στο LinkedIn κάν’το τώρα. Όχι μόνο θα έχεις έτοιμο στημένο βιογραφικό να προωθείς με ένα link, αλλά θα βλέπεις και σχετικές με το αντικείμενό σου αγγελίες και πολλά forum με υλικό για τον τομέα σου και συμβουλές για να πετύχεις στον κλάδο.

Και τελικά…

 

 

 

Σχόλια