Το Ισλάμ είναι μια μοναδική θρησκεία. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πολλοί την έχουν παρεξηγήσει.

Συνέχισε να διαβάζεις αν θέλεις να μάθεις τις βασικές παραδοχές του Ισλάμ.

Η Ισλαμική θρησκεία ασπάζεται από το 23% περίπου του συνολικού πληθυσμού του κόσμου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1.6 δισεκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν στον Αλλάχ. Πρόκειται, δηλαδή, για τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, μετά τον Χριστιανισμό.

Πώς ξεκίνησε το Ισλάμ;

Οι απαρχές του Ισλάμ χρονολογούνται γύρω στον 7ο αιώνα μ.Χ. Ο ιδρυτής της θρησκείας ονομάστηκε Προφήτης Μοχάμεντ. Ο πιστός μουσουλμάνος υποτάσσεται στη βούληση του μοναδικού θεού που είναι ο Αλλάχ. Ο Αλλάχ είναι ο μόνος Θεός, Δημιουργός, Υποστηρικτής και Ανορθωτής του κόσμου που αναγνωρίζουν οι μουσουλμάνοι. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν πως ο Μοχάμεντ ήταν ο τελευταίος Προφήτης από μια σειρά Προφητών που περιλαμβάνει τον Αδάμ, το Νώε, τον Αβραάμ, το Μωυσή, το Σολομώντα και τον Ιησού.

Αυτό που έκανε ο Προφήτης Μοχάμεντ είναι ότι ένωσε τα μηνύματα των προηγούμενων Προφητών και έτσι δημιούργησε το τελικό μήνυμα για τις παραδοχές του Ισλάμ και αποφάσισε να το διαδώσει.

Έτσι, λοιπόν, η θρησκεία αυτή ξεκίνησε να διαδίδεται ταχύτατα μέσω της Μέσης Ανατολής, στην Αφρική, την Ευρώπη, την Κίνα, την Ινδική και την Μαλαϊκή χερσόνησο. Με αυτόν τον τρόπο φτάσαμε στον 21ο αιώνα και σε περισσότερο από 1.5 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους στον κόσμο.

Ισλάμ σημαίνει “υποταγή”.

Τι είναι το Κοράνι;

Το Κοράνι είναι το ιερό βιβλίο της Ισλαμικής θρησκείας. Κυριολεκτικά, σημαίνει “απαγγελία” ‘η “διάβασμα”. Πρόκειται για το λόγο του Αλλάχ στο Μοχάμεντ, ο οποίος στη συνέχεια είχε την υποχρέωση να τον μεταφέρει στους πιστούς. Το λόγο του Θεού, λέγεται ότι τον μετέφερε στο Μοχάμεντ ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Το Κοράνι είναι χωρισμένο σε 114 κεφάλαια (suras). Τα κεφάλαια που αποκαλύφθηκαν από το Μοχάμεντ στη Μέκκα έχουν να κάνουν με ηθικά και πνευματικά διδάγματα. Τα κεφάλαια που αποκαλύφθηκαν αργότερα στη Μεδίνα, έχουν να κάνουν με την κοινωνική νομοθεσία και πολιτικές ηθικές γύρω από την οργάνωση της κοινωνίας.

Τα βιβλία του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού είναι επίσης ιερά βιβλία για τους μουσουλμάνους.

Θρησκείες του κόσμου: Το Ισλάμ και οι παραδοχές του

Το ιερό Κοράνι

Οι πέντε πυλώνες του Ισλάμ

1. Σαχάντατ – Ομολογία της πίστης

“Δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μοχάμεντ είναι ο Προφήτης του.” Ο πιστός πρέπει να εκφωνήσει την ομολογία της πίστης του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, σωστά και με ειλικρίνεια.

2. Σαλάτ – Προσευχή

Ο πιστός πρέπει να προσεύχεται κανονικά πέντε φορές τη μέρα. Αν δεν μπορεί να παρευρεθεί στο τζαμί, μπορεί να προσευχηθεί ατομικά. Οι προσευχές έχουν ως εξής: πριν την αυγή, μετά το μεσημέρι, αργά το απόγευμα, μετά το ηλιοβασίλεμα και πριν τον ύπνο. Πριν την προσευχή, ο πιστός πρέπει να πλύνει τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό του. Τέλος, οι προσευχές γίνονται πάντα στραμμένες προς την κατεύθυνση της Μέκκας.

3. Ζακάτ – Φιλανθρωπία

Η Ζακάτ είναι κάτι σαν φόρος που πληρώνουν οι πιστοί, με σκοπό την κάθαρση της υπόλοιπης περιουσίας τους. Ο φόρος είναι διαφορετικός για το κάθε προϊόν και ισχύει για ένα χρόνο μετά την απόκτηση ιδιοκτησίας ενός αγαθού. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο φόρος αυτός συλλέγεται από το κράτος, προορίζεται για τους άπορους, για τους μουσουλμάνους αιχμαλώτους πολέμου, για τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ), για την εκπαίδευση και για υποδομές για τους ταξιδιώτες.

Αυτό το σύστημα, το εφαρμόζουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, όπου ο Ισλαμικός νόμος (σαρία) ισχύει αυστηρά. Σε άλλες χώρες, η Ζακάτ, είναι μια ατομική φιλανθρωπία που εξαρτάται κυρίως από τη θέληση του κάθε πιστού.

4. Σαούμ – Νηστεία

Όλοι έχουμε ακούσει για το Ραμαζάνι. Τι συμβαίνει, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του ενάτου μήνα του μουσουλμανικού σεληνιακού ημερολογίου; Το Κοράνι έχει ορίσει μια περίοδο νηστείας για τους πιστούς. Η νηστεία ξεκινάει τα ξημερώματα και τελειώνει το ηλιοβασίλεμα. Κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι απαγορευμένη η κατανάλωση φαγητού, ποτού και το κάπνισμα.

Ραμαζάνι: τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

5. Χατζ – Προσκύνημα στη Μέκκα

Θρησκείες του κόσμου: Το Ισλάμ και οι παραδοχές του

Το “σπίτι του Αλλάχ” στη Μέκκα.

Ο πιστός πρέπει, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, να προσκυνήσει στη Μέκκα, το ιερό μέρος όπου αποκαλύφθηκε το Κοράνι. Οι προϋποθέσεις είναι να μπορεί κάποιος να το πληρώσει και να έχει αρκετές προμήθειες και λεφτά για να αφήσει στην οικογένεια του. Οι πιστοί που παρευρίσκονται στη Μέκκα κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του ημερολογίου, μπαίνουν στην κατάσταση του “ιχράμ”.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι φοράνε δύο απλοϊκά ενδύματα χωρίς ραφές, αποφεύγουν την ερωτική επαφή και κόβουν τα μαλλιά και τα νύχια τους. Στη συνέχεια το προσκύνημα περιλαμβάνει διάφορες ιερές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα 7 φορών γύρω από το Ka’bah, ένα ιερό μέσα στο τζαμί της Μέκκας. Κάθε χρόνο, περίπου δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι βρίσκονται στη Μέκκα για αυτόν το λόγο.

Σιίτες και Σουνίτες

Συχνά, ακούμε για τις διαφορές μεταξύ Σουνιτών και Σιϊτών και πώς αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών. Οι Σουνίτες αποτελούν το 75 με 90% όλων των μουσουλμάνων. Οι Σιίτες, από την άλλη, αποτελούν το 10 με 20%. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα δόγματα μέσα στο ίδιο το Ισλάμ, όπως οι Σούφι.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα τους έχει να κάνει με την αναγνώριση των προσώπων που σχετίζονται με το Ισλάμ. Το σχίσμα ξεκίνησε μετά το θάνατο του Μωάμεθ, το 632μ.Χ, καθώς ο τελευταίος δεν άφησε κανένα διάδοχο πίσω του. Από τη μία, οι Σιίτες θεωρούν ότι ο διάδοχος του Μωάμεθ ήταν ο γαμπρός του, Αλή. Από την άλλη, οι Σουνίτες θεωρούν ότι η διαδοχή του Προφήτη δεν χρειάζεται να είναι κληρονομική. Έτσι, δίνουν έμφαση στη «σούνα», παράδοση του Μωάμεθ που αποτελείται από τις έξι «χαντίθ», αναφορές του Προφήτη. Αντίθετα, οι Σιίτες κάνουν χρήση της δικής τους Χαντίθ.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κύρια μουσουλμανικά δόγματα έχουν να κάνει σίγουρα και με την πολιτική και την πλειονότητα του κάθε δόγματος σε κάθε χώρα.


Εν τέλει, η μουσουλμανική θρησκεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είναι διαφορετική από τις παραδοχές που εμείς θεωρούμε αποδεκτές αλλά δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη ότι πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεγαλώσει έχοντας αυτές τις παραδοχές ως παράδειγμα. Επομένως, πριν κρίνουμε τους ανθρώπους που την ασπάζονται, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Γιατί η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη από την άγνοια.

Σχόλια