Ακούς ομαδική εργασία και ανατριχιάζεις; Δες τα 15 πράγματα που σίγουρα έχεις σκεφτεί ή καταλάβει κάνοντας ομαδική εργασία.

Κάθε φορά που ξεκινά ένα νέο εξάμηνο υπόσχεσαι στον εαυτό σου πως δε θα αφήσεις το διάβασμα για τελευταία στιγμή πριν την εξεταστική, πως θα παρακολουθείς τακτικά τις διαλέξεις κι άλλα τέτοια γλυκανάλατα. Επειδή όμως έχεις μια δόση αυτογνωσίας καταλαβαίνεις ότι για άλλη μια φορά δε θα κάνεις και πολλά και πρέπει να το σώσεις κάπως. Εννοείται πως το να αναλάβεις μια εργασία θα σε βοηθήσει να πάρεις 2- 3 βαθμούς παραπάνω. Και τι καλύτερο από μια ομαδική εργασία; Η δουλειά θα είναι μοιρασμένη άρα δε θα κουραστείς ιδιαίτερα. Ή μήπως όχι;

Η ομαδική εργασία χαλάει φιλίες

Πολλές φορές μπορεί να τύχει κάτι σε έναν από την ομάδα σου ή απλά να θέλει να λουφάρει ανελέητα, αλλά εσύ να ποθείς τον έξτρα βαθμό. Έτσι, αναγκάζεσαι να κάνεις τη δουλειά των άλλων, αλλά να τους δώσεις και τα εύσημα βάζοντας το όνομά τους στην εργασία. Μέσα σου βράζεις και θέλεις να σαπίσεις στο ξύλο τους φίλους σου.

Η επιλογή του θέματος θα σας πάρει πολύ χρόνο

Δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα και ενδιαφέροντα, οπότε η επιλογή του θέματος είναι δύσκολο ζήτημα, αφού πρέπει να αρέσει σε όλους για να ασχοληθούν όλα τα μέλη της ομάδας. Καμιά φορά αυτό είναι ακατόρθωτο.

Ανακαλύπτεις πως έχεις απίστευτη υπομονή

Ενώ δουλεύετε την εργασία, όλα φαίνονται να πηγαίνουν μια χαρά. Φυσικά όμως δε θα μπορούσαν να λείψουν οι διαφωνίες. Εννοείται πως δεν μιλάω για διαφωνίες πάνω σε σοβαρά θέματα όπως το περιεχόμενο ή το θέμα της εργασίας. Μιλάω για τις διαφορές σας στο θέμα του εξωφύλλου, της γραμματοσειράς, για τις εικόνες που θα συμπεριληφθούν. Κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι έχεις τεράστια υπομονή σαν άνθρωπος, αφού δε θα δολοφονήσεις εν ψυχρώ τους “συναδέλφους” σου.

Οι φίλοι σου γίνονται “προδότες”

Η ομαδική εργασία είναι ένα λεπτό ζήτημα, καθώς πρέπει να είσαι σίγουρος για το ποιον θα διαλέξεις για να την κάνεις. Λογικό είναι να επιλέξεις τους φίλους σου, αφού ξέρεις πως θα σου είναι πιο εύκολο να συνεννοηθείτε. Έλα όμως που όταν η συνάντηση δεν πρόκειται για καφέ ο συντονισμός σας είναι ακατόρθωτος. Άσε που τελευταία στιγμή το φιλαράκι σου μπορεί να χωρίσει, οπότε δεν σου πάει η καρδιά να τον αναγκάσεις να διαβάσει και φορτώνεσαι επιπλέον δουλειά.

Παγίδες της φοιτητικής ζωής και πώς να τις αποφύγεις!

Το άγχος είναι μεταδοτικό

Ενώ εσύ είσαι κουλ τύπος γενικά, έχεις σχεδόν τελειώσει το κομμάτι σου, σου έρχεται μήνυμα από τους φίλους σου ότι δυσκολεύονται με το δικό τους θέμα κι ότι δεν ξέρουν αν μπορούν να ανταποκριθούν. Αφού σε λούσει κρύος ιδρώτας, σε καταβάλλει άγχος εξαιτίας της ανευθυνότητας των άλλων.

Καλύτερα οι δυο μας #not

Η συναναστροφή σου με τους ανθρώπους ορισμένες φορές θα σε κάνει να σιχαθείς το ανθρώπινο είδος. Ε μια απ’ αυτές θα είναι και η ομαδική εργασία. Συμπεραίνεις πως καλύτερα να είχες κάνει μόνος σου την εργασία.

Όταν έρθει η ώρα να εργαστείτε θα βρείτε όλα τα κοινά σας ενδιαφέροντα 

Θα κανονίσετε να βρεθείτε για 2 ώρες. Οι 2 θα γίνουν 4, 6 ή και περισσότερες αφού πρώτα θα αναλύσετε όλες τις σειρές που σας αρέσουν, θα δείτε βίντεο στο ίντερνετ, θα χαζέψετε τους απέναντι γείτονες και πάει λέγοντας.

Ομαδική συνομιλία: Σου θυμίζει κάτι;

 

Υπερεκτιμάς τις δυνατότητες σου

Τα αφήνεις όλα για τελευταία στιγμή και καταλήγεις να κάνεις όλη την εργασία μέσα σε 1 βράδυ πριν την παράδοση. Αυτό.

Γενικά όλα πάνε στραβά

Δεν ξέρω αν τυχαίνει και σε εσένα, αλλά όταν θα κάτσεις να κάνεις εργασία, όλα θα πάνε στραβά. Δε θα πιάνει το ίντερνετ, θα χαλάσει ο υπολογιστής, θα γίνει διακοπή ρεύματος… Άσε που στον άλλον όλα αυτά ακούγονται σαν δικαιολογίες.

 Η προετοιμασία για την παρουσίαση

Την ακριβώς προηγούμενη μέρα μαζεύεστε να κάνετε πρόβες. Καταλαβαίνετε ότι έχετε πολλά κενά στην εργασία σας, αλλά δε βαριέσαι, δεν προλαβαίνεις να αλλάξεις  τίποτα.

Συνεννόηση “μπουζούκι”

Λέτε πως θα ντυθείτε στην παρουσίαση και ότι δε θα κάνετε υπερβολές μη φανείτε και ψωνάρες. Φοράς εσύ το τζινάκι σου και μια μπλούζα και οι υπόλοιποι σκάνε μύτη με σακάκια λες και πάτε σε συνέδριο.

Η ώρα της παρουσίασης είναι άβολη

Σηκώνεστε μπροστά στο αμφιθέατρο να παρουσιάσετε την εργασία σας. Συνήθως είναι πολύ άβολο γιατί έχεις πάνω σου πραγματικά πολλά μάτια και αισθάνεσαι πως αν πεις βλακεία θα θέλεις να ανοίξει η γη και να σε καταπιεί. Χάνεις και λίγο τα λόγια σου, σε πιάνει και λίγο νευρικό γέλιο.

Δες συμβουλές για το πως να κάνεις παρουσίαση εργασίας

Οι ερωτήσεις μετά την παρουσίαση είναι ακόμη πιο άβολες

Όλοι ξέρουμε πως οι ερωτήσεις των συμφοιτητών σου μετά την παρουσίαση είναι παράνομες, απεχθείς, επονείδιστες και μη βιώσιμες. Είναι η στιγμή που δε θέλεις να έρθει με τίποτα, γιατί είναι αναμενόμενο να ρωτήσουν κάτι για το οποίο δεν έχεις ιδέα, διότι αγαπητέ συμφοιτητή δεν έκανα την εργασία για να αποκτήσω γενικές γνώσεις αλλά για να πάρω το συν 2. Γι΄αυτό παρακαλείσαι να βγάλεις το σκασμό, με αγάπη πάντα.

Οι ερωτήσεις του καθηγητή είναι ακόμα χειρότερες

Εκεί ζορίζουν τα πράγματα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ο καθηγητής σου να μη ρωτήσει κάτι πάνω στο θέμα. Τότε εναποθέτεις όλες τις ελπίδες σου στον φίλο που ασχολήθηκε περισσότερο με την εργασία και ίσως να ξέρει κάτι παραπάνω.

Παίρνεις μαθήματα ζωής

Έχοντας αναλάβει 2- 3 εργασίες συμπεραίνεις πως ήταν ένα μεγάλο λάθος, που σε πίεσε ψυχολογικά, εξάντλησε την υπομονή σου, σε κούρασε και τελικά δεν άξιζε και τόσο πολύ όπως αποδείχτηκε στις βαθμολογίες. Το επόμενο εξάμηνο δεν σκοτίζεσαι ιδιαίτερα και αναλαμβάνεις στην καλύτερη περίπτωση 1 εργασία.

Η ομαδική εργασία φίλε φοιτητή, εκτός από το βαθμό που θα σου προσφέρει, σου μαθαίνει κάποια σημαντικά πράγματα για τη συνύπαρξή σου με τους άλλους ανθρώπους. Μην τα αγνοήσεις και προσπάθησε να αποφύγεις τα ίδια λάθη την άλλη φορά.

Διάβασμα με παρέα: 5 λόγοι για να το δοκιμάσεις

Σχόλια