Σε όποιο πανεπιστήμιο κι αν είσαι φοιτητής, θα βρεθεί εκείνος ο καθηγητής που θα σου ζητήσει να κάνεις εργασία στο μάθημά του, και σαν να μην έφτανε αυτό, να την παρουσιάσεις κιόλας! Ναι, ναι από αυτές τις υποχρεωτικές (μα πως τολμά!). Η παρουσίαση εργασίας είναι μια πολύπλοκη υπόθεση που θέλει προετοιμασία, τρόπο και πάνω απ΄όλα ψυχραιμία! Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, γιατί δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται για να πάρεις το 100% του βαθμού που της αναλογεί. Για άλλη μια φορά θα σου συμπαρασταθούμε σε μια δύσκολη φάση της ζωής σου, δίνοντάς σου συμβουλές για το πως να κάνεις μια παρουσίαση.

1. Κράτα επαφή με το μάθημα στο οποίο έχεις να παρουσιάσεις εργασία

Καταρχάς, όταν ενημερωθείς για μια εργασία που πρέπει να γράψεις και να παρουσιάσεις, πρέπει να έρθεις σε επαφή με το μάθημα αυτό. Πάτα το πόδι σου στη σχολή και στις παραδόσεις του συγκεκριμένου μαθήματος έστω 3-4 φορές για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Αν είναι ατομική η εργασία όλα καλά. Αν όμως είναι ομαδική, εδώ γίνονται σκούρα τα πράγματα. Εντάξει, ίσως υπερβάλω λίγο, αλλά όπως και να το κάνεις είναι δύσκολο να βρεις υπεύθυνα άτομα με τα οποία μπορείς να συνεννοηθείς και να συνεργαστείς. Όπως και να έχει πρέπει να το κάνεις, οπότε σταμάτα να κλαις τη μοίρα σου και ξεκίνα.

2. Ψάξε για πηγές και βιβλιογραφία

Αφού διαλέξεις το θέμα σου, ξεκίνα να ψάχνεις τη βιβλιογραφία, όπου θα βρεις τις πληροφορίες για να δομήσεις το κύριο μέρος και συνεπώς την παρουσίαση εργασίας. Συνήθως στο πανεπιστήμιο οι εργασίες απαιτούν ακαδημαϊκές και έγκυρες πηγές, ώστε να είσαι ακριβής και σίγουρος για αυτά που γράφεις. Κάτι πολύ σημαντικό! Σε κάθε περίπτωση να αποφύγεις την λογοκλοπή, δηλαδή να παρουσιάζεις τις ιδέες και τα λόγια κάποιου άλλου ως δικά σου.

Ας μιλήσουμε τώρα για το κομμάτι της παρουσίασης που πλέον μπορεί να σχεδιαστεί, εφόσον έχεις κάνει όλα τα παραπάνω.

3. Φτιάξε τις διαφάνειες που θα προβληθούν στην αίθουσα

Φρόντισε να φτιάξεις ένα όμορφο εξώφυλλο και οι διαφάνειές σου να είναι περιεκτικές. Στο εξώφυλλο μην ξεχάσεις να γράψεις το ονοματεπώνυμό σου, το τμήμα σου, το όνομα του διδάσκοντα και φυσικά το θέμα της εργασίας σου. Μπορείς στη δεύτερη διαφάνεια να επεξηγήσεις κάποιους όρους από την εργασία σου που είναι δύσκολοι, ώστε να βοηθήσεις το κοινό σου να κατανοήσει αυτά για τα οποία μιλάς και θα προσδώσει την αίσθηση μιας καλής οργάνωσης.

4. Χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος στην παρουσίαση της εργασίας

Είναι πολύ σημαντικό, καθώς παρουσιάζεις να μην είσαι μαγκωμένος αλλά να κινείσαι στον χώρο. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου την ώρα που μιλάς για να φαίνεσαι άνετος μπροστά στο κοινό (ακόμη κι αν τρέμεις από το άγχος σου, κάπως έτσι πιθανόν δε θα φανεί). Προσπάθησε να κάνεις eye contact με το κοινό, αλλά και με τον καθηγητή, γιατί έτσι δείχνεις σίγουρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που κάνεις.

5. Οργάνωση πάνω απ’ όλα

Σε καμία περίπτωση μην έχεις στα χέρια σου το τετράδιο σου με τις σημειώσεις, ώστε να διαβάζεις από εκεί την εργασία σου. Θα κάνεις κακή εντύπωση και θα δείξεις προχειρότητα στην προετοιμασία που έκανες. Πρέπει να ξέρεις το θέμα σου και απλά να ρίχνεις μια ματιά για να μη χάσεις τη ροή του λόγου. Μπορείς να φτιάξεις μικρά καρτελάκια και να τα κρατάς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που θα σε βοηθήσουν να μην χαθείς. Μη μάθεις απ’ έξω τα λόγια σου, διότι δεν είσαι ηθοποιός.

6. Ντύσου (σχετικά) καλά

Δε σου λέμε να βάλεις και την τουαλέτα σου, αλλά μην πας με τις φόρμες. Βάλε κάτι καλό κι ας είναι 8 το πρωί. Μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει.

7. Ο χρόνος είναι πολύτιμος σε μια παρουσίαση εργασίας

Φρόντισε η παρουσίαση να μην σου πάρει πάνω από 10-15 λεπτά (θα γίνεις φλύαρος και βαρετός). Γι’ αυτό το λόγο κάνε πολλές πρόβες είτε παρουσιάζεις μόνος, είτε με παρέα.

παρουσιαση

 8. Μελέτησε το θέμα σου σε βάθος

Το κοινό ίσως προβεί σε ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις. Διάβασε όσα περισσότερα μπορείς για το θέμα σου, ώστε να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Καλή παρουσίαση και καλή τύχη!

Σχόλια