Όλα τα dos και donts για το φοιτητικό σπίτι σου!

Επιμέλεια: Κατερίνα Χλιάρα
Φανή Κραγιοπούλου

14329281_10205342662405204_1267363776_o

Ξέρουμε πώς είναι να νοικιάζεις φοιτητικό σπίτι και σίγουρα ξέρουμε πώς είναι να το στήνεις. Όχι να το παινευτούμε, αλλά με τον καιρό μάθαμε τι χρειάζεται για να το συντηρούμε, να το προσέχουμε, να το προστατεύουμε, να διαπραγματευόμαστε σωστά γι’ αυτό και άλλα τέτοια χρήσιμα πράγματα.

Κάναμε λάθη, όμως, για τα οποία κανείς δε μας ενημέρωσε. Σαν καλοί σύμβουλοι, εμείς είμαστε εδώ για να αποφύγεις τα λάθη που κάναμε και να αποκτήσεις αρμονικά το σπίτι που θα σε ζεσταίνει σε όλα τα φοιτητικά σου χρόνια.

Παρακάτω θα διαβάσεις μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές, που θα χρειαστείς είτε σύντομα  είτε αργότερα στη διάρκεια διαμονής στο φοιτητικό σπίτι σου!

1. Πώς θα το επιλέξεις

Αν μείνεις στην Αθήνα, θα σου προτείναμε να βρεις ένα σπίτι κοντά στο πανεπιστήμιο, καθώς παντού υπάρχει φοιτητόκοσμος, αγορά και συγκοινωνίες. Αν μείνεις στη Θεσσαλονίκη, ίσως να προτιμήσεις το κέντρο ή ανατολικά της πόλης, και ειδικότερα αν σκοπεύεις να σπουδάσεις στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, βρες ένα σπίτι κοντά στις στάσεις.

Αλλά μη μείνεις μόνο σε αυτά: Να μην ξεχνάς να ψάχνεις σπίτια κοντά στο πανεπιστήμιό σου (θα μας θυμηθείς εκείνα το βροχερά πρωινά μετά από τα ξενύχτια), καθώς και κοντά σε συγκοινωνίες. Μετά θα είσαι σίγουρα βολεμένος.

Για περισσότερες πληροφορίες για το που αξίζει να νοικιάσεις σε κάθε φοιτητούπολη δες εδώ:

Σπουδές σε άλλη πόλη 101: Ο απόλυτος οδηγός

2. Πριν κλείσεις τη συμφωνία

Ήρθε η ώρα να συμφωνήσεις με το συμβόλαιο και την ενοικίαση του σπιτιού. Είσαι σίγουρος; Δεν πρέπει να ξεχάσεις να το διαβάσεις πάρα πολύ καλά και να μάθεις τι μπορείς να κάνεις για να γίνει πιο ευέλικτο. Θες, για παράδειγμα, να φύγεις νωρίτερα; Θα μπορούσε να συμβεί αυτό με βάση το συμβόλαιό σου ή θα σου δημιουργήσει προβλήματα; Επιβεβαίωσε όλα τα ερωτήματά σου. Pro tip: Τσέκαρε αντιδράσεις του ιδιοκτήτη κατά όταν ζητάς τις παραπάνω διαφοροποιήσεις στο συμβόλαιο.

 Θα πρέπει να προσέξεις τα ψιλά γράμματα. Δες τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που αποχωρήσεις σε χρόνο μικρότερο του προκαθαρισμένου που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Σε τέτοια περίπτωση, θα ήταν καλό να ειδοποιήσεις τον ιδιοκτήτη κάποιους μήνες νωρίτερα. Δες επίσης τι θα συμβεί σε περίπτωση συγκατοίκησης και αποχώρησης του ενός, πριν τον προκαθορισμένο χρόνο. Πάντα να ενημερώνεις τον ιδιοκτήτη. Πρόσεξε όμως να μην υπάρχουν ρήτρες όπως υποχρέωση από πλευράς ενοικιαστή να πληρώσει όλα τα νοίκια μέχρι τον προκαρισμένο χρόνο, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης.

Ένα βασικό στοιχείο επίσης,είναι να γνωρίζεις τις υποχρεώσεις του ενοικιαστή και αυτές του ιδιοκτήτη. Ποιες φθορές και ζημιές επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη και ποιες τον ενοικιαστή.

3. Τι τρέχει με τους γείτονες;

Οι γείτονες είναι η πρώτη σου πηγή για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του κτιρίου στο οποίο θα μείνεις. 14383522_10205342662605209_532243423_nΕκείνοι θα σου πουν τα πάντα για τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, τα κοινόχρηστα και σίγουρα, τα κουτσομπολιά που επιβάλλεται να ξέρεις. Μην ξεχνάς τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματός σου! Όλοι ονειρευόμαστε τον πιο φιλικό ιδιοκτήτη, που θα μας ενημερώσει εγκαίρως και για τους προηγούμενους χρωστούμενους λογαριασμούς… ή που θα τους έχει πληρώσει αυτός!

4. Τα έπιπλα

Μπαίνεις μέσα στο φοιτητικό σπίτι και για άλλη μια φορά είναι 5-6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων.  Παρατήρησε τα ντουλάπια στην κουζίνα, τα πατώματα, τα ταβάνια, την υγρασία στα μπάνια, καθώς και τις σκουριές, που πιθανόν να υπάρχουν κάπου στο διαμέρισμα. Παίξε το πολιτικός μηχανικός, που κοιτάζει τις λεπτομέρειες. Δεν είναι κακό, ειδικά όταν θα μένεις εσύ εκεί για 4+ χρόνια!

Θα ήταν ακόμα καλύτερο να είναι και επιπλωμένο. Εάν αυτό ισχύει στη δική σου περίπτωση, έλεγξε και τα έπιπλα με προσοχή, καθώς μπορεί να ανήκουν σε προηγούμενους φοιτητές, οπότε να μην είναι και τόσο… φρέσκα.  Και μην ξεχνάς: ΠΟΤΕ μην αξιοποιήσεις παλιό στρώμα. Να έχεις πάντα το αποκλειστικά δικό σου!

5. Ας μιλήσουμε για τα ηλεκτρικά…

Ρώτα και μάθε για τα ηλεκτρικά. Είναι παλιά; Είναι διαθέσιμα; Σε τι κατάσταση είναι;  Έτσι, θα έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσο καλά διατηρείται το σπίτι, πόσο το προσέχουν οι ιδιοκτήτες και πόσο μπορεί να χρεώνεσαι τους κρύους μήνες του χειμώνα. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για προηγούμενους λογαριασμούς. Δε θες να βρεθείς και χρεωμένος!

Αυτή την εποχή πολλά πολυκαταστήματα μάλιστα κάνουν φοιτητικές προσφορές με πακέτα συσκευών και επίπλων, γι’αυτό κάνε μια έρευνα αγοράς προκειμένου να οργανωθείς ευκολότερα και οικονομικότερα.

6. Η θέρμανση

Αυτό που θες πραγματικά είναι να ΜΗΝ έχεις κεντρική θέρμανση, γιατί   1.  Θα είναι διαθέσιμη συγκεκριμένες εποχές και ώρες και  2. θα είναι σχεδόν 100% πετρέλαιο, που σημαίνει περισσότερα έξοδα (+200 ευρώ), εφόσον δεν είναι φυσικό αέριο. Αυτό που θες πραγματικά είναι ατομική θέρμανση, με φυσικό αέριο ή ηλεκτρική θερμάστρα, ή air-condition ή ακόμη και θερμοπομποί. Αλλά να θυμάσαι: φειδώ στην χρήση των θερμοπομπών.

14393354_10205342662445205_1214763966_o

7. Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Θυμάσαι στα Φιλαράκια την αιώνια κλειστή πόρτα στο διαμέρισμα της Μόνικα. Μέχρι να ανοίξει, εσύ υπέθετες και υπέθετες. Τώρα που μπορεί να έχεις κι εσύ μια αιώνια κλειστή πόρτα στο δικό σου διαμέρισμα, που δε θα μπορείς να ανοίξεις κατόπιν συμβολαίου ή λόγω του ιδιοκτήτη σου, θα πρέπει να το φροντίσεις. Μάθε τι είναι πίσω από την πόρτα. Δε θες να είναι μολυσμένη εστία μικροβίων ή ένας ακάλυπτος που θα σε χρεώνει έξτρα, ενώ δεν τον εκμεταλλεύεσαι καν.

8. Κατοικίδια

Το συμβόλαιό σου θα πρέπει να αναφέρει κάπου εάν επιτρέπονται τα κατοικίδια ζωάκια ή όχι. Για να είναι φιλικός ο ιδιοκτήτης, χρειάζεται κι εσύ να κάνεις το κομμάτι σου, οπότε φρόντισε να μη φέρεις σκύλους ή γάτες εν αγνοία του. Γιατί αυτό θα το πληρώσεις ακριβά αργότερα. Από την άλλη μεριά, βέβαια, αν τα κατοικίδια επιτρέπονται, προσπάθησε να μάθεις ποιες συνήθειες δεν είναι αποδεκτές κατά προσέγγιση, για να μην ενοχλείς τους γείτονές σου. Η ανοχή έχει και τα όριά της μερικές φορές.

14374608_10205342662565208_1920040591_o



Κεφάλαιο: Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διαμονή σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες;

  • Διαθέτουν ίντερνετ
  • Είναι επιπλωμένες
  • Επιτρέπουν έναν καλύτερο έλεγχο των εξόδων

Και με τον έλεγχο όλων των παραπάνω, υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση. Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες θα βρεις σχεδόν σε κάθε πόλη στην Ελλάδα που διαθέτει πανεπιστήμιο. Μπορείς να το ψάξεις στο διαδίκτυο και με τον τίτλο «φοιτητικές κατοικίες», αλλά να ρωτήσεις και τη γραμματεία του πανεπιστημίου στο οποίο θα φοιτήσεις.

Σκέφτηκες ότι μπορεί να σ’ ενδιαφέρουν και οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες;

Βρες τις

Κεφάλαιο: Συγκατοίκηση

Φυσικά η λύση της συγκατοίκησης δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα.  Μπορεί μεν οι τιμές να μοιράζονται διά 2 ή 3, αλλά να θυμάσαι ότι οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες, καθώς δεν μένεις μόνος σου στο σπίτι.

Συγκατοίκηση: Τα θετικά και τα αρνητικά!

 

Σχόλια