Μόλις ξεκινάει η φοιτητική σου ζωή και εσύ φλερτάρεις με την ιδέα: Συγκατοίκηση. Ήρθε η ώρα να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά όμως πριν αποφασίσεις!

Το σχολείο τελείωσε επιτέλους και  εσύ είσαι πλέον έτοιμος/η να κάνεις μια καινούρια αρχή; Έχεις  πετύχει τους στόχους σου, πέρασες στην σχολή που τόσο καιρό ονειρευόσουν και μάλιστα η κολλητή ή ο κολλητός σου πέρασε για καλή σου τύχη στην ίδια πόλη με εσένα; O ενθουσιασμός λοιπόν είναι διπλός!

Ψάχνετε αγωνιωδώς στα περιοδικά ιδέες  για το πώς θα στολίσετε  την νέα σας φωλιά! Και εδώ ακριβώς  είναι το σημείο όπου “πέφτει στο τραπέζι”  Η ΠΡΌΤΑΣΗ!

Έλα που δεν κατάλαβες…. Οι περισσότεροι από εμάς τουλάχιστον, αν όχι όλοι, φανταστήκαμε πόσο τέλεια θα ήταν η φοιτητική μας ζωή στο ίδιο σπίτι μαζί με τον κολλητό ή την κολλητή μας!

Είσαι έτοιμος/η να απαντήσεις ναι ή όχι στη συγκατοίκηση αλλά εδώ κάπου μπαίνει ένα STOOOP!

Μία τέτοια απόφαση είναι περισσότερο δύσκολη από όσο φαίνεται. Δεν υπάρχει απάντηση σωστή ή λάθος σχετικά με την συγκατοίκηση. Είναι ένα θέμα που ο καθένας μας το αντιμετωπίζει διαφορετικά και σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι ο χαρακτήρας του καθενός.

Δεν είμαστε εδώ να πάρουμε την σωστή απόφαση για σένα, αλλά για να σε βοηθήσουμε να καταλήξεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν… «Home alone ή Συγκάτοικοι στην τρέλα»;

Τα θετικά της συγκατοίκησης:

1.Είσαι στη σχολή ή την δουλειά όλη μέρα και γυρίζεις επιθυμώντας  να μοιραστείς  με κάποιον να νέα σου βρε αδερφέ! Ε, αυτός ο κάποιος είναι εκεί,  λοιπόν, να σε ακούσει.

2.Οι δουλειές του σπιτιού μοιράζονται! Επιτέλους η αγγαρεία για το πλύσιμο των πιάτων ή το σιδέρωμα κάπου εδώ τελειώνει για σένα. Δεν είσαι πλέον μόνος/η.

3.Εκτός από τις δουλειές μοιράζονται και τα έξοδα του σπιτιού. Αυτό συνεπώς διευκολύνει την τσέπη σου και κατ’επέκταση των γονιών σου.

4.Έχεις φύγει διακοπές με τις φίλες/ους σου; Ξέχασες να ποτίσεις τα λουλούδια; Kανένα απολύτως πρόβλημα. Θα τα ποτίσει η Αλεξάνδρα για σένα. Ε, Αλεξάνδρα;

5.Μακαρόνια, μακαρόνια, μακαρόνια. Καλά κατάλαβες, το ζήτημα του φαγητού είναι πολύ φλέγον για μένα(ίσως φταίει το ότι είμαι και ταυρίνα), υποθέτω και για σένα. Δύο άτομα στο σπίτι σημαίνει περισσότερα ταπεράκια μιας και πλέον συμβάλλει και η μαμά του/της συγκάτοικου. (Εεε ρε γλέντια!)

6.Με το να μένεις με ένα άλλο άτομο στο σπίτι μαθαίνεις να μοιράζεσαι, να σέβεσαι τις ανάγκες του άλλου και να προσπαθείς να εναρμονιστείς με αυτές. Καλλιεργείς την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σου. Τι λες ; Δεν νιώθεις ήδη περήφανη/ος για τον εαυτό σου;

7.Σε αυτό το σπίτι ποτέ δεν βαριέσαι! Είστε δύο, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν θα σταματήσουν οι επισκέψεις είτε από μεριά σου είτε από μεριά της/ου συγκατοίκου. Ζηλεύω τα ξέφρενα πάρτι με τις μπύρες και το karaoke, όχι όμως και τις φωνές της γειτόνισσας (γλυκάκι να κεράσουμε;)

Tα αρνητικά της συγκατοίκησης:

1.Όπως αναφέραμε παραπάνω, όταν συγκατοικείς χρειάζεται να σέβεσαι τις ανάγκες του άλλου, συνεπώς γυρίζοντας στο σπίτι δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο φίλος σου θέλει να διαβάσει εσύ δεν μπορείς να γυρίζεις video clip, με αδαμιαία περιβολή στο σαλόνι , το “Η πιο ωραία στην Ελλάδα” .

2.Συγκατοικώ σημαίνει ρισκάρω. Το ρίσκο αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις , αφού ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος εξαρχής για το αν ο συγκάτοικός  σου  θα είναι συνεπής, ή αντίθετα αποδειχθεί ότι τα περιμένει όλα από σένα. Ταυτόχρονα μαζί με τα “ οικονομικά ρίσκα” που θα κληθείς να πάρεις , πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να θυσιάσεις την ψυχική σου γαλήνη (καλά χαλάρωσε), μιας και είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγεις τι φωνές και τις εντάσεις.

3.Πόσες φιλίες έλαβαν τέλος εξαιτίας της συγκατοίκησης; Δυστυχώς πολλές! Όσο καλά και να γνωρίζεις τον άλλον, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα για εκείνον, αν δεν τον ζήσεις στο ίδιο σπίτι. Εκεί ξεδιπλώνονται όλα τα κουσούρια και οι παραξενιές. Βέβαια εδώ υπάρχει και η αντίθετη άποψη του ότι καμία πραγματική φιλία δεν διαλύεται τόσο εύκολα. Νομίζω πως συμφωνώ με αυτό αλλά κρατάω και τις επιφυλάξεις μου όπως με έχει συμβουλέψει και  η γιαγιά μου.

4.Το ζήτημα της καθαριότητας. Εδώ ακριβώς κολλάει η συμβουλή «Να αποφεύγετε τα άκρα». Καλό θα ήταν να ψυχολογήσεις τον συγκάτοικο σου από πριν, διότι δεν νομίζω να έχεις όρεξη να σε ακολουθεί με το swiffer σε κάθε σου βήμα, αλλά ούτε και να πίνεις νερό από την βρύση με την χούφτα (όπως κάναμε στο δημοτικό) επειδή δεν έχει αξιωθεί ποτέ του να πλύνει τα πιάτα.

Η απόφαση λοιπόν είναι πλέον καθαρά δική σου! Είναι στο χέρι σου να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά και να καταλήξεις ποια υπερέχουν για σένα. Σε περίπτωση που επιλέξεις τελικά να συγκατοικήσεις πρέπει οι όροι της συγκατοίκησης να τεθούν και από τις δύο μεριές εξ’αρχής ,εάν θέλετε να πετύχει. Και να θυμάσαι, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Όποια και αν είναι η τελική σου απόφαση, εμείς σου ευχόμαστε μια υπέροχη φοιτητική ζωή!!!

P.S :  Δεν είσαι fan της συγκατοίκησης με φίλους; Δες εδώ τι παίζει με τη συγκατοίκηση με το κατοικίδιό σου!

Σχόλια