Σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατο του ριζοσπαστικότερου Αφροαμερικάνου πάστορα στην ιστορία της Αμερικής Martin Luther King, η Αva Du Vernay αποφασίζει να σκηνοθετήσει και να παρουσιάσει με την δική της ματιά τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν την περίοδο 1964-1965. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ δεν έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο η ζωή του μεγάλου αυτού αγωνιστή καθώς και το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Ava Du Vernay!
Την άνοιξη του 1965, ο Dr Martin Luther King, λίγο πριν παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, ηγείται της προσπάθειας των Αφροαμερικάνων να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ψήφο. Οι επαφές του με τον Lyndon Johnson και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα αυτό της ψήφου τον αναγκάζουν να οργανώσει μια ειρηνική πομπή από την πόλη Selma μέχρι το Μontgomeri της Alabama. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ολοένα αυξανόμενο πάθος της κοινότητας για ισότητα.
Η ταινία ξεκινά προιδεάζοντας το κοινό για την αμείλικτη άρνηση του Αμερικανικού κράτους να προσδώσει το δικαίωμα ψήφου στους Aφροαμερικάνους εκείνης της περιόδου. Το δικαίωμα του εκλέγειν, είχε αποκτηθεί, για πρώτη φορά από τους μαύρους Αμερικάνους (ή τουλάχιστον οι μαύροι άνδρες) το 1870 αλλά για σχεδόν 100 χρόνια αργότερα το δικαίωμα αυτό αφαιρέθηκε σταδιακά από τους κατοίκους πολλών πόλεων. Oι αιτήσεις των έγχρωμων πολιτών την δεκαετία του ‘60 απορρίπτονταν κατά δεκάδες χωρίς ουσιαστικό λόγο απλά και μόνο με μια ερώτηση του τύπου ‘Μπορείτε να κατονομάσετε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α;’
Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι η ταινία γυρίστηκε από την Aφροαμερικανίδα επίσης Ava Du Vernay η οποία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα βιώματα των γονιών της οι οποίοι καταγόντουσαν από την πόλη Hanville η οποία βρίσκεται μεταξύ των δυο πόλεων Selma και Μontgomeri. Όπως δηλώνει «Αυτός είναι ο κύριος λόγος που με άγγιξε τόσο πολύ αυτή η ιστορία. Είμαι πολύ ευτυχής που γύρισα αυτή την ταινία. Τιμά τους ανθρώπους της Σέλμα, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης τον αγώνα που έδωσαν οι άνθρωποι αυτοί για να αποκτήσουν το βασικό δικαίωμα της ψήφου.» Bέβαια το παραπάνω γεγονός δεν κάνει την παρουσίαση των γεγονότων μονοσήμαντη και μονόπλευρη αφού παρουσιάζονται και οι αντιδράσεις των λευκών συνειδητοποιημένων Αμερικάνων (όσοι υπήρχαν) οι οποίοι θεωρούσαν τα γεγονότα μια απίστευτη θηριωδία έναντι των συμπολιτών τους.
Περνώντας στους πρωταγωνιστές βλέπουμε τον 38 χρονοDavid Oyelowo(Τhe Last King Of Scotland, A Most Violent Year, Interstellar) με μεγάλη άνεση να ενσαρκώνει τον πραγματικά απαιτητικό και δύσκολο ρόλο του Martin Luther King. Στις σκηνές όπου καλείται σαν να δώσει λόγο μπροστά στο πλήθος των συμπατριωτών του, που στην κυριολεξία κρέμονται από τα χείλη του, είναι παθιασμένος, πειστικός απλά καθηλωτικός. Βέβαια ένα φάουλ της ταινίας είναι ότι δεν ξεκινά με τον υπέροχο λόγο που είχε δώσει ο Martin Luther King στις 28 Αυγούστου του 1963 μπροστά από το Lincoln Memorial ο οποίος έμεινε στην ιστορία με το διαχρονικό ‘I have a Dream’! Eξίσου καλή είναι και η συμπρωταγωνίστρια και κινηματογραφική του γυναίκα Carmen Ejogo η οποία στέκεται δίπλα του σε όλη την διάρκεια του αγώνα σαν μια ήρεμη δύναμη.
Όσον αφορά την μουσική επένδυση της ταινίας βοηθά σημαντικά ώστε να βιώσει ο θεατής τα δυνατά συναισθήματα που θέλει να περάσει η ταινία. Η προσεγμένη επιλογή του Glory το οποίο ερμηνεύει ο John Legend βραβεύτηκε με μια Χρυσή Σφαιρα καθώς επίσης είναι και προτεινόμενο για Όσκαρ Καλυτερου Soundtrack.

Selma: Ακολουθώντας τον Martin Luther King
78%Βαθμολογία
Σενάριο70%
Σκηνοθεσία80%
Ερμηνείες85%

Σχόλια