Το Τριώδιο άνοιξε, οι απόκριες έφτασαν και δεν μπορώ να μην σας μιλήσω για ένα από τα καλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας. Ταξιδεύουμε λοιπόν στο Ρέθυμνο της Κρήτης εκεί που κάθε χρονιά,κατά την περίοδο της Αποκριάς, η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πάρτυ από μουσική, χορό, μασκαρεμένους τύπους, άρματα και κομφετί(ο γνωστός χαρτοπόλεμος).

Ιστορία καρναβαλιού

2541_old13

1914. Επάνω σε ένα μακρύ κάρο, ένα τεράστιο μαντολίνο με μήκος 12 μέτρα… Μάσκες αποτελούσαν τα κλειδιά, οι χορδές του ήταν άσπρα σχοινιά και τριγύρω του λουλούδια. Ο θρόνος του Καρνάβαλου ήταν στερεωμένος στο κάρο αλλά από μακριά έδειχνε σαν να ήταν στη βάση του μαντολίνου. Ο βασιλιάς Καρνάβαλος ντυμένος με κόκκινα και χρυσά ρούχα αλλά και το απαραίτητο στέμμα έδινε συνθήματα με τη μπάσα φωνή του. Τα τέλη της δεκαετίας του ‘50, αρχίζει να δραστηριοποιείται η Περιηγητική Λέσχη έχοντας και τη στήριξη του Δήμου. Το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, επίσης δηλώνει παρόν. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου του 1960 στους δρόμους της πόλης , εμφανίστηκαν άρματα καρναβαλικά στο πρώτο οργανωμένο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν χειροποίητα άρματα, στολές, κεφάλες και ροκάνες. Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες» οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης».

Η φετινή θεματική του καρναβαλιού, είναι εστιασμένη στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού (bullying) που δέχονται τα νέα παιδιά, με τρόπο απρόκλητο και προσβλητικό, σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, καλούνται όλοι οι πολίτες του Ρεθύμνου αλλά και οι επισκέπτες, συντροφιά με τους συμβολισμούς που το Καρναβάλι φέρει εδώ και πολλές δεκαετίες, να μοιραστούν βεβαιότητες κι ανησυχίες, ν’ ανταλλάξουν συναισθήματα και ιδέες, για να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή εκφοβισμού που πληγώνει και περιθωριοποιεί νέα παιδιά.

Μέσα από τα χρώματα, τις μουσικές και αυτή την αδιαμεσολάβητη επίκληση του θυμικού που προσφέρει αβίαστα το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ανοίγουμε τις πόρτες του μυαλού και της καρδιάς μας στα παιδιά που πλήττονται από κάθε μορφής εκδήλωση βίας, για να τα διαβεβαιώσουμε πως είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να μοιραστούμε τις ανησυχίες τους και να καταπολεμήσουμε τους φόβους τους, εξαλείφοντας τις πηγές του.

Την οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού αποτελούν οι: Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, Στέλιος Σαμψών, Μάνος Παλαφούτης, Σάρα Νίκολσον, Γιάννης Κόκκας, Γιάννης Δραμηλαράκης.

rc_committee_02

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2015 φαίνεται ότι σπάει κάθε ρεκόρ συμμετοχών. Οι καρναβαλικές ομάδες είναι 47 και τα άρματα 34, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 15.000 άτομα. Μια ακόμη καινοτομία του φετινού προγράμματος είναι η Παιδική Νυχτερινή Παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθεί με ένα παιδικό πάρτι, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η Νυχτερινή Παρέλαση των ομάδων, που θα φορούν στολές από προηγούμενα καρναβάλια.

Μια μέρα πριν, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στην παλιά πόλη, στην πλατεία Μικρασιατών, θα διοργανωθεί πρώτη φορά ένα μεγάλο πάρτι. Πρόκειται για το “Cretan Party: A Night in Black”. Το θέμα του πάρτι είναι η Κρήτη και οι θαμώνες του καλούνται να φορέσουν κάποιο μαύρο ρούχο, χαρακτηριστικό χρώμα της κρητικής ενδυμασίας. Στην πλατεία θα στηθεί ένα μεγάλο μπαρ, όπου θα σερβίρονται τσικουδιά, κρητικά κρασιά και κρητικά cocktails. Στα happenings της βραδιάς θα είναι η μουσική, αφού πρώτη φορά θα γίνει συνδυασμός ξένης σύγχρονης και κρητικής μουσικής.

Παραδοσιακά και αποκριάτικα δρώμενα σε όλη τη πόλη θα γίνουν όπως κάθε χρόνο και την Τσικνοπέμπτη (12/2). Πάρτι, ο μεγάλος Χορός των Ομάδων (6/2), το ιστορικό 26ο Κυνήγι του Θησαυρού (7-8/2), παλαιές ελληνικές καντάδες αλλά και παραδοσιακές κρητικές καντάδες θα διασκεδάσουν και θα ψυχαγωγήσουν ντόπιους και επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς.

9385_04

Μια απίθανη ποδηλατοβόλτα (19/2) θα συγκεντρώσει όλους τους φίλους του ποδηλάτου, που, μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους, θα κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της παλιάς πόλης με κέφι και φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες.

Ο εορτασμός της Αποκριάς θα κορυφωθεί με τη Μεγάλη Παρέλαση των Αρμάτων, το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και μια μεγάλη συναυλία στην παραλία (22/2), αλλά και τις παραδοσιακές εκδηλώσεις με κούλουμα στην πόλη και τα χωριά του Ρεθύμνου την Καθαρά Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί γνώμονα για κάθε ενέργεια που γίνεται κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώνικου Καρναβαλιού, με τις ομάδες να κατασκευάζουν τα άρματα και τις στολές σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μετά το τέλος του καρναβαλιού θα ανακυκλωθούν όσα υλικά δε θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

karnaval1

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2015 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχόλια