Παρακολουθήσαμε το βίντεο του George Carlin.

Και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε…

Ο ομιλητής φαίνεται υπερβολικός, αλλά είναι εμφανές ότι το κάνει επίτηδες ώστε να δώσει στο θέμα την προσοχή που χρειάζεται, ως κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα που πρέπει να συζητηθεί παγκοσμίως.

Το θέμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το ερώτημα:

Μήπως τελικά δεν κινδυνεύει το περιβάλλον από μια οικολογική καταστροφή;

Ας το δούμε, όμως, απ’ την αρχή, διότι δεν είναι κακό να είμαστε σκεπτικιστές, δηλαδή να θεωρούμε ότι κάτι δεν είναι και τόσο σπουδαίο, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος. Επίσης δεν είναι κακό να μην είμαστε σπλαχνικοί, ειδικά όταν επικεντρωνόμαστε σε θέματα επιστήμης.

Η πραγματικότητα: Η Γη κατοικείται από περίπου 7,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το ερώτημα: Ποια είναι η χωρητικότητα του πλανήτη μας;

Η απάντηση: Δεν ξέρουμε. Τείνουμε, όμως, να πιστεύουμε ότι είμαστε πολλοί , χωρίς να είμαστε σίγουροι για τον αν αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα αστικοποίησης.

~

Η πραγματικότητα: Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Η ατμόσφαιρα συνίσταται από δύο κύρια αέρια και μερικά άλλα σε μικρότερη ποσότητα. Τα αέρια, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπάρχουν ήδη στην ατμόσφαιρα, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.

FIG01_010

Άζωτο: 78,084% // Οξυγόνο: 20,946% // Διοξείδιο του άνθρακα: 0,038% // Αργό: 0,934%

 

Το ερώτημα: Πόσο απ’ αυτό το ποσοστό οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα;

Η απάντηση: Μόνο το 10% της ανθρώπινης δραστηριότητας προκαλεί τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και, άρα, αλλαγή στο κλίμα.

 

Είναι γεγονός ότι τα ΜΜΕ, οι κυβερνήσεις και πολλοί επιστήμονες αναφέρονται συχνά στην πράσινη πολιτική, στα οικολογικά μέτρα, στη ρύπανση του περιβάλλοντος σαν να αναμένεται οικολογική καταστροφή. Πράγματι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο επηρεάζει ο άνθρωπος τον κύκλο του άνθρακα, τις καιρικές συνθήκες ή το κλίμα. Ωστόσο, ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή ανάμεσα σε δύο παγετώνες. Η Γη ανάμεσα σε δύο παγετώνες ζεσταίνεται, γεγονός που κατά συνέπεια σημαίνει καύσωνες, ξηρασία και αλλαγές.

Η πραγματικότητα: Η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει.

Το ερώτημα: Αυτό είναι καλό ή κακό;

Η απάντηση: Οι χώρες που έχουν συνηθίσει στο κρύο θα το λατρέψουν, ενώ πιο ζεστές και θερμές χώρες δε θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Επομένως, εξαρτάται.

~

Το μήνυμα του ομιλητή είναι ότι το περιβάλλον, ως ζωντανός οργανισμός, θα βρει μόνο του τη λύση να σωθεί. Θα προστατεύσει τη χλωρίδα και την πανίδα. Απλά, θα χρειαστεί το χρόνο του. Επομένως, η υπερπροσπάθεια του ανθρώπου να σώσει κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτόν είναι ανούσια και αναποτελεσματική.

(To άρθρο προέκυψε μετά από Πανεπιστημιακή διάλεξη με θέμα την αποσαφήνιση στοιχείων που δεν έχουν συζητηθεί σε ευρεία κλίμακα κατά το παρελθόν).

Σχόλια