Η μόρφωση είναι παιδεία και ο άνθρωπος με παιδεία αξιοζήλευτος…

Συνήθως ο λόγος που πραγματοποιούμε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι απλώς η ανάγκη μας και το ενδιαφέρον μας να μάθουμε περισσότερα πράγματα γύρω απο το αντικείμενο που έχουμε σπουδάσει καθώς και η εξιδίκευση σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα.

Στην Ελλάδα του 2015 οι απόψεις είναι διαφορετικές. Υπάρχουν φοιτητές που θεωρούν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα άσκοπο χρόνο και φοιτητές που το θεωρούν ένα σημαντικό ”όπλο” στα χέρια τους. Οι πρώτοι έχουν δημιουργήσει αυτή την άποψη λόγω της ανεργίας η οποία στις μέρες μας φαντάζει να ανέρχεται άνω του 25% στην Ευρώπη. Η άποψη αυτή πηγάζει απο το σκεπτικό πως όσα περισσότερα “έχεις” στο βιογραφικό σου τόσο περισσότερο ανεβαίνει το εργατικό κόστος άρα είναι καλύτερα να έχεις λίγα και μία σίγουρη δουλειά παρά να έχεις ένα μεταπτυχιακό τίτλο που ταυτόχρονα απαιτεί μεγαλύτερο μισθό. Θα σας φανεί παράλογο αλλά είναι τόσοι πολλοί αυτοί που έχουν την συγκεκριμένη άποψη. Στην πραγματικότητα υπάρχουν όντως πολλοί εργοδότες που προτιμούν κάποιον εργαζόμενο με προπτυχιακες σπουδές παρά έναν εργαζόμενο που κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο. Υπάρχουν όμως άλλοι τόσοι και περισσότεροι που θα επέλεγαν το άτομο αυτό που έχει κάπιο μεταπτυχιακό τίτλο στα χέρια του. Συνεπώς πρόκειται για ένα μύθο ο οποίος λέει πως πλέον δεν επιλέγονται συχνά άτομα με μεταπτυχιακά καθώς έτσι αναγκάζονται οι εργοδότες να πληρώνουν τα συν του βιογραφικού ενώ υπάρχουν και οικονομικότερες λύσεις. Και φυσικά έιναι μύθος… Ποιός δεν θα ήθελε στην επιχείρηση του έναν άνθρωπο που θα ήταν ένα “κλίκ” παραπάνω μορφωμένος. Αν υπάρχει κάποια θέση εργασίας ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αυτό γιατί ο καλύτερος την διεκδικεί!

Όσο λοιπόν περνάνε τα χρόνια ο ανταγωνισμός στο χώρο εργασίας γίνεται όλο και μεγαλύτερος και τα βιογραφικά πολλαπλασιάζονται! Οι επιλογές μας πρέπει να γίνονται σωστά.

Το τι τίτλο μεταπτυχιακού θα επιλέξει ο καθένας αποτελεί προσωπική απόφαση. Συνήθως οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν κάποιο γνωστικό αντικείμενο τελείως διαφορετικό από του πρώτου τους πτυχίου.

Η επιλογή του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση που όμως μπορείς να πάρεις σωστα:

  • Πάρε τον απαραίτητο χρόνο να το σκεφτείς καλά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δεύτερο πτυχίο. Άν σου λέγανε να ξανά σπουδάσεις τι θα ήταν αυτό που πραγματικά θες; Αυτό είναι το αντικείμενο σου λοιπόν.Βέβαια θα είναι καλό να βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με τον προπτυχιακό σου τίτλο.

  • Το περιεχόμενο του προγράμματος. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις μία έρευνα και να δείς κατά πόσο ενδιαφέρον έχουν για εσένα τα μαθήματα που δισάσκονται και φυσικά κατά πόσο θα μπορούσες να ανταπεξέλθεις.

  • Πέρα απο την εξιδίκευση που θα επιλέξεις ένας απο τους σηματικότερους παράγοντες είναι το πανεπιστήμιο. Πρέπει να αποφασίσεις αν θα επιλέξεις πανεπιστήμιο στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα και ποιο θα είναι αυτό! Αυτό είναι ένα ζήτημα στην κρίση του καθενός και σχετίζεται και με το κατά πόσο βέβαια θα μπορεί να ανταποκριθείς στο κόστος ζωής.

  • Ενημερώσου σωστά. Για να το επιτύχεις απλά ενημερώσου μέσα απο τις σελίδες των πανεπιστημίων και απο online οδηγούς. Πολλοί φοιτητές έρχονται σε επαφή με φοιτητές που σπουδάζουν ήδη στο μετατυχιακό που επιθυμούν οι πρώτοι και έτσι έχουν όσες πληροφορίες θελήσουν.

Αναζητώντας ένα μεταπτυχιακό αναζητάς την καριέρα σου και το περιβάλλον που σου ταιριάζει!

Σχόλια