Γιατί κανείς να δει… Six Feet Under!
Υπάρχουν σειρές δράσης που απλά σε κρατούν σε εγρήγορση, άλλες ρομαντικές, κοινωνικές, ιστορικές, που προσφέρουν μια αισθητική συγκεκριμένη και πολλές φορές υπερ-επαναλαμβανόμενη και είναι κι άλλες που δεν έχουν ομάδα-τομέα-ταμπέλα, κατ’ εμέ τουλάχιστον. Αυτές οι σειρές, λοιπόν, σε ωθούν να σκεφτείς, να ρισκάρεις να ταξιδέψεις σε βάθη νου και ψυχής και να ανακαλύψεις πτυχές δικές σου και του κόσμου ωμά κι απέριττα. Τέτοια σειρά είναι και το “Six Feet Under”. Μακάβριος τίτλος και κωμικοτραγικό περιεχόμενο. Με πέντε σεζόν, από το 2001 ως το 2005, ο Alan Ball έδωσε τη δική του πινελιά στο διαφορετικό και το ιδιάζον παρουσιάζοντας, σε μια σειρά ιδιαίτερων και πολύπλευρων χαρακτήρων, μια οικογένεια κάτοχο ενός ανεξάρτητου σπιτιού κηδειών. Αλλόκοτο και ελαφρώς φρικιαστικό είναι η αλήθεια, ο κωμικός όμως τρόπος που οι συγκυρίες προβάλλονται στην οθόνη δίνει ένα πιο φιλοσοφημένο τόνο στην όλη ιστορία. Η απεικόνιση της προσπάθειάς τους για μια συνηθισμένη, ήρεμη ζωή και η αντίδραση της μοίρας που οδηγεί σε σουρεαλιστικές, υπερφυσικές και απόλυτα παράλογες εξελίξεις σε κάνουν να πατήσεις pause και να αναρωτηθείς: «Αυτό τώρα έγινε, αλήθεια;». Ένα σπίτι γεμάτο θάνατο και ζωή, μια ατμόσφαιρα μουσιάσματος και αφύπνισης κι ένας Dexter, εργολάβος κηδειών.
Πρόκληση.
Γιατί κανείς να δει… Suits!
Η υπόθεση:
Ο Χάρβεϊ Σπέκτορ είναι ένας δικηγόρος με τεράστια ιδέα για τον εαυτό του, αλλά όχι άδικα: έχει ποσοστό επιτυχίας 200% στις υποθέσεις που χειρίζεται. Την ημέρα που παίρνει συνεντεύξεις από υποψηφίους για να βρει τον ιδανικό βοηθό, σκάει στην αίθουσα ο Μάικ Ρος, με μία βαλίτσα γεμάτη χόρτο, μαύρο, weed. Ο Μάικ δεν είναι πτυχιούχος γιατί αποβλήθηκε από το Χάρβαρντ που σπούδαζε, αλλά οι γνώσεις του στη νομική είναι υπέρτατες, είναι ακόμα καλύτερος από τον Χάρβει.
Ο Χάρβει προσλαμβάνει τον Μάικ, και εμείς βλέπουμε να λύνονται τρομερές υποθέσεις την ίδια στιγμή που προσπαθούν να συγκαλύψουν την απάτη που έστησαν για την πρόσληψη του Μάικ.
Γρήγοροι διάλογοι, πανέμορφοι ηθοποιοί, ωραίες υποθέσεις, και εξαιρετικό στυλ. Κοστούμια τριών κομματιών, η μισή ερμηνεία έγκεται στο κούμπωμα και ξεκούμπωμα των σακακιών. Όπως και να έχει, μετά από κάποια επεισόδια, ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου εσύ θα αναρωτιέσαι: «Τι θα έκανε ο Χάρβεϊ Σπέκτορ στη θέση μου»; Γιατί είναι τόσο γαμάτος.
Γιατί κανείς να δει… Game of Thrones!
Αρχικά, θα τονίσω πως δεν πρόκειται να κάνω ΚΑΝΕΝΑ spoiler, γιατί ξέρω πόσο σπαστικό είναι από προσωπική εμπειρία. Απλά θα σας παραθέσω μερικούς από τους πολλούς (αναρίθμητους θα έλεγα) λόγους να δει κανείς Game of Thrones.
Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις, λοιπόν, για το Game of Thrones. Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων του George R.R. Martin, ”A Song of Ice and Fire”, και ο τίτλος της σειράς προέρχεται από τον πρώτο βιβλίο, το ”Α Game of Thrones”. ‘Ενα ιστορικό και επικό παιχνίδι ισχύος, εξουσίας και δολοπλοκιών, που διαδραματίζεται στον φανταστικό κόσμο του Westeros, τον οποίο θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με τον δικό μας Μεσαίωνα. Πέντε οικογένειες μάχονται για την διεκδίκηση του ”σιδηρού θρόνου”, μία εξόριστη κοπέλα διεκδικεί τον, όπως εκείνη ισχυρίζεται, δικό της δικαιωματικά και κληρονομικά θρόνο, εξωπραγματικά πλάσματα παραμονεύουν πέρα από το τείχος του Βορρά. Όλες αυτές οι παράλληλες ιστορίες συγκλίνουν και συνθέτουν την έκβαση της ιστορίας. Εκεί όπου η φαντασία συναντά το ρεαλισμό, εκεί που οι δράκοι, τα ζόμπι (ή αλλιώς λευκοί περπατητές) συναντούν την ακόρεστη δίψα για εξουσία και τα μοχθηρά και παντοδύναμα μυαλά των ανθρώπων, εκεί γεννιέται το Game of Thrones. Ακόμη, οι πολλές σκηνές σεξ (ετεροφυλόφιλου και πολλές φορές ομοφυλόφιλου), αλλά και το πολύ γυμνό, είναι μερικά για τα οποία έχει κατηγορηθεί η σειρά, όμως με αυτόν τον τρόπο απεικονίζεται στο έπακρο η ανθρώπινη φύση. Οι σκηνές ωμής βίας δεν λείπουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συμβάλλουν στην απεικόνιση της πραγματικότητας ως έχει, κι όχι στην ωραιοποίηση της.
Τεχνκά, πρόκειται για ένα άρτιο δημιούργημα με εξαιρετική σκηνοθεσία, υπέροχα σκηνικά και πολλά εξωτερικά γυρίσματα. Από τη Μάλτα ως την Ιρλανδία έχει ταξιδέψει το cast για να προσφέρει τους τηλεθεατές το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και τo έχει καταφέρει άψογα. Αξιοσημείωτες είναι και οι απίστευτες ερμηνείες που, πραγματικά θα σας καθηλώσουν! Κορυφή είναι η ερμηνεία του Peter Dinklage ως Τύριον Λάννιστερ (ειδικά Season 4, Episode 6 όλα τα λεφτά!). Μερικοί ακόμη αγαπημένοι ηθοποιοί οι οποίοι δίνουν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό είναι οι Charles Dance, Lena Headey, Jack Gleeson, Michelle Fairley και Sean Bean (θα καταφέρει άραγε να ξεφύγει από την ”κατάρα” που του αποδίδει ένας γνωστός αστικός μύθος του διαδικτύου; – Ελπίζω να καταλάβατε. Δεν θα σας πω είπαμε, no spoilers!)
Τέλος θα αναφερθώ σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της σειράς, τις ανατροπές. Αχ, πόσες φορές πήγε να σταματήσει η καρδία μου, να συμβαίνει κάτι τόσο αναπάνεχο εκεί που ούτε καν το περιμένεις! Κι όχι μια και δύο φορές, αυτό γίνεται συνέχεια στην σειρά.
Αν δεν το έχετε ήδη καταλάβει, δηλώνω ορκισμένη φαν του Game of Thrones και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Δε νομίζω να χρειαστείτε πάνω από μια εβδομάδα για να δείτε όλους τους κύκλους, καθώς σίγουρα θα κολλήσετε και θα βλέπετε το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Α! Κι αν τυχόν είστε αναγνώστες των βιβλίων και είστε επιφυλακτικοί στο να δείτε την σειρά, δεν έχετε τίποτα να χάσετε, καθώς δεν στερείται στο ελάχιστο την μαγεία του βιβλίου, έστω κι αν κάποια πράγματα έχουν αλλάξει λιγάκι. Παρόλα αυτά είναι η καλύτερη δυνατή ενύλωση της ιστορίας σε εικόνα που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Και τέλος, απλά να θυμάστε… When you play the game of thrones, you win…or you die… ENJOY!