Επιμέλεια: Στέφη Σταμπουλιάν

“Η ζωή της Πηνελόπης Δέλτα

pinelopi-delta

Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου έγραψε ένα θεατρικό έργο για τη χαρισματική κυρία της ελληνικής λογοτεχνίας, η οποία έβαλε τη σφραγίδα της κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας έντυσε με πρωτότυπες μουσικές την παράσταση, που ανεβαίνει στο Θέατρο  Ημέρας σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή. Τον ομώνυμο ρόλο ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη, στο ρόλο του πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη θα δούμε τον Ντίνο Καρύδη, ενώ το φλογερό έρωτα της ζωής της ΄Ιωνα Δραγούμη ερμηνεύει ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσμη Τσόπελα. Η παράσταση διαρκεί 105’ και μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς στο Θεατρο  Ημέρας το οποίο βρίσκεται στους Αμπελόκηπους στην οδό Γεννηματά 20.

 

“Μου λες αλήθεια;”

spiros-papadopoulos

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος πειστικός στο ρόλο του επιδίδεται σε εξωσυζυγικά τερτίπια κι απατά την καλή του με την σύζυγο του καλύτερου φίλου του. Πώς μπορεί να αποφύγει το ψέμα; Υπάρχει άραγε κάποιος που θα τον βοηθήσει να κρύψει το μεγάλο μυστικό; Σ’ αυτά που συμβαίνουν, τίποτα «δεν είναι όπως φαίνεται», λέει ο Σπύρος Παπαδόπουλος για το έργο, προειδοποιώντας κι εμάς τους θεατές ότι πιθανότερο είναι να μπερδευτούμε για το τι είναι αλήθεια και τι ψέματα. Στο ατελείωτο παιχνίδι ψεμάτων και αποκαλύψεων μπλέκονται μαζί του η Βάνα Ραμπότα, ο Τάκης Παπαματθαίου, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου και ο Στέλιος Πέτσος. Η κωμωδία διαρκεί 90 λεπτά και βρίσκεται στο θέατρο Κάππα στην οδό Κυψέλλης 2. Η τιμή του εισιτηρίου ξεκινά από 10 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 20.

 

«Μια ιερόδουλος μου έδωσε την ιδέα για τον ‘Πρότυπο οίκο ανοχής’»

oikos-anoxis

Στην νέα κωμωδία πρωταγωνιστεί ο Χάρης Ρώμας με αφορμήτου τον «Πρότυπο οίκο ανοχής», για χάρη της οποίας το Θέατρο Ακάδημος μεταμορφώθηκε σε έναν παράνομο πολυτελή οίκο ανοχής, που βρίσκεται σε μεσοτοιχία με το διαμέρισμα του διευθυντή του Τμήματος Ηθών…  Ο ήρωας που ερμηνεύει το έργο  υποχρεώθηκε από το οικογενειακό του περιβάλλον να ακολουθήσει ένα δρόμο που δεν ήθελε καθόλου. Είναι κόντρα στην ιδιότητά του, τρυφερός, ευάλωτος και «απροσάρμοστος». Τα καθήκοντά του ουσιαστικά έχει αναλάβει η μεγαλομανής, κομπλεξική σύζυγός του που ονειρεύεται να ανέλθει στα κοινωνικά στρώματα. Την ερμηνεύει η Μαρία Γεωργιάδου. Την αυθόρμητη και ρηξικέλευθη πόρνη ερμηνεύει η Σοφία Μουτίδου, το μερακλή λαϊκό πελάτη στο πορνείο αλλά και το δίδυμο κεφαλαιοκράτη αδερφό του (που μπλέκεται στην ιστορία από παρεξήγηση ) ερμηνεύει ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, το γιο του διευθυντού του τμήματος ηθών ερμηνεύει ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης, ενώ η Βίκυ Κάβουρα ερμηνεύει την κόρη της πόρνης. Η παράσταση βρίσκεται στο θέατρο Ακάδημος στην οδό Ιπποκράτους 17 στην Ακαδημίας στο κέντρο. Οι τιμές της παράστασης κυμαίνονται στα 12, 14 και 20 ευρώ.

“Oι 12 Ένορκοι”

12-enorkoi

Το δικαστικό δράμα, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ και με πρωταγωνιστές τους Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Λι Τζ. Κομπ, Τζακ Γουόρντεν, αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στο Χόλιγουντ το 1957 και κατέκτησε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο, καθώς και τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο). Στο Θέατρο Αλκμήνη θα στηθεί η δικαστική αίθουσα όπου συνεδριάζουν 12 ένορκοι για να εκδώσουν απόφαση σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας. Η ένταση κορυφώνεται τη στιγμή που, ενώ είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός κατηγορούμενος είναι ένοχος, ένας από αυτούς προσπαθεί να τους πείσει να επανεξετάσουν τα στοιχεία. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χριστόδουλος Στυλιανού, Κώστας Αρζόγλου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Παλαιολόγος, Περικλής Λιανός, Δημήτρης Λιόλιος, Χάρης Μαυρουδής, Απόλλων Μπόλλας, Μανώλης Ιωνάς, Νότης Παρασκευόπουλος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 3/11 . Το Θέατρο βρίσκεται στην οδό Αλκμήνης 12 στα Πετράλωνα. Οι τιμές ξεκινάνε απο 10-15 ευρώ.

“Σμύρνη μου αγαπημένη”

smirni

Σε μια μεγάλη παραγωγή με είκοσι τρεις ηθοποιούς και 3D προβολές ανεβαίνει στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη».  Η Μιμή Ντενίση ανιστορεί την ταυτότητα της  Σμύρνης χωρίς ­διδακτισμό, έχοντας όμως τη διάθεση να εγείρει το συναίσθημα και να αναδείξει την αξία της μνήμης. Το έργο αναφέρεται στη ζωή της πόλης, δείχνει τη ζωή των απλών ανθρώπων. Το νήμα ξετυλίγεται μέσα από τις αφηγήσεις της Φιλιώς. Παρακολουθώντας την ιστορία της οικογένειάς της, μεταφερόμαστε χρονικά από το 1923, την εποχή που έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών, στο 1917. Ο Κρατερός Κατσούλης είναι ο αδερφός της Φιλιώς, βασιλικών πεποιθήσεων, και η Χριστίνα Αλεξανιάν είναι μια φοβισμένη Αρμένισσα που έχει επιζήσει από τη γενοκτονία. Ο Κώστας Βουτσάς είναι ο πατέρας της, φουλ βενιζελικός, και ο Τάσος Χαλκιάς ο άντρας της. Ο γιος της, ο Δημήτρης Μακαλιάς, μετά τον πόλεμο καταλαβαίνει ποια είναι η αληθινή ζωή. Ο Μιχάλης Μητρούσης είναι ο έμπιστος επιστάτης της οικογένειας, Οθωμανός, ενώ ο γιος του, ο Τάσος Νούσιας, γίνεται κεμαλιστής και οραματίζεται τη μεγάλη Τουρκία, όπως εμείς οραματιζόμασταν τη μεγάλη Ελλάδα. Το έργο έχει πολύ πάθος, αλλά δεν έχει καθόλου εμπάθεια. Η παράσταση πραγαματοποιείται στο Θέατρο Κέντρου Πολιτισμού του ΙΜΕ Ελληνικός κόσμος στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο. Οι τιμές ξεκινάνε απο 9 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 35.

“Θα περάσει κι αυτό”

tha-perasei-k-auto

Η ιστορία της επιθεώρησης διασταυρώνεται με εκείνη της Ελλάδας, αυτήν τη φορά από το 1967 μέχρι το 2004. Φέτος ταυτίζεται και πάλι με την πληθωρική grande damme που παντρεύτηκε έναν δεξιό, αλλά έμεινε εσαεί ερωτευμένη με έναν αριστερό. Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από εκεί που το άφησε το «Θα σε πάρω να φύγουμε», το οποίο διέτρεξε τις δεκαετίες 1930-1960, το «Θα περάσει κι αυτό» συναντά τον Λουδάρο (Επιθεώρηση) στην αρχή της Δικτατορίας, να… τεκνοποιεί και να αποκτά μια μοναχοκόρη, τη Μετεπιθεώρηση – το ρόλο, διόλου τυχαία, ερμηνεύει μία από τις κεντρικές φιγούρες της μεταδικτατορικής επιθεώρησης, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τό έργο σκηνοθετεί ο Φωκάς Ευαγγελινός και βρίσκεται στο θέατρο Μπάντμιντον στην οδό Άλσους στρατού στο Γουδί. Οι τιμές ξεκινάνε από τα 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 40.

“Τα λουλούδια στην κυρία”

louloudiastinkiria2

Τρεις νεαροί φίλοι στοχεύουν, ο καθένας από τον δικό του λαβύρινθο, τον έρωτα στο απέναντι μπαλκόνι. Το προσκλητήριο φτάνει στον προορισμό του σε ελεύθερη πτώση. Ένα έργο που ξεγυμνώνει τις παθογένειες, τα αδιέξοδα αλλά και την ανομολόγητη ευαισθησία ενός φύλου και μιας φυλής.  Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γιώργος Παλούμπης και ερμηνεύουν οι Γιάννης Διαμαντής, Πέτρος Σπυρόπουλος, Γιωργής Τσουρής. Η παράσταση διαρκεί περίπου μία ώρα. Θα το δείτε στο Από Μηχανής Θέατρο, στην Ομόνοια, κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 € και φοιτητικό: 8 €.

“Μυστικοί Αρραβώνες”

arravones

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως η ποιήτρια, όταν ήταν 18 ετών, έζησε έναν παράφορο έρωτα με τον κατά 18 χρόνια μεγαλύτερό της και ήδη διάσημο συγγραφέα Γρηγόριο Ξενόπουλο. Ο τελευταίος, αλλάζοντας ονόματα και ιδιότητες, μίλησε για τη μεγάλη τους αγάπη αλλά και για τη μεγάλη παρεξήγηση που δεν τους επέτρεψε να ζήσουν μαζί στο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Μυστικοί αρραβώνες», το οποίο ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο, σε θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Ο Άλκις Κούρκουλος έχει επωμιστεί το ρόλο ενός περιζήτητου ζωγράφου-alter ego του Ξενόπουλου και η Μαρίνα Καλογήρου εκείνον της νεαρής Θάλειας-alter ego της Μυρτιώτισσας. Ένας 17μελής θίασος συμπρωταγωνιστεί: Δανάη Σκιάδη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αλέξης Γεωργούλης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Βασίλης Ρίσβας, Αλεξάνδρα Σακελλαρόπουλου κ.ά. Η παράσταση παίζεται στο Εθνικό Θέατρο Ρεξ στην οδό Πανεπιστημίου 48 στο κέντρο. Οι τιμές του εισιτηρίου ξεκινάνε από 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 20.

 

“Rocky Horror Show”

horror

Η υπόθεση πραγματεύεται την περιπέτεια του Μπραντ και της Τζάνετ, ενός άρτι αρραβωνιασμένου νεαρού ζευγαριού, εκπροσώπων της πουριτανικής μεσοαστικής τάξης, που παγιδεύεται στον πύργο όπου ζει ο εξωγήινος τραβεστί Φρανκ-ν-Φέρτερ με ένα τσούρμο εξωφρενικών υπηρετών. Εκεί γίνονται μάρτυρες της «δημιουργίας» του Ρόκι Χόρορ, ενός άντρα πλασμένου για να ικανοποιεί κάθε όρεξη του Φρανκ. Επιπλέον, το ζευγάρι γεύεται τις ηδονές της σεξουαλικής ελευθεριότητας, αλλά και τον τρόμο από τους αλλεπάλληλους φόνους. Μετά από τη νύχτα αυτή, «τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο», όπως αναφέρεται συχνά στους στίχους των τραγουδιών. Αλλόκοτα όντα, παράδοξες καταστάσεις, προδοσίες, παραφορά, τρέλα, χιούμορ και πάνω απ’ όλα άφθονη μουσική συνθέτουν το ψηφιδωτό αυτού που έμελε να γίνει ένα από τα πλέον επιτυχημένα και δημοφιλή μιούζικαλ όλων των εποχών. To θρυλικό μιούζικαλ του ’70 μεταφέρει τους θεατές στην κατοικία μιας περίεργης φυλής εξωγήινων, που προέρχεται από τον πλανήτη Transsexual στον γαλαξία Transylvania. Το συγκεκριμένο μιούζικαλ κατεβαίνει στην θεατρική σκηνή της Αθήνας από τον  Κωνσταντίνο Ρήγο, με ταλαντούχους Έλληνες πρωταγωνιστές, αναμεσά τους η Νάντια Μπουλέ και με αφηγητή τον Γιώργο Μαζωνάκη. Η παράσταση γίνεται στο ανακαινισμένο Rex το οποίο μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε 600 θεατές να το παρακολουθήσουν. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 9 ευρώ και φτάνουν και τα 45.

Σχόλια