Γιατί κανείς να δει… Mad Men!

Η σειρά μας μεταφέρει στην Νέα Υόρκη των 60s και συγκεκριμένα στην πρώτη μεγάλη γενιά των ‘αυτοδημιούργητων’ διαφημιστών της [Mad]ison Avenue. Με φόντο τη δολοφονία του JFK, την εκλογή του Nixon, τον ψυχρό πόλεμο, τις πρώτες αναταραχές μεταξύ Μαύρων Πανθήρων-Εξουσίας και τον πόλεμο του Βιετνάμ, παίρνουμε μια γεύση όχι μονάχα από την πνιγμένη στο αλκοόλ και τα τσιγάρα, αλόγιστη σπάταλη και, εκ πρώτης όψεως, ιδανική ζωή των Mad Men, αλλά και από την διαμόρφωση της αμερικανικής κοινωνίας την εποχή εκείνη.

Η θέση του συνεχώς απόντος, εργαζόμενου άντρα και της νοικοκυράς γυναίκας που αρχίζει σταδιακά να στέκεται, μόνη της, στα πόδια της. Η υποκρισία όλων των ανθρώπων, που υποχρεούνται να δείχνουν χαρούμενοι και πετυχημένοι, ώστε να επιβιώσουν. Το rock ‘n’ roll, οι hippies και οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις προς ένα προδιαγεγραμμένο, από το κατεστημένο, μέλλον. Η απελευθέρωση του σεξ και των ναρκωτικών, καθώς και ο αναπροσδιορισμός των δικαιωμάτων των μαύρων και της θέσης της γυναίκας, σε μια κοινωνία, που ακόμη κοιτάει τα πάντα με καχυποψία.

Και φυσικά, η θεοποίηση του εύκολου χρήματος, που οδηγεί στην γη της Επαγγελίας του αμερικάνικου ονείρου, και ακολούθως η αποκάλυψη των ψευδαισθήσεων του ονείρου αυτού και η απότομη πτώση των κάστρων που είχαν χτιστεί, με ψέμματα, πάνω στην άμμο. Όλα αυτά διατυπώνονται μέσα απ’την άκρως μυθιστορηματική διάπλαση των χαρακτήρων, σε βάθος χρόνου, μίας εκ των πιο επαναστατικών δεκαετιών για την Αμερική, στο επίκεντρο του δυτικού κόσμου, το φαντασμαγορικό, όσο και μελαγχολικό Big Apple.

Στάθης Αγγελάκος 0000059322_20090803130927

Γιατί κανείς να δει… The New Normal!

«Κοίτα γύρω μας. Το ασυνήθιστο είναι το νέο συνηθισμένο».
Με αυτά τα λόγια ο νεαρός Bryan εξηγεί στον σύντροφό του David πως ο κόσμος πλέον αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη οικογενειών και πως δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για το πως θα είναι να μεγαλώνουν μαζί ένα δικό τους παιδί.
Ψάχνοντας λοιπόν μια παρένθετη μητέρα που θα κυοφορήσει το μωρό τους, γνωρίζουν την Goldie, η οποία εγκατέλειψε τον άπιστο σύζυγό της, και μετακόμισε με την ελπίδα να αφήσει την παλιά της ζωή και να κάνει μια νέα αρχή.
Με τα χρήματα που της προσφέρουν ο Bryan και ο David, σκοπεύει να σπουδάσει ώστε να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια και την 9χρονη κόρη της.
Παρά τη θέλησή της βέβαια, την ακολουθεί και η συντηρητική γιαγιά της, η οποία κάθε τόσο διαταράσσει την καθημερινότητα της εγγονής της και του ζευγαριού.
Στα επόμενα επεισόδια παρακολουθούμε τους χαρακτήρες να δένονται όλο και πιο πολύ μεταξύ τους, και να μαθαίνουν πράγματα για το να είσαι γονιός και την ίδια τη ζωή, ενώ περνούν μαζί γιορτές όπως το Halloween και τα Χριστούγεννα και μοιράζονται καθημερινές χαρές και απαγοητεύσεις.
Το sitcom αυτό το έγραψε ο Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, Nip/Tuck) και το βάσισε ελαφρώς στη ζωή του.
Δυστυχώς, όχι μόνο ακυρώθηκε μετά από την πρώτη σεζόν, αλλά δέχτηκε και κριτικές αναφορικά με τα στερεότυπα που μεταδίδει.
Παρόλα αυτά, νιώθω ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα προοδευτική χιουμοριστική σειρά για τα σημερινά δεδομένα, και πως είχε πολλές δυνατότητες να βελτιωθεί.
Σας προτείνω ωστόσο ανεπιφύλακτα να δείτε έστω και αυτόν τον έναν κύκλο, καθώς και έχει πολλά να προσφέρει.
Επίσης, έχοντας αποδημήσει νωρίς, δεν πρόλαβε ποτέ να μας απογοητεύσει πραγματικά, όπως έκαναν άλλες σειρές (How I Met Your Mother, True Blood, κτλ).
Με τα λόγια των χαρακτήρων:
«Το λεπτό που αρχίζεις να αγαπάς κάτι, αποδέχεσαι το ρίσκο ότι κάποια μέρα, ίσως να μην είναι πια εκεί».

Δανάη Νάντια Λοΐζου-Μάνσκε the-new-normal__120508022039

Γιατί κανείς να δει… Justified!

Γιατί ο τύπος είναι ένας U.S.Marshal, διασταύρωση Τζάκ Νόρις-Λούκι Λούκ-Τζέϊσον Στέϊθαμ! Έχει φοβερό στυλ, πετάει τις απίστευτες ατάκες, *μπιπ* τις πιο ωραίες γκόμενες και τα βάζει με κακούς και μαφίες διαφόρων επιπέδων! Σκοτώνει μέσα από ντουλάπες, την ώρα που κάνει μπάνιο, την ώρα που πίνει το ουίσκι του, ενώ τον έχουν δεμένο, με το ένα χέρι, με τα δυο δάχτυλα του ποδιού, όταν παίζει σκάκι, την ώρα που κάνει sex κτλ. Πραγματικά η σειρά είναι πολύ ευχάριστη, έχει πολύ γέλιο και δράση ενώ στο τέλος αυτά που θα σου μείνουν χαραγμένα είναι τα Ουίσκι του Kentucky (ποικιλίες bourbon στην πλειονότητα τους), το ”Fire in the hole” και ο τρόπος που προφέρει το όνομα του ο ήρωας μας…Raylan Givens!

Ο Πολέμαρχος S3

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6

Σχόλια

1 2 3 4 5 6