Η Ελλάδα έχει συνηθίσει να αποτελείται από δυο διαφορετικούς κοινωνικούς κόσμους. Η θεωρία του Μαρξ αναφορικά με την πάλη των τάξεων η οποία καθορίζει τα πολιτικά δρώμενα και διαμορφώνει την ιστορία της κοινωνίας, βρίσκει άμεση εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Η ίδια η ελληνική ιστορία προβάλει την εικόνα των διχασμένων Ελλήνων, μια χώρα η οποία αν και διέθετε τις κατάλληλες προδιαγραφές για να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη οικονομία και να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη μεταξύ των άλλων, κατάφερε μόνο να γίνει φερέφωνο ξένων επιταγών, να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρότερων και να «δαμάσει» το πνεύμα για εξέλιξη και πρωτοπορία. Τα συγκεκριμένα στοιχεία που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας οδήγησαν στην «κατηφόρα» της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης τόσο βαθιάς γιατί έθεσε την απαρχή της στον κλονισμό των ανθρώπινων αξιών.

«Έχουμε ξανά ένα ελληνικό δράμα στις αγορές;» είναι το ερώτημα που τίθενται από το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Γεγονός που αποδεικνύει που η Ελλάδα δεν υπέκυψε απλώς στην σφαίρα επιρροής των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων αλλά παράλληλα προκάλεσε την υπονόμευση του πολιτισμικού και πολιτιστικού της μεγαλείου. Μια ιστορία θυσιάστηκε στον βωμό των προσωπικών συμφερόντων και των λανθασμένων λειτουργικών εφαρμογών. O επικεφαλής στρατηγικής της Newedge προειδοποιεί πως η Ελλάδα επιστρέφει στα προ δύο ετών… χνάρια της, τότε δηλαδή που η χώρα χαρακτηρίζονταν ως «πρόβλημα για την Ευρωζώνη» και «κίνδυνος για τις παγκόσμιες αγορές» και μια σειρά διαπραγματεύσεων με δεσμευτικές για την ελληνική κοινωνία αποφάσεις είχαν ξεκινήσει ώστε η χώρα να διατηρηθεί εντός της νομισματικής ευρωπαϊκής οικογένειας. Φόβο γεννά παράλληλα στους Αμερικάνους επενδυτές το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ενώ η Ελλάδα της κρίση  μπορεί να επηρεάσει τόσο την διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής οικονομίας και πολιτικής αλλά να μην δύναται να ασκήσει εξίσου ισχυρή επίδραση αναδεικνύοντας την δική της υπεροχή στις αγορές και τον πολιτισμό;!

Εν αντιθέσει ως τώρα, η εσωτερική πολιτική σκηνή έχει καταφέρει απλώς να τρομοκρατήσει και όχι να επιβληθεί στο ξένο κεφάλαιο, καθώς η ανησυχία των Αμερικανών επενδυτών εστιάζεται στις πιθανές πρόωρες εκλογές που βρίσκονται θα επί θύραις και μια πιθανή νίκη της Αριστεράς, γεγονός που θα μπορούσε το η άρχουσα πολιτική δύναμη να το εκμεταλλευτεί προς όφελος της, προσφέροντας μια «ανάσα» στην οικονομική δυσχέρεια του λαού. Αντικρούοντας η ελληνική αρχή τα όσα μοιάζουν δεδομένα και εφικτά να πραγματοποιηθούν ώστε να αποκαταστήσει η χώρα την διαστρεβλωμένη φήμη της και την δυσμενή οικονομική της κατάσταση, καταφέρνει να απομακρύνει από κοινωνία ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες που θα ήταν δυνατό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ώστε να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα, τόσο οργανωτικά όσο και οικονομικά, τα οποία έχει κληθεί ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν Έλληνες ειδήμονες ( στον κλάδο ενδιαφέροντος τους) που διαπρέπουν στο εσωτερικό και αποτελούν τον δομικό λίθο πολλών σπουδαίων εγχειρημάτων.

Ελληνικά ονόματα ξεχωρίζουν στο εξωτερικό και σε σημαντικές λειτουργικές θέσεις. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελεί η Ισµήνη Σβένσον,  είναι η Ελληνίδα που βρίσκεται πίσω από τον πιο ισχυρό άνδρα του πλανήτη, τον Μπαράκ Οµπάµα. Το «δεξί χέρι» του πλανητάρχη όπως χαρακτηρίστηκε η Ελληνίδα, η οποία με την δυναμικότητα της κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα κινητικότητας της ενώ με την ευφυΐα της να εμπλακεί στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αλλά και να διεισδύσει στα άδυτα του Λευκού Οίκου. Η ίδια κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Ομπάμα, ως μέλος της οργάνωσης που προωθούσε την εκστρατεία του Κόµµατος των Δημοκρατικών, επιτυγχάνει να ενταχθεί στον στενό πυρήνα των ανθρώπων που οργάνωσαν πριν από χρόνια τις εκστρατείες προβολής και προσέλκυσης υποστηρικτών για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, η πολιτική της δυναμικότητα της επέτρεψε να διευρύνει τις γνωριμίες της και με άλλα σημαντικά πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον ένα πρόσωπο υψηλού σεβασμού και επιρροής.  Παράλληλα, έλληνες επιστήμονες και τεχνολόγοι, κάποιοι από τους οποίους συμμετέχουν σε ανακαλύψεις της Google ή ανοίγουν τους δρόμους για την καταπολέμηση του ιού η AIDS  όπως η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, καταξιώνονται στο εξωτερικό αντί στην μητέρα πατρίδα τους, στην οποία θα είχαν προσδώσει μεγάλο κύρος, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών.

Σε αντίθεση με την αναγνωσιμότητα των ελληνικών επιτυχιών στο εξωτερικό, οι εναπομένοντες στην χώρα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την φτώχεια. Μια μερίδα του λαού βέβαια, απολαμβάνει περισσότερες υλικές απολαβές από ότι η πλειοψηφία των ελλήνων κατοίκων. Είναι εύλογο να τονισθεί πως πως οι τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες εκτιμώνται σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς που αναλύουν στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, περίπου στα 60 δισ. Ευρώ ενώ δεν είναι αμελητέο να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2003 – 2011 από την Ελλάδα «πέταξαν» περίπου 261 δισ. δολάρια, ποσά που φέρονται να σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς και εγκληματικής δράσης. Όπως συγκεκριμένα αποκαλύπτεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων οργανισμών ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων με ελληνική ταυτότητα, αυξήθηκε φέτος την ίδια στιγμή που το Bloomberg καταγγέλλει πως η UBS αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για «ξέπλυμα» χρήματος και διευκόλυνση φοροδιαφυγής πελατών της. Συνεπώς αποδεικνύεται πως, ακόμα και αν, η χώρα επιδιώκει να τελέσει βήματα προς τα εμπρός, αδυνατεί να αποτινάξει τις παράνομες συνήθειες που την απέτρεπαν από τον δρόμο της ισότιμης ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Unicef, εντός τεσσάρων χρόνων ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε στις μισές και πλέον πιο πλούσιες χώρες, στις οποίες εντάσσεται και η Ελλάδα. Όπως τονίζει ο οργανισμός, το 2012 το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών με παιδιά βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998. Ως απόρροια αυτού σημειώθηκε πως, συνολικά ο αριθμός των παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπερέβη κατά 2,6 εκατομμύρια τον αριθμό των παιδιών που κατάφεραν να εξέλθουν από τις συνθήκες φτώχειας από το 2008.  «Πολλές εύπορες χώρες έχουν υποστεί ένα “μεγάλο άλμα προς τα πίσω” όσον αφορά στα εισοδήματα των νοικοκυριών και οι επιπτώσεις για τα παιδιά θα είναι μακροχρόνιες για αυτά και τις κοινότητές τους», δήλωσε ο Τζέφρεϊ Ο΄ Μάλεϊ, επικεφαλής Παγκόσμιας Πολιτικής και Στρατηγικής της UNICEF.  Παράλληλα, ακόμη μια έρευνα πως στα παιδιά της Ελλάδας που διανύουν την περίοδο οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε αύξηση του σωματικού τους βάρους, μεταβιβάζοντας την χώρα στην πρώτη θέση στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην ΕΕ. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, «Για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε μελέτη η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας και το αποτέλεσμα είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς παρατηρείται αύξηση της συχνότητας παιδικής παχυσαρκίας σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα». Παρά τα θεαματικά αποτελέσματα της εκτίναξης του τουριστικού και επιχειρησιακού κλάδου ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ελλάδα δεν κατάφερε να “ξεφύγει” από την τύχη που την θέλει ως μια από τις χώρες της κρίσης και της φτώχειας.

Σχόλια