Η εμπειρία του να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, όπως μας την περιέγραψε η Αμαλία που σπουδάζει στην Αγγλία

Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι ακόμη και για σπουδές στην ίδια μας τη χώρα, κατά έναν περίεργο τρόπο συναντάμε ακόμα φοιτητές που καταφεύγουν στο εξωτερικό για ένα πιο ισχυρό ”χαρτί” με ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Πόσες φορές σκεφτήκατε να κάνετε κάτι παρόμοιο για το μέλλον σας; Και αν ναι… πάντα οι αρνητικές σκέψεις σας σταμάτησαν.

Εμείς πήραμε μία μίνι συνέντευξη από μία αξιόλογη φοιτήτρια που αποφάσισε να πάει στην Αγγλία να συνεχίσει τις σπουδές της. Ο λόγος; Θα ήταν μία βοήθεια από εμάς για εσάς που σκέφτεστε να συνεχίσετε έξω, γιατί πολύ απλά θα μάθουμε σημαντικά πράγματα από μία κοπέλα που αυτή τη στιγμή που διαβάζετε είναι στο εξωτερικό και σπουδάζει. Αν πάλι δεν ενδιαφέρεστε για το εξωτερικό μόνο και από περιέργεια αξίζει.

Η Αμαλία Κουτσογιάννη λοιπόν είναι 24 χρονών και πριν λίγο καιρό άφησε την Αθήνα. Πλέον μένει στο Exeter της Αγγλίας (Εxeter, UK) και συνεχίζει με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Πάμε να μάθουμε περισσότερα…

Ποιος είναι ο τίτλος του πρώτου πτυχίου σου και από ποιο πανεπιστήμιο αποφοίτησες;

Αποφοίτησα το 2013 από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τμήμα «Οικονομικής Επιστήμης».

Σε τι ειδικεύεται το μεταπτυχιακό σου και γιατί αποφάσισες να το επιλέξεις;

Αποφάσισα να κυνηγήσω την ακαδημαϊκή μου καριέρα εκτός συνόρων, και σαν απόφοιτος οικονομικών η Αγγλία ήταν σίγουρα η πρώτη επιλογή. Έτσι, διάλεξα να έρθω στο Πανεπιστήμιο του Exeter και να σπουδάσω MSc in Finance and Investment. To συγκεκριμένο πανεπιστήμιο κατέχει την 7η θέση αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, και συμφέρει οικονομικά σε σχέση με παρόμοια ιδρύματα στο Λονδίνο. Επίσης η συναναστροφή μου με απόφοιτους του Exeter ομολογώ ότι βοήθησε πολύ στην επιλογή μου.

Τι σε ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και δεν επέλεξες την Ελλάδα;

Η ίδια η χώρα και το σύστημα της με ώθησε να έρθω στην Αγγλία για σπουδές. Αρχικά προσπάθησα να βρω δουλειά πάνω στο αντικείμενο μου, μετά την αποφοίτηση και η όλη διαδικασία αποδείχτηκε μάταιη. Από ότι φαίνεται για τα ελληνικά δεδομένα οι μόνες δουλειές που θα μπορούσε να κυνηγήσει ένας απόφοιτος είναι είτε τηλεφωνητής-τρια, ασφαλιστής-στρια και marketing όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν στις αγγελίες αλλά στην πραγματικότητα μιλούν για προώθηση προϊόντων.

Επίσης, είναι γεγονός, πως ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμο ή ανταγωνιστικό σε σχέση με ένα ξένο, στην δική μου περίπτωση αγγλικό. Φαντάζομαι ότι αυτό συμβαίνει επειδή και οι ίδιοι οι επαγγελματίες έχουν γνώση για το πελατειακό είδος σχέσεων μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, όπως επίσης και τη διαφορά στην ποιότητα της εκπαίδευσης. (Συγκεκριμένα θυμάμαι μια φοιτήτρια Διδακτορικού να μου λέει πως με ένα μεταπτυχιακό από την Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση να απασχοληθείς στο πως να βγάζεις φωτοτυπίες.)

Πόσο καιρό βρίσκεσαι τώρα στην Αγγλία και πως κυλάνε τα πράγματα στην καθημερινή σου ζωή;

Βρίσκομαι ήδη 2 μήνες στο Exeter και ομολογώ πως είμαι τρομερά ενθουσιασμένη αλλά και αγχωμένη ταυτόχρονα. Αρχικά το πανεπιστήμιο και το campus είναι μαγικά (καμία σχέση με την αυλή = parking που είχαμε στο ΠΑ.ΠΕΙ), και οι εκτάσεις τεράστιες. Οι εγκαταστάσεις είναι τρομερές και σαν φοιτήτρια του Exeter μπορώ και έχω πρόσβαση σε αμέτρητα databases και eresources, που συγκεκριμένα στην Ελλάδα δεν είχα.

Επιπλέον, όσον αφορά τα μαθήματα ο φόρτος εργασίας και οι απαιτήσεις που έχουν δεν συγκρίνονται με αυτά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα έχω homework και miniquizzes σχεδόν κάθε βδομάδα για κάθε μάθημα. Υπάρχει οργάνωση και το μάθημα είναι διαδραστικό μεταξύ φοιτητών – καθηγητή. Επίσης δεν υπάρχει η ευκολία να «μείνεις» στο μάθημα και να το ξαναδώσεις. Στο Exeter άμα μείνεις σε κάποιο μάθημα πρέπει να πληρώσεις γύρω στις 150£ για να το ξαναδώσεις και δεν πας για άριστα το 100% αλλά το 50%.

Ποιες ήταν οι τελευταίες σου σκέψεις πριν φύγεις για την Αγγλία; Ένιωθες στεναχωρημένη, χαρούμενη, αγχωμένη;

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα και πολύ χρόνο να συνειδητοποιήσω ότι φεύγω στην Αγγλία για σπουδές. Δούλευα όλο το καλοκαίρι για να μαζέψω χρήματα για το μεταπτυχιακό και σταμάτησα 10 ημέρες πριν το ταξίδι μου. Το μόνο πάντως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι μια ελαφριά θλίψη και άγχος για το τι θα αντιμετωπίσω εδώ που έρχομαι με είχαν καταβάλλει την τελευταία μέρα προτού φύγω.

Και τώρα ας μιλήσουμε σχετικά με το πανεπιστήμιο του Exeter

 

Τα μαθήματα είναι απαιτητικά;

Πάρα πολύ. Ειδικά τις πρώτες βδομάδες που παρακολουθούσα τις πρώτες μου διαλέξεις στα αγγλικά. Ενώ γενικά το επίπεδο μου στην γλώσσα είναι πάρα πολύ καλό όταν κάνουμε λόγο για ακαδημαϊκό επίπεδο τα πράγματα αλλάζουν.

Όπως καταλαβαίνετε μέχρι να συνηθίσω δυσκολεύτηκα πολύ στην αρχή. Γιατί δεν είναι μόνο θέμα να αναγνωρίζεις τις λέξεις αλλά να καταλαβαίνεις και την διαφορετική προφορά. Για παράδειγμα έχω έναν καθηγητή Κινέζο και ειδικά την πρώτη φορά που άκουσα διάλεξη του δεν καταλάβαινα λέξη από αυτά που έλεγε.

Όσον αφορά το επίπεδο των μαθημάτων είναι φυσικά πολύ υψηλό. Οι καθηγητές συχνά για να καλύψουν την ύλη μας δίνουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, σημειώσεις online, mini quizzes, homework, selfassessment exercises κλπ.

Πώς ήταν οι πρώτες σου εργασίες, τις θεώρησες εύκολες ως προς την υλοποίηση τους;

Μέχρι στιγμής η αλήθεια είναι πως έχω κάνει μόνο μία εργασία στο «Fundamentals of Financial Management» και δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ίσως επειδή ήταν για τη δεύτερη βδομάδα μαθημάτων οπότε δεν μπορούσαν να απαιτήσουν και πάρα πολλά. Τώρα βέβαια, που έχω μια εργασία στο Ιnvestment Analysis και δυο στο Financial Modeling, τα πράγματα αλλάζουν, δεν θα είναι το ίδιο εύκολες με την πρώτη σίγουρα.

Υπάρχει κάτι από την παλιά σου ζωή που να σου λείπει εκεί και να θες να το κάνεις πολύ;

ΝΑΙ. Μου λείπει ο ΗΛΙΟΣ, το καλό φαγητό και η νυχτερινή διασκέδαση.

Μένεις σε εστία η νοικιάζεις κάποιο σπίτι; 

Μένω σε εστία με δικό μου μπάνιο και δική μου κουζίνα. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη γιατί είναι κοντά στο πανεπιστήμιο, το σπίτι είναι πολύ ζεστό και έχω ένα τεράστιο γραφείο για να διαβάζω. Επίσης, το γεγονός ότι μένω στην εστία έχει συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση μου και να έρθω σε επαφή με άτομα από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα στο δικό μου κτήριο μένουν κοντά 30 φοιτητές και έχω γνωρίσει άτομα από Τουρκία, Κίνα, Δανία, Ινδία, Αγγλία, Καναδά, Γερμανία, Ρωσία κλπ

Κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις εκεί;

Τον καιρό…

Tέλος, κάτι που θες να πεις σε όσους πρόκειται να σπουδάσουν στο εξωτερικό…

Καταλαβαίνω ότι ειδικά στις μέρες μας και με την οικονομική κρίση να έχει στεριώσει για τα καλά στην χώρα μας να έρθει ένας φοιτητής να σπουδάσει στο εξωτερικό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Είναι πολύ ακριβά είναι γεγονός.

Αλλά αξίζει να το δει κανείς σαν επένδυση για την καριέρα του. Τα πράγματα που θα διδαχθεί και θα δει εκτός από τα σύνορα της Ελλάδας και το network που θα δημιουργήσει θα είναι πολύ σημαντικά για την επαγγελματική εξέλιξη του υποψηφίου. Θα του δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσει με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς και όλη αυτή η ποικιλία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

Ευχαριστούμε την Αμαλία που παρά τον υψηλό φόρτο εργασίας της βρήκε χρόνο να απαντήσει για το Frapress και τους αναγνώστες του. Εμείς να ευχηθούμε Καλή Σταδιοδρομία!

  10698429_859896720701742_3002350587953565102_n

Σχόλια