«Η μεγαλύτερη από όλες τις νίκες είναι η νίκη του εαυτού μας» Πλάτωνας
«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει» Bertolt Brecht
«Φτάσε όπου δεν μπορείς» Καζαντζάκης Νίκος

Νίκη είναι το συναίσθημα εκείνο το οποίο προκαλεί ευτυχία, ηρεμία και ασφάλεια ύστερα από την επικράτηση μας σε μια οποιαδήποτε μάχη. Είναι η επιτυχία. Είναι η επίτευξη του στόχου. Ήττα αντιθέτως είναι το ακριβώς ανάποδο. Είναι η απογοήτευση, ο φόβος και η ανησυχία. Το ότι ο κόσμος μας χωρίζεται σε νικητές και ηττημένους είναι δεδομένο. Το θέμα είναι σε πια κατηγορία θεωρείς πως ανήκεις και που οφείλεται το ότι ανήκεις εκεί!

Τι είναι η επιτυχία;

Είναι κοινώς αποδεκτό πως στη φύση κυριαρχεί και επιβιώνει ο ικανότερος. Παρατηρώντας την εξέλιξη των ειδών σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου το κυριότερο στοιχείο της εξελικτικής αλυσίδας είναι τα γνωρίσματα εκείνα που έκαναν έναν οργανισμό να μπορεί να ανταπεξέλθει στους κινδύνους του περιβάλλοντος. Προφανώς στα πρώιμα χρόνια αυτό γινόταν χρησιμοποιώντας τα σωματικά προσόντα. Πιο απλά ο δυνατότερος επιβίωνε περισσότερο καθώς διεκδικούσε και απολάμβανε περισσότερα. Καθώς περνούσαν τα χρόνια και η εξέλιξη έφερε τον άνθρωπο να κυριαρχεί ως νοήμον ον το περιβάλλον του, πέρα από τα σωματικά προσόντα τον νικητή έκρινε και η συναισθηματική νοημοσύνη. Έτσι επιτυχία δεν ήταν μόνο η κυριαρχία σε κάθε είδους μάχη αλλά και η διατήρηση της μέσω της επιβολής των ηττημένων. Άρα ο νικητής θα έπρεπε να έχει εκείνα τα στοιχεία που θα τον έφερναν στη θέση που επιθυμούσε. Τα στοιχεία αυτά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Τα κληρονομικά και τα εκπαιδευτικά.

Νικητής γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Υπάρχουν άνθρωποι που από τη μέρα της γέννησης τους παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να είναι τόλμη, πυγμή, θάρρος, θράσος, επιρροή, περιέργεια καθώς και κάθε άλλη ανησυχία. Παραδείγματα τέτοια έχουμε σίγουρα όλοι στους κοινωνικούς μας κύκλους. Υπάρχουν μωρά με τα παραπάνω γνωρίσματα, υπάρχουν και άλλα που είναι ήσυχα πέρα για πέρα. Αυτά τα οποία είναι ανήσυχα προφανώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβληθούν στο περίγυρο τους και τα στοιχεία του χαρακτήρα τους τα οφείλουν στους πρόγονους τους που τους τα μετέφεραν. Η ταχύτητα της προσαρμογής, η ανάλυση ενός προβλήματος και η ταχεία εύρεση της λύσης του είναι ικανότητες που μέχρι και ένα ποσοστό μεταφέρονται στο DNA. Από την άλλη σημαντικό ρόλο στην απόδοση τέτοιων χαρακτηριστικών, είναι και το μέγεθος της όξυνσης από το ίδιο το παιδί μέσω τους κοινωνικού του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα των εκπαιδευτικών του επιρροών. Μπορεί ένα παιδί να παρουσιάζει εκ γενετής ηγετικά γνωρίσματα που δείχνουν πως είναι αυτό που λέμε ‘’γεννημένος νικητής’’ ωστόσο αν αυτά δεν δουλευτούν η μελλοντική αποτυχία είναι δεδομένη. Αντιθέτως για ένα παιδί που παρότι δεν προέρχεται από προγόνους που έχουν το γονίδιο του νικητή η δημιουργία και ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων μπορεί να οφείλεται στις διάφορες επιρροές που έχει μεγαλώνοντας είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές. Πιο συγκεκριμένα από τη μια η παιδεία και οι γνώσεις που αποκτάς εμπειρικά ή διαβάζοντας και από την άλλη οι στερήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει είναι πολύ πιθανό να προκαλούν τα απαραίτητα κίνητρα που δίνουν ώθηση για την επίτευξη της νίκης σε όλους τους τομείς. Άρα η απάντηση στο αν γεννιέσαι ή γίνεσαι νικητής είναι και τα δύο. Αν συνδυάσεις και τα εκ γενετής χαρίσματα τέτοιου είδους με γνώσεις, παιδεία, επιρροές και πολύ σκληρή δουλεία τότε γίνεσαι ο νικητής των πάντων.

Ανοσία στην αποτυχία

Για να γίνεις νικητής πρέπει να το θες! Ή ακόμα περισσότερο θα πρέπει να μην θες να είσαι ο χαμένος. Αυτό προφανώς σχετίζεται με το πόσο ανταγωνιστικός είναι ένας άνθρωπος. Όπως είχε πει ο Πλάτωνας Η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή απέναντι στον εαυτό μας. Η επίτευξη ενός στόχου είναι καθαρά θέμα θέλησης . Το μόνο εμπόδιο απέναντι σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι οι φραγές που βάζουν οι προσωπικές μας ανασφάλειες. Είναι το άγχος της πιθανής αποτυχίας. Είναι το σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά που παίρνουμε μια απόφαση . Είναι η δείλια ως προς το να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου τις ευθύνες για κάτι. Ευτυχώς όλα αυτά αντιμετωπίζονται καθώς είναι εμπόδια που βάζει το μυαλό. Αν συνειδητοποιήσουμε πως ζούμε σε εκείνη τη πλευρά του κόσμου που υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε πιθανή γνώση και πληροφορία και όχι σε χώρες που το μοναδικό μέλημα είναι η καθημερινή επιβίωση και ικανοποίηση των βασικών αναγκών τότε θα σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες και θα αρχίσουμε να βαδίζουμε στα χνάρια των νικητών.

Πώς να γίνεις νικητής

Το πώς να γίνεις νικητής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να πολεμήσεις τις προσωπικές σου ανασφάλειες. Μάλιστα είναι πιο απλό το να βοηθήσεις κάποιον να ξεπεράσει τα δικά του ψυχολογικά βαρίδια παρά να βοηθήσεις εσύ τον εαυτό σου. Για αυτό το λόγο αντί να προσπαθείς να ξεπεράσεις τους φόβους σου μόνος σου, βάλε κάποιους άλλους να το κάνουν μαζί με εσένα. Το τρίπτυχο για την επιτυχία είναι το εξής: Θέληση-Οργάνωση-Πειθαρχεία.

Θέληση
Είναι η αρχή των πάντων. Αν θες κάτι πάρα πολύ όλο το σύμπαν θα συνηγορήσει για να το πετύχεις λέει ο Coelho. Ωστόσο οι αρχαίοι μας πρόγονοι θεωρούσαν πολύ σωστά πως θα σε βοηθήσει ο Θεός (Θεά, σύμπαν, πεπρωμένο, τύχη) αν κουνήσεις και εσύ το χέρι σου. Έτσι το να νικήσουμε κάπου έχει ως πρώτο και κύριο στοιχείο να το θέλουμε πραγματικά. Αυτό γιατί μόνο αν θέλουμε κάτι τόσο πολύ είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Μόνο τότε χρησιμοποιούμε τη λογική και βάζουμε φρένο στο συναίσθημα. Μόνο τότε δουλεύουμε σκληρά.

Οργάνωση
Το δεύτερο συστατικό για την επιτυχία είναι φυσικά η οργάνωση. Για να νικήσεις μια μάχη πρέπει να κατασταλάξεις στο πως θα το πετύχεις. Αρχικά αξίζει να τονιστεί πως για έναν επίδοξο νικητή σημαντικό στοιχείο αποτελεί το να έχει την κρίση να ξεχωρίζει τις μάχες που πρέπει να δώσει. Προφανώς ο άνθρωπος μπορεί να τα πετύχει όλα αρκεί να έχει επιμονή για αυτό που κάνει και διορατικότητα για να προετοιμαστεί από νωρίς για τα πράγματα που θέλει να πετύχει στο μέλλον. Το να οργανώσεις τον τρόπο που θα πετύχεις κάτι προϋποθέτει κάποιες υποτυπώδεις γνώσεις management. Είτε θες να βγεις πρώτος σκόρερ στο τοπικό πρωτάθλημα είτε θες να χτίσεις την επόμενη αλυσίδα φαστφουντάδικων θα πρέπει να φτιάξεις ένα business plan που θα δείχνει βήμα βήμα πως θα φτάσεις στο στόχο σου. Η οργάνωση περιλαμβάνει όλες τις πιθανές παραμέτρους ώστε να φτάσεις στο στόχο σου. Ο χρόνος είναι μια από τις σημαντικότερες. Άρα η δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί το σχέδιο για να νικήσεις κάτι είναι και η αρχή για την επιτυχημένη προσέγγιση αυτού που θες να πετύχεις. Ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματά για την αξία της οργάνωσης είναι θεωρώ το εξής: Victory Loves Preparation.

Πειθαρχία
Η πειθαρχία ως έννοια μπορεί να χαρακτηριστεί ως το μέσο που θα διατηρήσει δεμένες τη θέληση και την οργάνωση. Δυστυχώς η απερίσπαστη συγκέντρωση και προσήλωση σε κάτι είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο και σπάνιο χάρισμα. Ο περιορισμός των θέλω και η επικέντρωση στο πρέπει είναι το μυστικό τις επιτυχίας για κάθε νίκη. Αυτό προϋποθέτει να δούμε τον στόχο μας ως κάτι ανώτερο από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για να το πετύχουμε. Κάθε παράπλευρή επιρροή θα πρέπει να απομονώνεται. Μόνο τότε ανοίγει ο δρόμος για τη νίκη. Προφανώς αυτό υπονοεί πως για την επίτευξη μιας νίκης θα υπάρξουν και θυσίες είτε σωματικές (κόπωση) είτε συναισθηματικές.

Winner’s Quotes

 Ο τολμών νικά.
(έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων• δεν είναι αρχαιοελληνικής προέλευσης)
 Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.
Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης
 Ποτέ μην αρχίζεις μια δουλειά, μια μάχη, μια ερωτική σχέση αν ο φόβος της ήττας επισκιάζει την προοπτική της νίκης.
Αριστοτέλης Ωνάσης, 1900-1975, Έλληνας εφοπλιστής
 Μια χαμένη μάχη είναι η μάχη που νομίζεις ότι έχασες.
Jean-Paul Sartre, 1905-1980, Γάλλος φιλόσοφος
 Το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου μάχης. Το άλλο μισό είναι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής.
Jacques Deval, 1895-1972, Γάλλος συγγραφέας
 Βελτιώνουμε τους εαυτούς μας με νίκες που επιτυγχάνουμε επί του εαυτού μας. Πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός και πρέπει να νικούμε.
Edward Gibbon, 1737-1794, Άγγλος ιστορικός
 Το μυστικό κάθε νίκης βρίσκεται στην οργάνωση του μη προφανούς.
Oswald Spengler, 1880-1936, Γερμανός ιστορικός & φιλόσοφος
 Το να κερδίζεις δεν είναι το παν, αλλά το να θες να κερδίζεις είναι.
Vince Lombardi, 1913-1970, Αμερικανός προπονητής ράγκμπυ
 Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα.
Ανώνυμος

Σχόλια