Ρέγκε: η μουσική του Jah

Η ρέγκε είναι μουσικό είδος που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στη Τζαμάικα, και εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αφρική. Ψάχνοντας στο παρελθόν της ρέγκε, μαθαίνουμε ότι έχει τις ρίζες της στο μέντο, που αναπτύχθηκε επίσης στην Τζαμάικα, και στη σκα μουσική. 

Μεταξύ των σημαντικότερων εκπροσώπων της είναι ο Jimmy Cliff, ο Peter Tosh, το συγκρότημα Toots & the Maytals, οι Black Uhuru, οι The Wailers, και φυσικά ο γνωστός  σε όλους Τζαμαϊκανός τραγουδιστής Bob Marley

Πρόκειται για ένα μουσικό είδος στενά συνδεδεμένο με την αποικιοκρατία, τις φυλετικές διακρίσεις και την αφρικανική ήπειρο. Τα ρέγκε κομμάτια εξυμνούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ισότητα, καθώς επίσης και τη χρήση γκάντζα (μαριχουάνας), η οποία αποτελεί τρόπο ζωής του κινήματος των Ρασταφάρι, στο οποίο ανήκε και ο Bob Marley

Στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, περιοχή με μεγάλο αριθμό Αφρο – Αμερικανών μεταναστών από την Καραϊβική και πολλών Ασιατών, εντοπίζουμε τους Steel Pulse, ένα από τα πιο επιτυχημένα ρέγκε συγκροτήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του ’70. Για την ακρίβεια οι Steel Pulse είναι μία roots reggae μπάντα. Η roots ρέγκε αποτελεί μια υποκατηγορία της ρέγκε μουσικής. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα του περιεχομένου roots ρέγκε τραγουδιών είναι τα “πιστεύω” των Rastafari, η ζωή στα γκέτο, η φτώχεια, η υπερηφάνεια των μαύρων και η αντίσταση στη φυλετική καταπίεση.Ρέγκε

Ρέγκε, Bob Marley

Η ονομασία του θρησκευτικού και πολιτικού κινήματος των Ρασταφάρι αποδίδεται στον βασιλιά της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α’ (αριστερά).

Να σημειωθεί πως η ρέγκε μουσική υπήρξε η γενεσιουργός “ουσία” αρκετών άλλων μουσικών τάσεων, όπως το ηλεκτρονικό dub ή το χιπ-χοπ, για το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε και ότι προέκυψε από τη ρέγκε.

Σήμερα, στους ρυθμούς της ρέγκε μουσικής χορεύουν δεκάδες πόλεις της Ευρώπης, σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, συναυλίες, νυχτερινά μαγαζιά, με νέους και νέες ντυμένους στα χρώματα της σημαίας της Αιθιοπίας (πράσινο, κίτρινο, κόκκινο) και της Τζαμάικα (πράσινο, μαύρο, κίτρινο). Η Ευρώπη διοργανώνει κάθε χρόνο τα δικά της reggae music festivals, από τα μεγαλύτερα των οποίων είναι το Summerjam (Γερμανία), το Furuvik Reggae Festival (Σουηδία), το Rototom Sunsplash (Ισπανία) και το One Love Festival (Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχει, δυστυχώς, κάποιο φεστιβάλ αντίστοιχου βεληνεκούς.  

Ρέγκε

Ρέγκε φεστιβάλ

Όσον αφορά στην ελληνική ρέγκε μουσική σκηνή, σίγουρα όλοι θα έχουμε ακούσει σε κάποιο καλοκαιρινό φεστιβάλ τους Locomondo, ενώ τους πιο ειδικούς στα reggae vibes θα τους βρεις σε κάποιο live των One Drop Forward, Κακό Συναπάντημα, Skaribas, Moca Juniors sound, Global Vibe, Professor Skank. 

*Jah: Οι Ρασταφάρι (οπαδοί του Ρασταφαριανισμού) αποδέχονται τον πρώην αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλε Σελασιέ Α’ ως μεσσία, και τον αποκαλούνε Jah (Γιαχ).

Σχόλια