Οι Radiohead συγκεντρώνουν τα βλέμματα για την καινούρια τους αποκάλυψη!

H επιστροφή των Radiohead είναι γεγονός και έγινε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο…

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία επίσημη κυκλοφορία τους και από την Πρωτομαγιά οι Radiohead άρχισαν να εξαφανίζουν σταδιακά κάθε σημάδι τους στο διαδίκτυο.

Ίσως η κίνησή τους αυτή να αποτελούσε μία δήλωση περί μίας επερχόμενης αναγέννησης τους ως μπάντα ή ακόμη κι ως άτομα. Ίσως να αναφερόταν στο γεγονός πως όντως δεν υπάρχει πραγματική λήθη στην ψηφιακή εποχή ή ακόμη και να στόχευε σε μία κριτική προς αυτήν συνολικά. Ίσως απλά να επιθυμούσαν να τραβήξουν την προσοχή μας και βρήκαν έναν άκρως αποτελεσματικό τρόπο.

Όπως και να χει, όταν πριν μερικές ημέρες ένα απέραντο λευκό άρχισε να παίρνει την θέση οποιουδήποτε στοιχείου δραστηριότητάς τους στο διαδίκτυο, ήταν αρκετά φανερό πως περιμέναμε κάτι καινούριο από μέρους τους σύντομα.

M_RadioheadBurntheWitch_050316

Η πολυαναμενόμενη αποκάλυψη των Radiohead έμελλε να είναι τελικά το single “Burn the Witch” μαζί φυσικά με το εξαιρετικό του clip, του οποίου την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Chris Hopewell.

Παρ’ όλο που δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση στις σελίδες σχετικά με επερχόμενη ολοκληρωμένη δουλειά των Radiohead, στα μέσα του περασμένου Απριλίου, ο μάνατζερ τους, Brian Message, σε συνέντευξη του στο Wanstead Tap,  είχε αναφέρει πως η βρετανική μπάντα θα κυκλοφορήσει τον ένατο δίσκο της τον Ιούνιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “θα είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ στη ζωή μας”.

Άλλαξαν ξανά, όπως αλλάζουν από κάθε τους δουλειά στην επόμενη, παρ’ όλο που μετά από αρκετές ακροάσεις η σπαραχτική φωνή του Thom Yorke με τις κλασσικές ψηλές και το χαρακτηριστικό δικό του ρεφραίν κάνουν ξεκάθαρο από παντού πως είναι οι παλιοί γνωστοί μας Radiohead.

Όσον αφορά την παραγωγή, όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία με τα οποία πειραματίζεται ο Yorke εδώ κι αρκετά χρόνια, φτιάχνουν άμεσα το βασικό μοτίβο του ηχοτοπίου, ενώ τα κλασσικά όργανα που εισέρχονται πρώτα πρόκειται να μας οδηγήσουν σε ένα, μεσαιωνικής αισθητικής, κρεσέντο ακατάληπτης έντασης.

Μπορείς να νιώσεις ανά πάσα στιγμή την κλιμάκωση της έντασης αυτής σε όλο της το μεγαλείο και σε σημείο που να σε παρασύρει η μουσική ξέχωρα από τους στίχους, πέραν φυσικά των σημείων που και η ίδια η φωνή του Yorke λειτουργεί ως όργανο. Ενδιαφέρον θα ήταν να βγει και σε instrumental version, ακόμη και σε συνδυασμό με το clip και να δούμε πάλι πως θα μας περιγράφει σίγουρα εκπληκτικά την ιστορία.

Αυτό δεν σημαίνει προφανώς πως οι στίχοι του Yorke δεν είναι για μία ακόμη φορά καθηλωτικοί, προσεκτικά τοποθετημένοι πάνω στις μουσικές φράσεις και άξιοι πολύ μεγαλύτερης προσοχής κι ανάλυσης. Αν μη τι άλλο συμβάλλουν καταλυτικά στο όλο μεσσιανικό σκηνικό που δημιουργείται ήδη από τον τίτλο του τραγουδιού και πιθανώς να αποδειχθούν για ακόμη μία φορά προφητικοί και διαχρονικοί.

Ο Yorke είναι από αυτούς τους λίγους κι εκλεκτούς δημιουργούς που έχουν την αξιοζήλευτη ικανότητα να βλέπουν πάντοτε μπροστά από την εποχή τους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο σημείο. Κι έτσι για μία ακόμη φορά οι στίχοι του φαίνεται πως έρχονται να αποτελέσουν σημεία των καιρών. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο χρήζουν πολλών ακροάσεων, όπως κι όλες του οι προηγούμενες δουλειές, είτε με τους Radiohead, είτε χωρίς αυτούς.

burn-the-witch

Το υπέροχο animation που συνοδεύει το Burn the Witch περιέχει πλήθος αναφορών, μέσα στο σύνολο των οποίων ξεχωρίζει προφανώς αυτή του The Wicker Man, ταινίας βρετανικής παραγωγής από το 1973, η οποία είναι ίσως και η κυριότερη. Χαρακτηριστική των Radiohead η δημιουργία μιας πολύ μικρού μήκους ταινίας, που θα συνοδεύει ιδανικά το τραγούδι, και η οποία απ’ ότι φαίνεται καταλήγει να αποτελεί την δεύτερη αγαπημένη επιλογή της μπάντας για τα clips, μετά φυσικά από την εκκεντρική παρουσία του Yorke να χορεύει αλλοπρόσαλλους χορούς επάνω στους υπνωτικούς ρυθμούς τους.

Μπορεί να μας πάρει αρκετό καιρό να καταλάβουμε όλα όσα πράγματι κρύβονται πίσω από κάθε σημείο της νέας αυτής δουλειάς των Radiohead, είτε αυτό είναι οπτικό, είτε είναι ηχητικό. Και πάλι όταν νομίσουμε πως τα έχουμε καταλάβει όλα μπορεί να βρισκόμαστε ξανά σε πλάνη, όπως πολλές φορές συμβαίνει με ευφυή καλλιτεχνικά μυαλά όπως τα δικά τους. Θέλω να πιστεύω, ωστόσο, πως σύντομα θα το δούμε και στα πλαίσια ολόκληρου δίσκου και θα μπορούμε να έχουμε ακόμη μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Σχόλια