Έχουν άγχος τελικά οι Έλληνες φοιτητές;

Υπάρχει ο μύθος πως οι Έλληνες φοιτητές καλοπερνούν τα φοιτητικά τους χρόνια, ανέμελοι, χωρίς άγχος και χωρίς να σκοτίζονται για το τι συμβαίνει γύρω τους. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; Το άγχος είναι κάτι άγνωστο γι’ αυτούς; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον όχι πια.

Σ΄αυτό φυσικά συμβάλουν πολλοί παράγοντες ανάμεσα στους οποίους είναι η μετάβαση από το σχολείο σε έναν ”ενήλικο” κόσμο, όπου πλέον είσαι μόνος σου, χωρίς την καθοδήγηση του καθηγητή, του φροντιστηρίου ή των γονιών σου. Ακόμη η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν Έλληνα τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε ψυχολογικό.

Η ξέγνοιαστη φοιτητική εποχή έχει ξεχαστεί πλέον, αφού το φαινόμενο ένας φοιτητής να εργάζεται, αυξάνεται συνεχώς. Οι περισσότεροι νέοι εργάζονται για να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους και να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους με τα δικά τους έξοδα. Άλλοι πάλι εργάζονται για να βοηθήσουν στη συντήρηση του σπιτιού, καθώς πολλοί γονείς έχουν χάσει τις δουλειές τους, είτε είναι ανίκανοι να εργαστούν λόγω ηλικίας ή διαφόρων προβλημάτων υγείας κτλ.

Και μόνο η σκέψη ότι ένας άνθρωπος πρέπει να ανταπεξέλθει στις σπουδές του, στη δουλειά του, ενδεχομένως και στην προσωπική ζωή που έχει, προκαλεί τρομερό άγχος. Επιπλέον η οικονομική κρίση, έχει δημιουργήσει μεγάλο ανταγωνισμό στον χώρο εργασίας, πράγμα που φαίνεται ακόμη και στα φοιτητικά έδρανα, αφού οι νέοι είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους και κυριευμένοι από τη βαθμοθηρία.

Καλή και η θεωρία, στην πράξη όμως τι ισχύει;

Σύμφωνα με το ενημερωτικό site, ΟΠΑ news, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Στατιστικής σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας του ΟΠΑ, διεξήγαγε μια έρευνα, στην οποία φανερώθηκε πως πολλοί φοιτητές πάσχουν από διάφορες ψυχικές διαταραχές, οι οποίες εκδηλώνονται με αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η διαπίστωση έγινε με τη χρήση των ερωτηματολογίων Beck (κατάθλιψη) και STAI (άγχος). Η έρευνα έγινε βασιζόμενοι κυρίως στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση του σύγχρονου φοιτητή και την κρίση στη χώρα. Στην διαδικασία αυτή συμμετείχαν 412 φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ.

Από τη μελέτη προέκυψε πως το 38% των συμμετεχόντων συμφώνησαν πως η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό θα ήταν χρήσιμη. Το στοιχείο αυτό ξαφνιάζει, καθώς είναι γνωστό πως στη χώρα μας, η επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο αποτελεί ταμπού και μάλιστα πολλές φορές γίνεται κρυφά από τον κοινωνικό κύκλο του πάσχοντα.

Βασιζόμενοι στα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν, διαπιστώθηκε πως το 16,5% των φοιτητών παρουσιάζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία. Το ποσοστό αυτό θεωρείται μεγάλο, ιδίως αν συγκριθεί με τα ποσοστά πριν την κρίση, που άγγιζαν το 3,3%. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως οι φοιτήτριες είναι πιο επιρρεπείς στα συμπτώματα κατάθλιψης απ’ ότι οι φοιτητές. (διάβασε επίσης εδώ τι κάνει το άγχος στο σώμα μας!)

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως όσο αυξάνεται το άγχος των φοιτητών, τόσο μειώνονται οι ώρες παρακολούθησης των μαθημάτων και οι βαθμοί στις εξεταστικές έχουν μια καθοδική πορεία.

Το άγχος και η κατάθλιψη προέρχονται από ποικίλες πηγές, όπως η ηλικία, η πίεση των φοιτητικών υποχρεώσεων, η παράλληλη εργασία. Δεν πρέπει να προσπερνάμε το γεγονός πως με τον ερχομό της οικονομικής κρίσης, οι καβγάδες και οι εντάσεις δεν άργησαν να ”χτυπήσουν” την πόρτα του κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Όλα αυτά είναι επίσης παράγοντες ζωτικής σημασίας για την δημιουργία του άγχους και της κατάθλιψης στους νέους. Πολλές φορές προκαλούν την αίσθηση στον φοιτητή πως αποτελεί βάρος για το σπίτι, καθώς δεν συνεισφέρει οικονομικά και αισθάνεται άπραγος να βοηθήσει τους γονείς του σε μια δυσχερή κατάσταση.

Ευτυχώς το άγχος και η κατάθλιψη δεν καταδικάζουν τον άνθρωπο στην παντοτινή δυστυχία και δεν είναι κάτι μη αναστρέψιμο. Αναγκαία προϋπόθεση είναι είτε ο ίδιος ο φοιτητής, είτε ο περίγυρός του να αντιληφθεί πως χρειάζεται βοήθεια και αυτή να του προσφερθεί εγκαίρως. Η επίσκεψη στον ψυχολόγο δεν πρέπει πια να αποτελεί ταμπού στην Ελλάδα του 2016, ιδίως από τη στιγμή που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του σύγχρονου νέου, απαλλάσσοντάς τον από το άγχος.

Πηγή: ΟΠΑ news

Σχόλια