Ο απόλυτος οδηγός για τους fans της ραπ!

Όπως το γράφει και ο τίτλος, ο συγγραφέας Shea Serano αναλύει τις πιο σημαντικές στιγμές της ραπ μουσικής από το 1979. Ο Serano διάλεξε ένα τραγούδι που θα αντιπροσώπευε καλύτερα το έτος και, με τη βοήθεια των μουσικών συντελεστών, εξήγησε την αιτιολόγηση μέσω ψυχαγωγικών συζητήσεων.

«Ο τρόπος που επέλεξα κάθε τραγούδι βασίστηκε στο ότι προσπάθησα να καταλάβω ποιο είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ραπ μουσική (και επίσης μερικές φορές όχι μόνο σ’ αυτή). Για παράδειγμα, το καλύτερο τραγούδι του 2004 ήταν ξεκάθαρα το ‘Jesus Walks’ του Kanye West. Ποτέ όμως δεν κατάφερε κάτι εκτός από την ίδια τεράστιά του επιτυχία και δεξιοτεχνία, οπότε, ενώ ήταν καθαρά εξαιρετικό και αυτό είναι σημαντικό, δεν ήταν το πιο σημαντικό τραγούδι της χρονιάς», δήλωσε ο Serrano στο Complex.

«Το πιο σημαντικό τραγούδι της χρονιάς ήταν στην πραγματικότητα το ‘Still Tippin’ των Mike Jones, Slim Thug και Paul Wall, για όλους τους λόγους που άλλαξε και τάραξε το επίκεντρο της ραπ», πρόσθεσε. «Ήταν δύσκολο, αλλά ήταν διασκεδαστικό να το δουλεύεις».

Το βιβλίο, του οποίου η ολοκλήρωση διήρκεσε 15 μήνες, προσφέρει επίσης μια ματιά σε βάθος στην κουλτούρα που περιβάλλει τη ραπ, από διάσημες διαμάχες ανάμεσα σε ράπερ μέχρι ταινίες που επηρεάστηκαν από αυτό το είδος.

«Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τη ραπ και πώς έχει εξελιχθεί, βρίσκεται εκεί μέσα», είπε. «Αλλά, θα μπορούσες να το χωρέσεις σε 40.000 λέξεις, οπότε είχα 30.000 ακόμα λέξεις που μπορούσα να προσθέσω ό,τι ήθελα. Πρόσθεσα πράγματα που δεν ήταν ακριβώς ραπ, αλλά πράγματα που σχετίζονταν, όπως ταινίες. Η ταινία Juice  δεν ήταν μια ταινία για τη ραπ, αλλά για τη hip-hop μουσική, οπότε έγραψα και μερικά πράγματα γι’ αυτά εκεί μέσα».

Γραφικά, στίχοι και αυθεντικά έργα τέχνης περιλαμβάνονται επίσης στο βιβλίο για εκείνους που αναζητούν μια πιο οπτική ιστορία. «Ακόμα κι αν δεν το διαβάσεις, υπάρχει πολλή τέχνη και χρώμα», εξήγησε ο Serrano. «Υπάρχουν παραπάνω από 150 χειρόγραφες εικονογραφήσεις, οπότε είναι κάτι πολύ κουλ να έχεις».

Σχόλια