Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τις διακοπές στη Νάξο – Γιατί η Νάξος ενδείκνυται για ν’αλλάξεις τον αέρα σου;

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Το άρθρο αυτό είναι ελλιπές, καθώς περιέχει μία προσωπική άποψη για το νησί και extra πληροφορίες από διάφορα site. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα ή σκοπεύετε να το επισκεφτείτε συμβουλευτείτε έναν ταξιδιωτικό οδηγό)

Το χωριό μου, η πανέμορφη Κωμιακή, βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Νάξου. Δεν έχει περάσει καλοκαίρι που να μην έχω επισκεφτεί το νησί μου. Το αγαπώ αυτό το μέρος, τους ανθρώπους του, τις ομορφιές του. Συγχωρέστε με, λοιπόν, προκαταβολικά για την έλλειψη αμεροληψίας.

Θα ξεκινήσω με τα γενικότερα χαρακτηριστικά του νησιού και μετά θα σας πω τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε και να δείτε όταν πάτε στο νησί. Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να πάτε στη Νάξο, έστω για μία φορά στη ζωή σας. Είτε είστε μόνος είτε με το αμόρε είτε με παρέα είτε με τους γονείς σας, η Νάξος καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας για αξέχαστες διακοπές.

Έκταση: 435 τ. χλμ.

Μήκος ακτών: 91 χλμ.

Απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 103 ναυτικά μίλια και από το λιμάνι της Ραφήνας 87 ναυτικά μίλια, δηλαδή πέντε ώρες περίπου με το καράβι από την Αθήνα.

Η Νάξος, ένα μεγάλο νησί στη καρδιά του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες κοιλάδες, κατοικείται από κεφάτους ανθρώπους με παράδοση στη μουσική και τον χορό. Η Νάξος ψηφίστηκε ως το 6ο καλύτερο νησί παγκοσμίως, μετά από μεγάλη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν οι ταξιδιώτες – μέλη του tripadvisor, για το 2014.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ:

Ήσυχες και καθαρές παραλίες, οργανωμένες και μη. Από τις αγαπημένες μου σας αναφέρω: Άγιος Προκόπης, Αγία Άννα, Καστράκι, Πυργάκι, Άγιος Γεώργιος, Απόλλωνας και Πλάκα. Εδώ σας έχω μία εικόνα του Άγιου Προκόπη, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας:Νάξος

–  Μοντέρνα bars, αλλά και παραδοσιακά ταβερνάκια και μαγαζιά για πανηγύρια με ατελείωτο βιολί και χορό.

–   Ιστορικά μνημεία (γράφω για αυτά αναλυτικά παρακάτω)

–   Καλό φαγητό – τοπικά προϊόντα, όπως γραβιέρα και πατάτες. Επίσης, η ντόπια, δυνατή ρακή θα σας κάνει τούρμπο.

–   Προορισμοί σε ορεινά χωριά (κάτι για το οποίο χρειάζεστε αμάξι μιας και η συγκοινωνία δεν είναι συχνή και δε βολεύει), αλλά και σε γειτονικά νησιά με καράβια της γραμμής.

Πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε:

Ξεκινώ με τα φαγητά μιας και είμαι γνωστός πεινάλας:

naxos[9891] 1) Αγοράστε παραδοσιακά προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, στη Χώρα. Εμπιστευτείτε όμως και τους ιδιώτες στα χωριά, ανθρώπους με ντόπια προϊόντα και καλές καρδιές. Εκεί θα βρείτε τοπικά τυριά (αρσενικό, θηλυκοτύρι, αφρομυζήθρα, γραβιέρα), βουνίσιο μέλι, κρασί, αρτοποιήματα, λικέρ κίτρο και Ναξιώτικες λιχουδιές.

2) Να αγοράσετε κίτρο σε γλυκό κουταλιού ή σε ποτό (για όσους δε γνωρίζουν, το κίτρο είναι ποτό-λικέρ που παράγεται στη Νάξο). Για παραδοσιακά ποτά και γλυκά κουταλιού (κεράσι, κίτρο, νεραντζάκι) θα πάτε στου Προμπονά, που λειτουργεί από το 1915, ανοικτό κάθε μέρα μέχρι αργά το βράδυ. Είναι λίγο πριν το λιμάνι, επί του παραλιακού πεζόδρομου.

3) Να φάτε καλά. Δε χρειάζεται να ψάξετε πολύ το καλό φαγητό. Υπέροχες πατάτες, ξυνομυζήθρα, εξαιρετικό κρέας, όλα ντόπια, αφού η Νάξος ήταν και είναι από τα πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Εστιατόρια που προτείνω είναι η «Αξιώτισσα», στο δρόμο προς τη Μικρή Βίγλα, ενώ για καλό κρέας να πάτε στο «Βλάχο», στο χωριό Γλινάδο, και για κόκορα κρασάτο, στο χωριό Μέλανες.

4) Να απολαύσετε το πρωινό σας και ένα φρέσκο χυμό στον «Flisvo», στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Το βράδυ, το μπαράκι στο ίδιο σημείο προσφέρεται για ένα ποτό, με θέα τον φωτισμένο κόλπο.

5) Η Αγία Άννα συγκεντρώνει τη νυχτερινή ζωή, κυρίως στο πολύ glamorous «Island». Η μουσική ’80s, ο κόσμος μοντέρνος και με κέφι για χορό. Αλλά και αν απλά καθίσετε στους αναπαυτικούς καναπέδες, η θέα προς τη γαλήνια θάλασσα και η μουσική θα σας απογειώσουν.

6) Γυρνώντας από το μπάνιο καθυστερήστε να πάτε στο ξενοδοχείο. Ανεβείτε στην Πορτάρα, στο νησάκι Παλάτια, όχι μόνο για να απολαύσετε τη θαλασσινή αύρα αλλά και να φωτογραφήσετε το υπέροχο μαρμάρινο αρχαιολογικό μνημείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Γκρόττας, με θέα το απέραντο γαλάζιο. Από τη μια, το βαθύ μπλε της θάλασσας και ο ήλιος να χάνεται πίσω από τα κύματα και από την άλλη η Χώρα, το Κάστρο και το σούρουπο να πέφτει πάνω από την πόλη.

7) Μπορείτε άνετα να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή μέχρι την Πάρο. Η Νάξος αποτελεί την ιδανική βάση για εξόρμηση σε όλες τις γύρω Κυκλάδες. Κουφονήσια, Αμοργό, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος, όλα είναι κοντά και με άμεσες συνδέσεις, ενώ υπάρχει ημερήσια κρουαζιέρα Ηρακλειά-Κουφονήσια και Μύκονος-Δήλος.

8) Είναι κρίμα να μην επισκεφτείτε τα χωριά Απείρανθο (για γλυκάκι), Κόρωνο, Φιλότι (για πεντανόστιμη σπιτική πίτσα), Κωμιακή (για την απίστευτη θέα και το μνημείο Ηρώων) και Απόλωννα (για μπανάκι και καφέ/ποτό). Αν έρθετε στο χωριό μου, την Κωμιακή, να επισκεφτείτε τον μυκηναϊκό τάφο, αφού απολαύσετε τον καφέ σας στο πίσω βεραντάκι του καφενείου “Κωμιακή (Γ. Κρητικός)” με θέα τα απέραντα βουνά και μετά να πάτε για σουβλάκι στο “Πανόραμα”. (Και τα δύο μαγαζιά βρίσκονται πάνω στο δρόμο και αποκλείεται να μην τα δείτε)

Extra πληροφορίες για τους geeks:

–  Στο νησί της Νάξου υπάρχουν αρκετά Μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στην Άνω Πόλη της Χώρας της Νάξου.

84b94542712857ee0dea478d00ae8c56-Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Νάξο είναι η Πορτάρα. Τα ερείπια του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα του οποίου σώζεται η τεράστια πύλη, λεγόμενη “Πορτάρα” στη νησίδα “Παλάτια”, και οι μαρμάρινες βάσεις – πλαίσιο του Ναού. Από το 1919 συνδέεται με τη νήσο ακριβώς βόρεια του λιμένα Νάξου. Ακόμα, υπάρχει επί του λόφου της Χώρας Νάξου το ενετικό Κάστρο της Νάξου με την παλιά ενετική Εκκλησία και τη Σχολή Ουρσουλινών.

 Μεταλλεύματα: Στη Νάξο βρίσκεται, κοντά στο χωριό Κόρωνος το μοναδικό στον κόσμο ορυχείο σμύριδας, ενώ γνωστά ήδη από την αρχαιότητα είναι ακόμα τα μάρμαρα και ο γρανίτης που προέρχονται από το νησί.

Μοναδικός στην ευρεσιτεχνία είναι και ο τρόπος με τον οποίο οι σμυριδεργάτες κατόρθωσαν να μεταφέρουν τα πολύτιμα φορτία της σμύριδας από την Κόρωνο μέσω της Απειράνθου στον παραθαλάσσιο οικισμό Μουτσούνα. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα κατασκεύασαν εναέριο σιδηρόδρομο με συρματόσχοινα που διέσχιζε τα παραπάνω χωριά και μετέφερε με λιγότερο κόστος τη σμύριδα στα πλοία, που την διοχέτευαν από το νησί σε άλλους προορισμούς. Σημαντικό μέρος αυτού του έργου διασώζεται και ο επισκέπτης μπορεί να το θαυμάσει κατά τη διαδρομή στη Μουτσούνα. (ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο δρόμος για το χώρο και την παραλία της Μουτσούνας είναι δύσκολος).

Σίγουρα οι διακοπές σας στη Νάξο δεν θα σας απογοητεύσουν. Το νησί προσφέρει πολλές επιλογές και ικανοποιεί κάθε είδος επισκέπτη.

 

Σχόλια