Τελείωσαν τα ψέματα φίλες και φίλοι. Την Κυριακή έχουμε τον τελικό του Mundial 2014! Απίστευτο; Το πιο εντυπωσιακό, το πιο αμφίρροπο και το πιο αλλοπρόσαλο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, θα βρει τον κάτοχο του και θα πάρει ή το πρώτο αεροπλάνο για το Μπουένος Άιρες, ή θα αλλάξει Ήπειρο, καταλήγοντας στην Φρανκφούρτη ( όπου και εδρεύει η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ).
Τελικός στην Βραζιλία που λέτε παιδιά. Στο ιστορικό Μαρακανά, ένα στάδιο χωρητικότητας ( με τις τελευταίες ανακαινίσεις) σχεδόν 90.000 θέσεων!

Αργεντινή εναντίον Γερμανίας , ή αλλιώς ”Μπιανκοσελέστε” εναντίον ”Πάντσερ”, ή αλλιώς Λατινική Αμερική εναντίον Ευρώπης! Αν και το τελευταίο δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου θα υποστηρίξουν την παρέα του Mέσσι ( λόγο πολιτικών,  πολιτιστικών, αθλητικών και διαφόρων άλλων διαφορών, που έχουν με την χώρα της Μέρκελ), ενώ από την ”Ενωμένη”, όπως είδαμε Λατινική Αμερική, οι Βραζιλιάνοι μάλλον θα σταθούν στο πλευρό, αυτών που τους ξεφτίλισαν, σε ένδειξη σεβασμού. Ζωντανός εφιάλτης άλλωστε, να το σηκώσουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, οι Αργεντινοί!

Για να κάνουμε μια μίνι ανάλυση λοιπόν, για το πώς έφτασαν οι 2 ομάδες στον τελικό. Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά σημεία, στο αγωνιστικό τους παιχνίδι, πού πρέπει να βασιστούν και τι πρέπει να προσέξουν, στον νυν υπέρ πάντων αγώνα, που θα διεξαχθεί στις 13 Ιουλίου, στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

germany-argentina-world-cup-winners

Η Αργεντινή ιστορικά έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2 φορές κατά το παρελθόν! Το 1978 -όντας διοργανώτρια- επικράτησε στον τελικό της Ολλανδίας με 3-1 και το 1986 όταν κατάφερε σε ένα φοβερό ματς να επιβληθεί της Δυτικής Γερμανίας με 3-2! Έχει φτάσει στην πηγή άλλες 2 φορές -χωρίς να πιει όμως νερό- , το 1930 όταν ηττήθηκε στον τελικό της Ουρουγουάης, από την τοπική Ουρουγουάη ( ΧΑ ΧΑ, αστείο ) και το 1990 στην Ιταλία, όταν η Δυτική Γερμανία με σκορ 1-0 είχε κατακτήσει το τελευταίο της τρόπαιο στον θεσμό! Από τότε οι Μπιανκοσελέστε δεν εμφανίστηκαν ούτε καν σε ημιτελικούς, για αυτό και η φετινή παρουσία τους, κρίνεται άκρως επιτυχημένη, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης του αγώνα που θα παρακολουθήσουμε αύριο!
H Δυτική Γερμανία ήταν ομαδάρα που λέτε… Θα μου πείτε τώρα, ποια Δυτική Γερμανία ρε Πολέμαρχε; Για την Γερμανία μιλάμε. Θα σας πω και εγώ, για ποια Γερμανία; Για αυτήν την ομάδα που έχει στο ρόστερ της 5 Πολωνούς, 5 Τούρκους και 5 Αφρικανούς; Τρίζουν τα κόκαλα του Χίτλερ! Αυτή η Μεικτή κόσμου τέλος πάντων, που από το 1994 συμμετέχει με το καταστατικό της εθνικής Γερμανίας, το 2002 ηττήθηκε όμορφα, καθαρά και ξάστερα με 2-0 από την Βραζιλία, το 2006 κατέκτησε την 3η θέση στον μικρό τελικό με την Πορτογαλία ( 3-1 ) και το 2010 έπραξε το ίδιο, στον μικρό τελικό με την Ουρουγουάη ( 3-2 )! Η Δυτική Γερμανία έχει κατακτήσει 3 φορές τον θεσμό ( 1954, 1974, 1990 ) και έχει ηττηθεί σε τελικούς άλλες τόσες. Μπείτε στο Wikipediaκαι ψαχτείτε… με τους Γερμανούς θα ασχολούμαστε;

Πως φτάσανε οι 2 φιναλίστ ως εδώ :

Messi

Η παρέα του Μέσσι προκρίθηκε σχετικά άνετα από τον όμιλο, επικρατώντας της Βοσνίας 2-1( σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι), του Ιράν με 1-0 στα τελευταία δευτερόλεπτα, και της Νιγηρίας με σκορ 3-2. Στους 16 απέκλεισε τους ηρωικούς Ελβετούς με 1-0 στο 118, και στον προημιτελικό επικράτησε ενός πολύ μέτριου Βελγίου ( για το συγκεκριμένο αγώνα μιλάμε ), με σκορ 1-0. Στον ημιτελικό, κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, κόντρα στην αγαπημένη μου Ολλανδία, στα πέναλτι!

Holland-vs-Argentina
Τα πλεονεκτήματα της ομάδας του Αλεχάντρο Σαμπέγια, κρύβονται στον κέντρο, με τον Μασεράνο να εμπνέει τους Μπίγλια και Πέρες κυρίως στην δύναμη και το πάθος και τον Μέσσι να κάνει όλη την δουλειά μπροστά, με τις ασίστ και τα τέρματα που έχει πετύχει. Ο τελευταίος αξιόλογος αμυντικός που ανέδειξε η Μπιανκοσελέστε ήταν ο Αγιάλα, οπότε όπως καταλαβαίνετε, ο τερματοφύλακας Ρομέρο ( ίσως ο πιο αξιόλογος γκολκίπερ των τελευταίων 50 χρόνων για τους Αργεντινούς ), θα περάσει την δική του Οδύσσεια, το βράδυ της Κυριακής! Λαβέτσι, Ιγουαίν και Αγκουέρο κινούνται σε πολύ ρηχά νερά, ενώ ο αμφίβολος μέχρι σήμερα Ντι Μαρία, μου θυμίζει τον Χολέβας! Πότε μέλι – πότε πίκρα, μια μέρα – μια νύχτα!

germany oloi
Η Νασιονάλμανσάφτ του Γιόχαν Λέβ από την άλλη, δεν μας γέμιζε το μάτι στην αρχή.
Ναι μεν διέσυρε την Πορτογαλία στο χαλαρό με 4-0, προβλημάτισε όμως στο 2-2 με την Γκάνα! Mε τις ΗΠΑ έπραξε απλά το αυτονόητο, επικρατώντας με το λακωνικό 1-0. Στην φάση των 16 η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να αποκλειστεί από την Αλγερία( 2-1 ), αλλά κυριάρχησε πάλι το ρητό… πως στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί, ενώ στα προημιτελικά -σε ένα εξίσου αμφίρροπο ματς- με την Γαλλία, πάλι την έβγαλαν καθαρή τα Πάντσερ, παίρνοντας την πρόκριση στις λεπτομέρειες με σκορ 1-0! Για να μην κάτσω και εξηγήσω με λέξεις τι έγινε στον ημιτελικό, με την διοργανώτρια Βραζιλία, παραθέτω στην διάθεση σας το παρακάτω βίντεο:

Οι Γερμανοί δεν έχουν συγκεκριμένους παίχτες που ξεχωρίζουν. Δεν μπορείς να πεις πως έχουνε σοβαρά μειονεκτήματα σε κάποια γραμμή, αλλά ούτε και πλεονεκτήματα. Το πιο θετικό τους στοιχείο, είναι ότι δεν φτάσανε στον τελικό βασιζόμενοι σε έναν Μέσσι, ή έναν Ρομπέν, ή έναν Νευμάρ! Οι Γερμανοί φτάσανε μέχρι εδώ ”ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ”… και αυτό είναι ”Το” πρόβλημα μου!  Προσπαθώ να βρω έναν τρόπο, να μη φάνε τρία γκολ οι Αργεντινοί και πραγματικά σας λέω, ενώ έχω όλη την καλή διάθεση, δεν βρίσκω! Για αυτό ήθελα να περάσουν οι Οράνιε! Γιατί ενδεχομένως με την ευρωπαϊκή νοοτροπία και την νεανική φρεσκάδα των Ολλανδών ( από την μέση και πίσω ), να αντιμετωπιζόντουσαν πιο εύκολα!

Anyway! Εδώ που φτάσαμε, να πούμε καλή επιτυχία στους Αργεντινούς, αλλά και στους Γερμανούς ( δαχτυλάκι ) και να ευχαριστηθούμε τον μεγάλο αυτόν τελικό, του μεγάλου αυτού Παγκοσμίου Κυπέλλου, των μεγάλων και έντονων συναισθημάτων που μας χάρισε!
Αμάν! Παραλίγο να το ξεχάσω. Απόψε στις 23:00 πραγματοποιείται και ο μικρός τελικός, ανάμεσα στην Βραζιλία και την Ολλανδία! Ο νικητής τερματίζει 3ος στο τουρνουά. Θα γίνει ανοιχτό παιχνίδι κατά πάσα πιθανότητα! Μην το χάσετε!

Υ.Γ:  Vamos Argentina, VAMOS !!!

 

Σχόλια