Την Πέμπτη (10/7) το βράδυ απολαύσαμε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με αφορμή τις δυο πλέον δεκαετίες από το τελευταίο «αντίο» στη Μελίνα Μερκούρη. Η ζεστή καλοκαιρινή βραδιά της 10ης Ιουλίου πλημμύρισε νότες, στίχους, απαγγελίες και χορό, όλα σε συνάρτηση με την πιο εμβληματική γυναικεία μορφή της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

IMG_5945

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Ελεωνόρα Ζουγανέλη ανατέθηκε να ερμηνεύσει τραγούδια που εξιστορούν τη ζωή της γυναίκας-ειδώλου που λατρεύτηκε όσο λίγες. Η δυναμική της παρουσία στη σκηνή μας θύμισε ότι η Μελίνα αγάπησε, διεκδίκησε, πόνεσε, ταξίδεψε, εν τέλει αποκλείστηκε από τον τόπο της αλλά δεν το αποδέχτηκε ποτέ. Δεν θύμιζε σε τίποτα μια συνηθισμένη συναυλία, αλλά επρόκειτο για μια παράσταση με μικρές εκπλήξεις όπως ένα τραγούδι μουσικής Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχων Λίνας Νικολακοπούλου σε απόλυτη αρμονία με τις απόψεις και ην προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη:

«Ακουσα το Θησείο
Κι η Ακρόπολη να συζητούν
Εχουμε πια Μουσείο
Τα Ελγίνεια πίσω να ‘ρθούν
Να το θυμάσαι Ευρώπη
Σου το λέει η Μελίνα η Ρωμιά»

IMG_5956

Μια γιγαντοοθόνη που προέβαλε αρχειακό υλικό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη ερχόταν να δώσει πνοή στην ιστορία ολόκληρης της ζωής της Μελίνας. Αποσπάσματα από συνεντεύξεις της, από ταινίες και από ανθρώπους που στιγμάτισαν τη ζωή της μας θύμισαν μέσα σε δυο μόλις ώρες ότι η Μελίνα δεν βραβεύτηκε μόνο ως ηθοποιός αλλά εκτιμήθηκε και ως πολικός που έκανε την Ευρώπη να μιλάει για το όραμά της.

Η10517049_10204583068077219_618540155_n Ελεωνόρα «συνάντησε» τη Μελίνα μέσα από στίχους του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του Νίκου Γκάτσου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Κ.Χ. Μύρη, του Οδυσσέα Ελύτη και φυσικά του Βασίλη Τσιτσάνη που όπως έλεγε η Μελίνα μιλούσε στην ψυχή της · τα τραγούδια της Μεγάλης Ελληνίδας, που αγάπησε και ταυτίστηκε με αυτά στη μνήμη μας.

Άλλες πινελιές που μας άρεσαν και έδιναν χρώμα
ήταIMG_5990ν η συμμετοχή της σπουδαίας ηθοποιού Μπέτυς Βαλάση, η οποία βρισκόταν εκεί για να μας διηγηθεί γνωστά και άγνωστα σημεία της ζωής της γυναίκας-συμβόλου. Η Ελεωνόρα συνεργάστηκε σε αυτό της το εγχείρημα με νέα παιδιά όπως η χορωδία Αποφοίτων Αρσάκειων Τοσίτσειων Σχολείων GraduArti καθώς και παλιούς καλλιτέχνες όπως τον σκηνοθέτη της παράστασης Πέτρο Ζούλια, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την προσπάθεια να μας βάλει στη ζωή ηρωίδων που αγαπήσαμε για πάντα.

Οι live εμφανίσεις της Ελεονώρας Ζουγανέλη γι’αυτό το καλοκαίρι συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα:
10361511_10152201055698176_8999768330198016913_n

της Ναταλίας Χατζηγιάννη

Σχόλια