Η νέα γενιά είναι εδώ. Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο!

Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε ένα άρθρο που διάβαζα πρόσφατα. Ωραίο θέμα σκέφτηκα. Για να δω τι λέει για τη γενιά μου. Γι’ αυτή τη γενιά που επαναστατεί και καινοτομεί. Που δεν συμβιβάζεται, που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο.

Που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο αγοράζοντας το καινούριο κινητό γνωστής εταιρείας. Που έχει βαρεθεί να βγάζει κοινές σέλφι μπροστά σε γνωστά μέρη αλλά θέλει κάτι διαφορετικό που να την συναρπάσει.

Ένα κινητό υψηλών προδιαγραφών που θα τους προσφέρει όλα όσα θέλουν στον εικονικό κόσμο, θα καταγράφει κάθε στιγμή τους ή θα κατασκευάζει λαμπερές εικόνες για χάρη μεγαλύτερης δημοτικότητας στα social media. Που θα ανταποκρίνεται σε κάθε τύπο νέου, τον ταξιδιάρη, τον πρωτοπόρο, τον απαιτητικό.

Ο αρθρογράφος είχε δίκιο. Αυτή η γενιά είμαστε. Της τεχνολογίας, της δικτύωσης, του iphone και της εικόνας.

Η επανάσταση γίνεται με την αφή. Η αλλαγή  σχετίζεται με την εικονική πραγματικότητα. Ο κόσμος μας είναι η οθόνη. Θες να κάνεις καλύτερη τη ζωή σου, αγοράζοντας το καλύτερο κινητό που θα την καταγράφει γιατι πολύ απλά η ζωή σου είναι μέσα στην οθόνη. Όχι έξω.

Πόσες ώρες περνάμε καθημερινά μπροστά από το κινητό, από τα social media; Δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε… Όλοι το γνωρίζουμε. Όλοι το βλέπουμε, αλλά δεν μας φαίνεται περίεργο.

Το κινητό ως προέκταση του χεριού μας είναι μια πραγματικότητα. Μια συνήθεια, ένα αναπόσπαστο μέσο όχι μόνο επικοινωνίας, όπως ξεκίνησε, αλλά δικτύωσης. Σαν μια κάμερα που μας ακολουθεί με τη συναίνεση μας για να καταγράφει τι κάνουμε κάθε λεπτό. Τι μας αρέσει, τι μας φαίνεται αστείο, πού είμαστε, με ποιους, γιατί.

γενιά

Όταν δεν έχουμε δεδομένα ή wifi πανικοβαλλόμαστε. Νιώθουμε απομονωμένοι, παράταιροι, κατώτεροι. Κοιτάζουμε τους άλλους να κάνουν scroll-down στην αρχική τους στο instagram και ζηλεύουμε. Εκνευριζόμαστε. Τι θα κάνω τώρα; Και αν ο άλλος πάει στο μπάνιο και μείνω μόνος μου τι θα κάνω; Θα κοιτάζω τους γύρω μου; Θα παρατηρώ τους περαστικούς; Θα πρέπει να μιλήσω στο διπλανό μου;

Θα βαρεθώ, θα ξεβολευτώ. Οι άλλοι θα νομίζουν ότι είμαι μόνος μου.

Η δικτύωση  προσφέρει κοινωνική ασφάλεια και αναγνώριση. Νιώθεις ότι έχεις μια μοναδικότητα μέσα από ένα λογαριασμό.Έχεις το χώρο και την ελευθερία να αναδείξεις ένα κομμάτι της ζωής σου ή ολόκληρη τη ζωή σου,και να την προβάλλεις όπως θες.

Να κόψεις και να ράψεις τα θετικά και τα αρνητικά σε μια φωτογραφία, να φιλτράρεις μια στιγμή, να χτίσεις ένα προφίλ που θα είναι αρεστό και θα σε κάνει να νιώθεις μοναδικός και μερικές φορές αν τα likes και οι καρδούλες είναι πολλές διάσημος, όπως οι διάσημοι με τη φανταχτερή ζωή που ακολουθείς. Τη ζωή που ενδεχομένως θα ήθελες και εσύ.

Οι διάσημοι που χαρίζουν την ιδιωτικότητα τους απλώχερα στο κοινό, για να αυξήσουν τους followers, για να έχουν οικονομικά ανταλλάγματα, ή γιατί έχουν εθιστεί στην υπερπροβολή. Για κάποιους η προβολή είναι μπίζνα, για κάποιους άλλους απλώς ματαιοδοξία.

Δεν έχω social media”. Στο άκουσμα αυτής της δήλωσης, μένεις άφωνος. Πιθανές σκέψεις: Είναι περίεργος, έχει πρόβλημα, είναι αντικοινωνικός.

Δεν μπορεί να μην ακολουθεί την τεχνολογία, την πραγματικότητα. Για να έχεις την αποδοχή πρέπει να προσαρμοστείς. Γιατί αλλιώς είσαι απέξω. Είσαι εκτός. Από τη γενιά της δικτύωσης που επαναστατεί, ψάχνοντας τις τέλειες λήψεις, τη πιο σταθερή κάμερα, που θα σου δώσει την καλύτερη σέλφι. άρα την περισσότερη μιντιακή αγάπη.

Έτσι, θα ξεχωρίσεις από τους άλλους. Έτσι, θα κερδίσεις τις εντυπώσεις. Έτσι, θα είσαι in. Έτσι, θα γίνεις viral.

Εξάλλου αυτό δεν είναι το θέμα; Γιατί να μην σκοτώσεις την ώρα σου μπροστά από την οθόνη; Έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις όταν περιμένεις το μετρό; Όταν βγαίνεις έξω και βαριέσαι; Όταν χαλαρώνεις μετά από μια κουραστική μέρα;

Μήπως να διαβάσεις ένα βιβλίο; Να μιλήσεις με κάποιον; Να κοιτάξεις γύρω σου και να παρατηρήσεις τον κόσμο; Να σκεφτείς; Όχι όλα αυτά απαιτούν κόπο.

Ας δω την αρχική μου. Ας ανεβάσω κάτι. Ας κρυφοκοιτάξω τη ζωή των άλλων. Πράγματα απλά και εύκολα.

Η δικτύωση δεν είναι αρνητική όταν είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Όταν δεν εξαρτάσαι. Όταν μπορείς να ζήσεις και έξω από την οθόνη.

Γι’ αυτό πάτα πιο συχνά το off και πάτα on στη πραγματικότητα. Γίνε η αλλαγή που θες να δείς στον κόσμο όχι αγοράζοντας το καλύτερο smartphone, αλλά περισσότερη ιδιωτικότητα.

Ο Γκάντι πάντως σίγουρα δεν εννοούσε αυτό όταν μιλούσε για αλλαγή.

Υ.γ: Για αρχή ας απέχουμε από τα social media για μια εβδομάδα. Εσύ θα το τολμήσεις ;

Σχόλια