Η “Τέχνη” του να διαλέξεις το σωστό μεταπτυχιακό: οδηγίες προς ναυτιλωμένους!

“Μετά το πτυχίο τι;”

Για σένα που μόλις τελείωσες το πρώτο σου πτυχίο και αναρωτιέσαι τι μεταπτυχιακό σου αρέσει, αλλά και για σένα που έχεις το πτυχίο χρόνια και δουλεύεις αδιάκοπα σε άκυρες δουλειές για  τα δίδακτρα του μάστερ που ονειρεύεσαι, ελπίζω διαβάζοντας το άρθρο να αλλάξει κάτι μέσα σου!

Κατ’αρχάς, να αρχίσουμε τονίζοντας την αδιαμφισβήτητη ανάγκη του να ακολουθήσει κάποιος μεταπτυχιακές σπουδές και γιατί όχι και διδακτορικές, αφότου ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές.

Ναι, το μεταπτυχιακό είναι πλέον κομμάτι της σημερινής πραγματικότητας, για να μην αναφέρω άλλου είδους μετεκπαιδεύσεις, και εκφράζει μια μορφή κοινωνικής αλλά και πολιτικής επιταγής της Ελλάδας αλλά και αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών, υποθέτω.

Αυτή η μορφή όμως τείνει να πάρει το φαινόμενο του κανιβαλισμού μεταξύ της νέας γενιάς, κυρίως,  του ανταγωνισμού και της άκρατης φιλοδοξίας, οδηγώντας έτσι τους μελλοντικούς επιστήμονες και μη στο να χάσουν τελείως το νόημα που αρχικά κυνηγούσαν. Ίσως το έχουν επιβάλλει σαν έναν κανόνα με τα χρόνια που σταδιακά έχασε τη μαγεία και το ενδιαφέρον που είχε αρχικά (??) Ή πάλι, ίσως ποτέ να μην είχε το πραγματικό ενδιαφέρον που εσύ και ο καθένας προσπαθούσε να πιστέψει (??)

Και εδώ ταιριάζει ένα πολύ εύστοχο ρητό ενός φιλοσόφου που αγαπώ, του Άλμπερ Καμύ ο οποίος έλεγε με λίγα λόγια πως η ζωή μας είναι το άθροισμα των επιλογών μας, που σημαίνει ότι οι επιλογές που αναγκαζόμαστε ή θέλουμε να κάνουμε σε κάθε περίσταση της ζωής μας διαμορφώνει, καθορίζει και χρωματίζει τη ζωή μας.

Για να συσχετιστεί, λοιπόν, αυτή η έξυπνη σκέψη και συνάμα φράση με την επιλογή του μεταπτυχιακού που καλούνται οι περισσότεροι πλέον να κάνουν, θεωρώ πως ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να φοβόμαστε πως αν σκεφτούμε αντισυμβατικά και έξω από τη μάζα θα πάνε όλα λάθος.

Αυτό, με άλλα λόγια σημαίνει πως θα ήταν καλό σε πρώτη φάση να αναθεωρήσεις τους παράγοντες που ως τώρα σε οδηγούσαν στην εκάστοτε επιλογή σου και να σκεφτείς διαφορετικούς και πιο ουσιώδεις!

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: 

  1. Αντί για την κλασική σκέψη πολλών “πρέπει να κάνω ένα μεταπτυχιακό αλλιώς δεν θα βρω δουλειά”, κάτσε και σκέψου γιατί πρέπει ή θέλεις να κάνεις ένα μεταπτυχιακό και σε τι πραγματικά θα σε ωφελήσει!

  2. Αν  αναλώνεσαι και  στρέφεις άσκοπα την προσοχή σου σε μεταπτυχιακά που φημίζονται για την επαγγελματική αποκατάσταση τους, σταμάτα απλά να το κάνεις, γιατί απλούστατα πολλοί θα σκέφτονται όπως εσύ ε και είναι αναμενόμενο να επέλθει κορεσμός στο συγκεκριμένο πεδίο.

3. Και θα αναρωτηθείς τώρα εσύ “τι άλλες εναλλακτικές έχω αφού μόνο αυτό θα με βοηθήσει να βρω πιο εύκολα δουλειά”. Κι όμως! Δεν είναι αυτό το κλειδί ή μάλλον δεν είναι μόνο αυτό το κλειδί για να ανοίξεις την πόρτα της αγοράς εργασίας. Ξέρω πολλούς, που με ένα απλό πτυχίο λίγο εθελοντισμό, και αρκετό ψάξιμο ως προς το αντικείμενο αρεσκείας τους τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής χωρίς κάποιο μάστερ.

 Μην σε πιάνει ο πανικός, κάτσε κάτω, οργανώσου και σκέψου τα εξής;

“Γιατί θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου και τι  είναι αυτό στο οποίο έχω πραγματικό ενδιαφέρον;

“Σε τι θα με βοηθήσει αν κάνω ένα μεταπτυχιακό;”

“Πως φαντάζομαι τον εαυτό μου επαγγελματικά μετά την κτήση του οποιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου;”


4. Πολλοί είναι αυτοί που θα λέγαμε “παντρεύουν” δύο διαφορετικές επιστήμες ή την επιστήμη που έχουν σπουδάσει με το χόμπι τους και τα έχουν καταφέρει περίφημα απλά και μόνο επειδή σκέφτηκαν έξυπνα, ψύχραιμα αλλά και επιχειρηματικά!


5. Αντίθετα, πολλοί είναι αυτοί που δεν πτοήθηκαν από την κατάσταση της εκπαίδευσης- εργασίας στη χώρα μας και αντ’αυτού μάζεψαν τα υπάρχοντα τους για μια χώρα στην οποία ευελπιστούν να ακμάσουν πιο εύκολα επαγγελματικά.

Βρες, λοιπόν, αυτό που σου ταιριάζει και πάρε όσο χρόνο θέλεις! Περισσότερο θα σου κοστίσει μια λάθος επιλογή παρά μια καθυστερημένη μεν αλλά σωστή δε απόφαση!!

Όσο και να ρίχνεις το μπαλάκι στους άλλους και να μεταθέτεις την ευθύνη σε οτιδήποτε έξω από εσένα, πάντα θα υπάρχει ένα προσωπικό μερίδιο σε σένα που αν το προσέξεις, τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα!!

Σχόλια