Το τελευταίο διάστημα σε πολλές γωνιές της πόλης έχουν ανοίξει παραμυθένια μαγαζιά στη λογική του γλυκοπωλείου.

Αυτά τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, έχουν βαλθεί να μας γλυκάνουν με το δικό τους γευστικό τρόπο και με σαφείς αναφορές στα αγαπημένα παραμύθια όλων μας. Πρόκειται για στέκια-γλυκοπωλεία που όσοι έχουν παιδιά -αλλά και για όσοι αισθάνονται παιδιά- θα τα λατρέψουν. Στέκια που είναι ιδανικά για μια διαφορετική βόλτα στην όμορφη συμπρωτεύουσα.

1. Διατηρητέο

μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη

Το Διατηρητέο βρίσκεται στον πρώτο όροφο του μεγάρου Ηλία Ηλιάδη, στην Ικτίνου 12, και έχοντας δημιουργηθεί από το 1990 αποτελεί ένα από τα πιο παλιά καφέ και χώρους διασκέδασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από τα αγαπημένα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, που συχνά αλλάζει θεματολογία στη διακόσμηση κερδίζοντας τους Θεσσαλονικείς.

Διεύθυνση: Ικτίνου 12

Τηλέφωνο: 231 028 3181

2. Madame Coco

madame-1.jpg

Περπατώντας στη Γρηγορίου Παλαμά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον αριθμό 5 θα βρείτε ένα φινετσάτο και χαριτωμένο καφέ, που θυμίζει γαλλικό bistrot.

Στο Madame Coco μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας μαζί με ξεχωριστά γλυκά, φωτογραφίζοντας τα πανέμορφα σερβίτσια και τον εξαιρετικά διακοσμημένο χώρο.

Διεύθυνση: Γρηγορίου Παλαμά 5

Τηλέφωνο: 231 022 0032

3. Ενοχές

enoxes-232.jpg

Στο γωνιακό κτήριο της πλατείας Ναυαρίνου, το καφέ-μπαρ “Ενοχές”, συνδυάζει τη vintage αισθητική με τις παραδοσιακές λιχουδιές και τα πρωτότυπα ροφήματα.

Ο χώρος θυμίζει κατοικήσιμο σπίτι, ενώ η διακόσμηση παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, με μπαρόκ λεπτομέρειες, αλλά και πινελιές μοντέρνας τέχνης.

Διεύθυνση: Πλατεία Ναυαρίνου

Τηλέφωνο: 231 028 0046

4. Πρώτο Πάτωμα

prwto.jpg

To Πρώτο Πάτωμα βρίσκεται σε διατηρητέο κτήριο της οδού Τσιμισκή και συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο. Τα μοναδικά αντικείμενα, τα παραδοσιακά τραπεζάκια και οι ξύλινες καρέκλες μας ταξιδεύουν σε καφενείο του 1950.

Σ’ αυτό μπορείτε να γευτείτε καφέ και ροφήματα μέσα σε παραδοσιακά σκεύη, αλλά και συνοδευτικά παραγγελίας όπως γλυκό του κουταλιού και παραδοσιακό χαλβά.

Διεύθυνση: Τσιμισκή 97

Τηλέφωνο: 231 022 3331

5. Noell

Το ολοκαίνουργιο Noell (που γράφεται και βέβαια προφέρεται με δύο λάμδα), μεταφέρει στο βορρά τη γιορτινή ατμόσφαιρα του υπερεπιτυχημένου μαγαζιού της οδού Κολοκοτρώνη, σε ένα πανέμορφο κτήριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Η υψηλή αισθητική του αθηναϊκού Noel είναι παρούσα στο νέο πρότζεκτ, αλλά αυτή τη φορά το στιλ της βικτωριανής Αγγλίας έχει την τιμητική του…

Η αυλή της παλιάς έπαυλης, όπου στεγάζεται, είναι αυτή που σε καλωσορίζει στον καλαίσθητο χώρο, με πρασινάδες στους τοίχους και λουλούδια.

Το κυρίως σαλόνι με τη μεγάλη μαρμάρινη μπάρα, τα έπιπλα εποχής και η prive τραπεζαρία με τα εντυπωσιακά φωτιστικά είναι ουσιαστικά το βαρύ πυροβολικό της εξαιρετικής διακόσμησης.

Σημειώστε ότι η signature cocktail list είναι κοινή με αυτή της Αθήνας, ενώ στην κουζίνα ο Αργύρης Αγλαμίσης και ο Κωνσταντίνος Συμεωνίδης επιμελούνται comfort νοστιμιές για κάθε ώρα της ημέρας.

Διεύθυνση: Παλαιών Πατρών Γερμανού 13, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310231260

6. Sugar Angel

Στην οδό Λασάνη, μέσα σε ένα μικρό στενό, κρύβεται ένα café που αποτελεί  την απόλυτη φαντασίωση των απανταχού γλυκατζήδων. 

Το Sugar Angel συστήθηκε στο κοινό του το 2009, ανοίγοντας τις πόρτες του επίσημα σαν Workshop and Coffee το 2013 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τι είναι το Sugar Angel…

Πριν μπεις στο μαγαζί το πρώτο που κεντρίζει την προσοχή σου είναι η βιτρίνα του, στολισμένη με τούρτες, τόσο όμορφες που σου δημιουργούν το δίλημμα για το αν πρέπει να τις φας ή όχι.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα σταθούν να τη χαζέψουν ή ακόμα και να  βγάλουν μια φωτογραφία τα γλυκά δημιουργήματα.

Sugar Angel

Μπαίνοντας στο café, οι μυρωδιές που έρχονται από το πίσω μέρος όπου βρίσκεται και το εργαστήριο του πλημμυρίζουν τον αέρα, προσφέροντας σου μια πρώτη εντύπωση γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. 

Έπειτα, παρατηρείς τον χώρο γύρο σου, ένα café σε στυλ γαλλικού bistrot, με το ροζ χρώμα και τη χαριτωμένη vintage αισθητική να κυριαρχεί.

Στο menu του θα βρεις πεντανόστιμες τούρτες, macaron, κέικ, brownies, cheesecake αλλά και τα περίφημα μπισκότα και cupcakes, τα οποία έχουν γίνει πλέον η διάσημη “υπογραφή” του σε βαφτίσια, γάμους, παιδικά πάρτι, γενέθλια και ένα σωρό άλλες εκδηλώσεις.

Διεύθυνση: Λασάνη 1 και Προξένου Κορομηλά, Θεσσαλονίκη

7. The Blue Cup – Speakeasy Floor

Το 1920 ξεκινάει η θρυλική εποχή της ποτοαπαγόρευσης, με τους Αμερικανούς πολίτες να μπορούν να απολαύσουν όποιο είδος αλκοόλ μόνο παράνομα και κρυμμένοι σε υπόγεια ή πίσω από μαγαζιά – βιτρίνες μπαρ.

Τα γνωστά σε όλους, speakeasy bars ξεφύτρωναν το ένα μετά το άλλο, με τους θαμώνες που τα επισκέπτονταν να τηρούν ήπιους τόνους, έτσι ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τους περαστικούς.

Στη Θεσσαλονίκη του σήμερα, βρίσκεται κρυμμένο στα λαδάδικα το δικό μας speakeasy bar αναβιώνοντας τις σημαντικές γευστικές στιγμές της ιστορίας και κάνοντας τες ένα με το γεμάτο έμπνευση και εκπλήξεις παρόν.

Το Speakeasy Floor βρίσκεται στον πάνω όροφο του The Blue Cup, στη Λυκούργου 3, ανανεωμένο και πιο εξελιγμένο από ποτέ, σε προσκαλεί στο νέο του ταξίδι.

Ανεβαίνοντας τη σκάλα θα βρείτε την κρυμμένη και επιβλητική του πόρτα, η οποία σας ζητάει να πληκτρολογήσετε το σωστό κωδικό για να εισέλθετε, όπως ακριβώς γινόταν και στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

«Συνωμοτική» ατμόσφαιρα και exclusive αίσθηση που ξετυλίγονται μπροστά σου, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη.

+1 Doragon

Υπάρχει ένα καφέ στη Θεσσαλονίκη, όπου ο χρόνος σταματά. Μόλις ανοίξεις την πόρτα του δε βρίσκεσαι πια στην πόλη σου μα σε κόσμους παραμυθένιους γεμάτους δράκους, πριγκίπισσες, μάγισσες και ξωτικά. Ο λόγος για το Doragon cafe στην Ευκαρπία που μετρά μερικούς μήνες λειτουργίας και έχει κλέψει τις καρδιές μας.

Η ιδέα του cafe αυτού γεννήθηκε στους ιδιοκτήτες, έπειτα από το ταξίδι του μέλιτος, που πραγματοποίησαν στη Γαλλία, όπου επισκέφθηκαν τη Disneyland.

Για πολλά χρόνια η ιδέα έπαιρνε συνεχώς αναβολές, ώσπου ένα δεύτερο ταξίδι και πάλι στη Disneyland ήρθε και τους ξύπνησε εκείνη την επιθυμία που γεννήθηκε τότε.

Αυτή τη φορά το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με τα παιδιά τους κι όταν μοιράστηκαν μαζί τους την ιδέα για τη δημιουργία του cafe ενθουσιάστηκαν κι ο ενθουσιασμός αυτός αποτέλεσε κινητήριο δύναμη ώστε το όνειρό τους να γίνει αληθινό. Δεν ήταν, όμως, μονάχα αυτό.

Η δουλειά τους έχει να κάνει με θεματικούς στολισμούς βαφτίσεων. Κάθε φορά, λοιπόν, που μια βάφτιση έφτανε στο τέλος της οι καλεσμένοι τους πλησίαζαν λέγοντάς τους πόσο θα ήθελαν να κρατούσε λίγο ακόμη. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε το παραμύθι…

Στο Doragon θα συναντήσετε την Πεντάμορφη και θα δείτε το αγαπημένο της τριαντάφυλλο! Σας περιμένει ο Χάρι Πότερ με τα σκουπόξυλα και τις μαγικές του σφαίρες. Και φυσικά μη ξεχάσετε να κάνετε ένα περασμα στον κόσμο των θαυμάτων μαζί με την Αλίκη.

Διεύθυνση: Αγίου Κωνσταντίνου, 13 56429, Θεσσαλονίκη

Σχόλια