Τα νύχια αποτελούν ένα ακόμη συστατικό της εξωτερικής μας ομορφιάς. Εσύ γιατί να τα τρως;

Έλα, παραδέξου το. Το ξέρεις πως το κάνεις.

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, ούτε που το καταλαβαίνεις, απλά το κάνεις μηχανικά επειδή το έχεις συνηθίσει.

Αυτή βέβαια η συνήθεια είναι που σε έχει καταστρέψει και δεν μπορείς να ξεκολλήσεις. Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε πως το φάγωμα των νυχιών αποτελεί μια πολύ κακή συνήθεια η οποία μέχρι και να σε αρρωστήσει μπορεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Τι μπορεί να δείχνει μια τέτοια συμπεριφορά;

Καθημερινά, στις προσωπικές και επαγγελματικές μας επαφές, μπορεί να συναντήσουμε ανθρώπους που τρώνε τα νύχια τους. Χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Η κίνηση γίνεται μηχανικά και όταν τους ρωτήσεις για ποιο λόγο τα τρώνε, η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι «Γιατί με βοηθά να χαλαρώσω».

Στην πραγματικότητα, όμως, βάση ερευνών το να τρώει κάποιος τα νύχια του δείχνει ότι εσωτερικεύει το άγχος του. Έτσι, αντί να το διοχετεύσει προς τα έξω με υγιείς και λειτουργικούς τρόπους, το εκφράζει ασυνείδητα και δυσλειτουργικά προς τον εαυτό του.

Αυτή, λοιπόν, η κακή συνήθεια αποτελεί μια μορφή άμυνας για τον κάθε οργανισμό, ώστε να βρίσκει διέξοδο από το άγχος και να διαχειρίζεται πιο εύκολα το στρες που αντιμετωπίζει στην εκάστοτε στιγμή.

νύχια

Γιατί όμως επιλέγουμε να τρώμε να νύχια μας;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φάγωμα των νυχιών αποτελεί την πιο αγαπημένη συνήθεια των παιδιών καθώς με αυτόν τον τρόπο εύκολα και απλά μπορούν να αποβάλλουν το άγχος και το στρες που νιώθουν.

Αν λοιπόν σαν παιδιά δεν λάβατε την αγάπη ή την υποστήριξη που χρειαζόσασταν, ή ακριβώς το αντίθετο (λάβατε υπερβολικά πολλή), ο οργανισμός επιλέγει να μην ξεπεράσει ποτέ αυτό το στάδιο. Αποτέλεσμα: και ως ενήλικας να χρησιμοποιείτε την μέθοδο που σας ηρεμεί και σας ξεκουράζει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το φάγωμα των νυχιών.

Κάποιοι άλλοι βέβαια επιστήμονες υποστηρίζουν πως το φάγωμα των νυχιών προέρχεται από ψυχαναγκαστικούς χαρακτήρες, εφόσον οι επαναλαμβανόμενες και μηχανικές κινήσεις τους βοηθούν να ανακουφίζονται από το άγχος. Με τον καιρό αυτές οι κινήσεις γίνονται κομμάτι του εαυτού τους.

Το φάγωμα των νυχιών είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό μας;

Οι ειδικοί συνιστούν πως η περιοχή κάτω από τα νύχια είναι το καλύτερο σημείο για να κάνουν πάρτι τα βακτήρια. Θα σκεφτείτε: «Εντάξει, λες και δεν το ήξερα τόσο καιρό πως τα νύχια μου κρύβουν μικρόβια, σπουδαίο νέο!»

Αυτό, όμως, που -ίσως- δεν γνωρίζεις είναι πως κάτω από τα νύχια είναι πολύ πιθανόν να καλλιεργείς βακτήρια σαλμονέλας και E.coli, μαζί με την κλασική βρωμίτσα και τον ιδρώτα.

Σκέψου μόνο ότι κάθε φορά που βάζεις τα νύχια στο στόμα, έρχεσαι σε επαφή με όλα όσα ακούμπησες από τη στιγμή που έπλυνες τα χέρια μέχρι την στιγμή που θα τα ξαναπλύνεις.

Αξίζει τέτοιο ρίσκο μόνο και μόνο για να κάνεις τα νύχια σου σαν installation σύγχρονη τέχνης και μάλιστα κακής;


Υ.Γ.:

Την επόμενη φορά που θα σου ξανάρθει η επιθυμία να φας τα νύχια σου θυμήσου που βρίσκεσαι, τι έχεις ακουμπήσει και πριν πόση ώρα έπλυνες τα χέρια σου. Και αν όντως αγαπάς τον εαυτό σου, δε θα τα ξαναφας.

Σχόλια