Μήπως τελικά ο έρωτας είναι ένα είδος εξάρτησης; Και αν είναι, με ποια κριτήρια μπορεί αυτό να γίνει αντιληπτό;

“Η αγάπη μου σπάει τα κόκαλα κι εγώ γελάω”

Charles Bukowski, The People Look Like Flowers at Last

Ένα κείμενο εντελώς αυθαίρετο, ειλικρινές, ίσως και λίγο αστείο.

Διαβάζοντας για το τελικό τεστ στο μάθημα των συμπεριφορικών εξαρτήσεων σε ένα άκρως χαλαρό εξάμηνο Erasmus, γυρνάει στο μυαλό μου μία σκέψη: Θα μπορούσε ο έρωτας να θεωρηθεί μία εξάρτηση; Η αλήθεια είναι πως ήταν από τα πρώτα ερωτήματα που προέκυψαν στο μυαλό μου, καθώς διάβαζα τα διαγνωστικά κριτήρια/χαρακτηριστικά στο εγχειρίδιο.

Έτσι λοιπόν, πήρα μολύβι και χαρτί και μετέφρασα τον διαγνωστικό χάρτη “παθολογικών” -αν μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη για μία παραπάνω δόση έμφασης- συμπεριφορών σε μία προσπάθεια να το αντιστοιχίσω με την συμπεριφορά των ερωτευμένων ανθρώπων.έρωτας

Έξι στοιχεία καθορίζουν την συμπεριφορά ενός εξαρτημένου από τον τζόγο ή το ποτό. Έξι στοιχεία καθορίζουν την συμπεριφορά ενός εξαρτημένου στο έρωτα κάποιου άλλου!

Με μία υπερβολή επιστημονικού τρόπου γραφής:

1.Salience/Υπεροχή:

Η ενασχόληση του ερωτευμένου με το πρόσωπο ενδιαφέροντος είναι η εξέχουσα δραστηριότητα μέσα στην μέρα, σε βαθμό που επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά του.

2.Mood modification/Αλλαγή της διάθεσης:

Η συναισθηματική επιρροή που προκαλεί ο έρωτας στον ερωτευμένο. Ο έρωτας με την έννοια της σκέψης, του βλέμματος ή ακόμη και της επικοινωνίας με το πρόσωπο ενδιαφέροντος που προκαλεί ένα αίσθημα ερεθιστικής ζωτικότητας και φυγής.

3.Tolerance/ Η ανάγκη για περισσότερο:

Η επιθυμία του ερωτευμένου να βλέπει συχνότερα το πρόσωπο ενδιαφέροντος ή να εμπλέκεται σε κοινές δραστηριότητες μαζί του ή απλά να το σκέφτεται με σκοπό την αλλαγή της διάθεσης (mood modification).

4.Withdrawal symptoms/ συμπτώματα στέρησης: 

Συναισθήματα δυσαρέσκειας και φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού που αντιμετωπίζει ο ερωτευμένος όταν αδυνατεί να έρθει σε επαφή με το πρόσωπο ενδιαφέροντος.

5.Conflict/Σύγκρουση: 

Συγκρουσιακές διαφορές και διαφωνίες του ερωτευμένου με τα άτομα του κοντινού του περιβάλλοντος, πέραν του προσώπου ενδιαφέροντος, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του σε κατάσταση έρωτα.

6.Relapse/ Υποτροπή:

Η επιστροφή σε αρχικά μοτίβα συναισθημάτων και υπερβολικές συμπεριφορές μετά από ένα διάστημα προσπάθειας ελέγχου των συναισθημάτων του ερωτευμένου.

έρωτας

Όντας ερωτευμένοι άνθρωποι, φαίνεται πως λειτουργούμε σε ένα φάσμα εξάρτησης και συναισθηματικής ανισορροπίας. Ωστόσο, όλοι συμφωνούμε πόσο όμορφο είναι να είσαι ερωτευμένος. Μακάρι όλες οι εξαρτήσεις να ήταν τόσο ευχάριστες, όσο είναι αυτή του έρωτα. Γιατί όπως λέγεται: “οι υγιείς ενθουσιασμοί δίνουν στην ζωή, ενώ οι εξαρτήσεις παίρνουν από αυτή”.

Δες εδώ: Τι είναι αγάπη; 5 στοχαστές εξηγούν! Εσύ με ποιόν συμφωνείς;

Θα σας παρακαλέσω να μην πάρετε και πολύ στα σοβαρά την διαπίστωση μου. Είναι απλά σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ και σε έμενα μοιάζουν λογικές. Το Love Addiction υπάρχει σαν όρος και είναι κάτι διαφορετικό και όχι τόσο φυσιολογικό (σύμφωνα πάντα με τα πολιτισμικά πρότυπα).


Πηγή: Rosenberg, K. & Feder, L. (2015). BEHAVIORAL ADDICTIONS Criteria, Evidence, and Treatment. Elsevier

Σχόλια