Η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός.

Συγκαταλέγεται μαζί με τον Μαρσέλ Προυστ και τον Τζέιμς Τζόις στην τριάδα των μεγαλύτερων καινοτόμων πεζογράφων που άνοιξαν νέους δρόμους για το μυθιστόρημα τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Η Άντελιν Βιρτζίνια Στίβεν όπως ήταν το πατρικό της όνομα γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1882 στο Λονδίνο. Ο πατέρας της Λέσλι Στίβεν προέρχοταν από αριστοκρατική οικογένεια ενώ ήταν και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Cornhill Magazine.

Η μητέρα της Τζούλια Ντάγκουορθ εργαζόταν ως μοντέλο σε γνωστούς ζωγράφους της εποχής. Η Γουλφ μεγάλωσε μαζί με την κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη αδερφή της και με τα ετεροθαλή της αδέρφια από τους προηγούμενους γάμους των γονιών της.

Δεν μπορείτε να βιώνετε την ειρήνη με το να αποφεύγετε τη ζωή.

Τα παιδικά και νεανικά χρόνια της Βιρτζίνια Γουλφ

Σύμφωνα με τον βιογράφο της Κουέντιν Μπελ, η Βιρτζίνια Γουλφ πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς κυρίως μετά το θάνατο της μητέρας της το 1895 δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον ετεροθαλή αδερφό της Τζωρτζ, γεγονός που διήρκησε μέχρι και το 1904 όπου πέθανε και ο πατέρας της. Τότε τα αδέρφια χωρίστηκαν με τη Βιρτζίνια να μπαίνει σε ίδρυμα.

Η Βιρτζίνια Γουλφ παρά τους νευρικούς κλονισμούς που την βασάνιζαν αρίστευσε κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο γυναικείο τμήμα του King’s College του Λονδίνου.

Αργότερα μετακόμισε στην περιοχή bloomsbury της βρετανικής πρωτεύουσας όπου συνδέθηκε με τον ομώνυμο κύκλο Μπλούμσμπερι που επρόκειτο για μία ομάδα καλλιτεχνών και διανοούμενων της εποχής. Εκεί θα γνωρίσει και τον μέλλοντα σύζυγό της Λέοναρντ Γουλφ.

Τα μάτια των άλλων είναι η φυλακή μας. Και οι σκέψεις τους, τα κλουβιά μας.

Βιρτζίνια Γουλφ

Η προσωπική της ζωή

Η Βιρτζίνια Γουλφ παντρεύτηκε με τον Λέοναρντ Γουλφ στις 10  Αυγούστου του 1912 ενώ αμέσως μετά έφυγαν για ταξίδι του μέλιτος στην Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Ο σύζυγος της παρέμεινε δίπλα της να την στηρίζει καθ’όλη την διάρκεια της ζωής της παρά την ψυχική ασθένεια και τις αυτοκτονικές τάσεις που την βασάνιζαν.

Το 1922 η Βιρτζίνια Γουλφ γνώρισε  την Βίτα Σάκβιλ Γουέστ κόρη του βαρώνου Λάιονελ Σάκβιλ Γουέστ με την οποία πέρα από τα λογοτεχνικά ενδιαφέροντα που τις ένωναν, σύναψαν και ερωτική σχέση, εν γνώσει του συζήγου της Γουλφ, η οποία διήρκησε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’20.

Τα χρόνια αυτά αποτέλεσαν και την πιο παραγωγική περίοδο για την Γουλφ όσον αφορά το έργο της. Το 1928 μάλιστα έγραψε για την Βίτα Σάκβιλ Γουέστ το Ορλάντο, έργο το οποίο χαρακτηρίστηκε από το γιο της φίλης της ως  η μεγαλύτερη και γοητευτικότερη ερωτική επιστολή στη λογοτεχνία”. 

Η Βιρτζίνια Γουλφ αφού ολοκλήρωσε και το τελευταίο της λογοτεχνικό έργο, έχοντας επιβαρυνθεί  ψυχολογικά από τους βομβαρδισμούς της Ναζιστικής αεροπορίας στο Λονδίνο αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Στις 28 Μαρτίου του 1941, σε ηλικία 59 ετών, η Γουλφ πήγε στον ποταμό Ουζ και αφού πρώτα έβαλε πέτρες στις τσέπες των ρούχων της μπήκε στο ποτάμι όπου και πνίγηκε. Το σώμα της βρέθηκε μετά από είκοσι μέρες.

Βιρτζίνια Γουλφ

Το σημείωμα αυτοκτονίας προς το σύζυγό της

“Αισθάνομαι σίγουρα πως τρελαίνομαι πάλι. Αισθάνομαι ότι δε μπορούμε να ξαναπεράσουμε άλλον ένα σαν εκ τους φοβερούς χρόνους. Και δεν θα συνέλθω ξανά τούτη τη φορά. Αρχίζω ν’ ακούω φωνές και δε μπορώ να συγκεντρωθώ.

Έτσι κάνω κείνο που μου φαίνεται καλύτερο για όλους μας. Μου ‘χεις δώσει τη μέγιστη δυνατή ευτυχία. Ήσουν με κάθε τρόπο όλ’ αυτά που κανείς δε θα μπορούσε να ‘ναι. Δε γνωρίζω δυο ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι ευτυχέστεροι, μέχρι που με χτύπησε τούτη η φοβερή αρρώστια.

Δεν μπορώ να την παλέψω άλλο. Ξέρω ότι χαλώ τη ζωή σου, που χωρίς εμένα θα μπορούσες να κάνεις. Και το ξέρεις πως το ξέρω. Βλέπεις δεν μπορώ μήτε να γράψω… ακόμη κι αυτό. Δε μπορώ να διαβάσω.

Θέλω να πω πως οφείλω όλη την ευτυχία της ζωής μου σε σένα. Ήσουν ολότελα υπομονετικός μαζί μου και καλός σ’ απίστευτο βαθμό. Θέλω να σ’ το πω αυτό -ο καθένας το ξέρει. Αν κάποιος θα μπορούσε να μ’ είχε σώσει, αυτός θα ‘σουν εσύ. Όλα έχουνε χαθεί για μένα μα βεβαιώνω για την καλοσύνη σου.

Δεν μπορώ να συνεχίσω να χαλώ τη ζωή σου άλλο. Δεν σκέφτομαι ότι δυο άνθρωποι θα μπορούσαν να ‘ναι ευτυχέστεροι απ’ όσο ήμασταν εμείς.”

Το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ

Τα πιο γνωστά έργα της Γουλφ είναι “Η κυρία Νταλαγουέι”, ” Τα κύματα” , ” Στο φάρο”, ” Ορλάντο”  κ.α . Τα έργα αυτά την καθιέρωσαν ως κεντρική μορφή του φεμινιστικού κινήματος, έχουν μεταφράστει σε πολλές γλώσσες, διαβάζονται μέχρι σήμερα ενώ κάποια από αυτά έχουν παιχτεί και στο θέατρο.

Το 2002 κυκλοφόρησε η ταινία The Hours με την Νικόλ Κίντμαν να κερδίζει το Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου ως Βιρτζίνια Γουλφ.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τις ζωές τριών γυναικών που ζουν σε διαφορετικές εποχές όμως οι ζωές τους επηρεάζονται από το βιβλίο Κυρία Νταλαγουέι,της Βιρτζίνια Γουλφ.

Οι τρεις γυναίκες είναι η Κλαρίσα Βόγκαν μία Νεοϋορκέζα που ετοιμάζει ένα πάρτι για τον φίλο της που πάσχει από aids, η Λόρα Μπράουν, μία έγκυος νοικοκυρά που ζει στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του ’50, εγκλωβισμένη σε ένα γάμο που την κάνει δυστυχισμένη, και η Βιρτζίνια Γουλφ, στην Αγγλία της δεκαετίας του ’20, που προσπαθεί να γράψει το βιβλίο της, ενώ παλεύει να ξεπεράσει την κατάθλιψη.

Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν σε ιερείς. Άλλοι καταφεύγουν στην ποίηση. Προσωπικά απευθύνομαι στους φίλους μου.

Σχόλια