Το να φεύγεις στα 18 από το σπίτι είναι μία εμπειρία για πολλούς φοιτητές μετά το σχολείο. Το να φεύγεις από τη χώρα είναι κάτι παραπάνω…

Πολλοί νέοι ενήλικες παίρνουν το δρόμο του εξωτερικού αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον μέσα από τις σπουδές τους. Η Μιλτιαδίτσα είναι μία από αυτούς! Μοιράστηκε μαζί μας τη ζωή της ως φοιτήτρια Νομικής στο Στρασβούργο και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως είναι να είσαι φοιτητής στο εξωτερικό…

Γεια σου Μίλτα! Που σπουδάζεις;

Γεια! Σπουδάζω στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Στρασβούργο, μια πόλη βορειοανατολικά της Γαλλίας, που βρίσκεται δυο ώρες, με το τρένο, από το Παρίσι.

Ήταν δική σου ιδέα οι σπουδές στο εξωτερικό;

Η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρή ήθελα να κάνω σπουδές στο εξωτερικό, αλλά είχα στο μυαλό μου κάποιο μεταπτυχιακό. Την τετραετή φοίτηση ήθελα πολύ να την κάνω στην Ελλάδα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν πέρασα στην Ελλάδα και δεδομένου ότι σπούδαζε ήδη στην Γαλλία ο αδερφός μου, στην ίδια σχολή, προτίμησα να φύγω κι εγώ κατόπιν παρότρυνσης των γονιών μου.

φοιτητής στο εξωτερικόΠώς σου φάνηκαν τα πράγματα όταν πήγες εκεί πρώτη φορά;

Στην αρχή αρκετά δύσκολα. Έπρεπε να προσαρμοστώ σε μία ξένη χώρα πρώτα απ’ όλα. Σε μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα, νοοτροπία και διαφορετικό τρόπο σκέψης, καθώς και σε διαφορετικό σύστημα σπουδών και αντικειμενικά πολύ πιο απαιτητικό από εκείνο της Ελλάδας.

Έπρεπε να προσαρμοστώ ακόμα και στον διαφορετικό τρόπο διασκέδασης, καθώς οι Γάλλοι δεν συνηθίζουν να ζουν τη νύχτα και να κοιμούνται την ημέρα αλλά να ζουν την μέρα και να χαλαρώνουν το βράδυ.

Για μία Ελληνίδα φοιτήτρια σίγουρα είναι ένα σοκ αυτό στην αρχή.

Πως είναι σαν φοιτητούπολη το Στρασβούργο;

Μέτρια προς καλή θα έλεγα. Τους περισσότερους μήνες του χρόνου βρέχει και κάνει κρύο, πράγμα που σε υποχρεώνει να χουχουλιάζεις αν και έχεις όρεξη να βγεις. Όμως, όταν έχει καλές μέρες είναι ωραία να πας για ποδήλατο ή να= βγεις για καφέ και να απολαύσεις την ηλιόλουστη μέρα παίρνοντας με την ευκαιρία λίγη δόση βιταμίνης D. Ακόμη, είναι μια καλή ευκαιρία να αράξεις με τους φίλους σου στο πάρκο με μουσική και φαγητό.

 

Υπάρχουν πολλά παιδιά από το εξωτερικό στο πανεπιστήμιο;

Ξένους φοιτητές συναντάς πολλούς και σ’ όλες τις επιστήμες. Η πλειοψηφία των φοιτητών που προέρχονται από άλλη χώρα αποτελείται από παιδιά, που έρχονται από γαλλικές αποικίες της Αφρικής. Προσπαθούν να χτίσουν ένα ιδανικό μέλλον, που θα τους απομακρύνει από τη φτώχεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ήπειρος σαν την Αφρική. Επιπλέον θα συναντήσει κανείς πολλές κοπέλες από πόλεις της Τουρκίας.

Έλληνες υπάρχουν;

Η ελληνική κοινότητα του Στρασβούργου πληθυσμιακά είναι αρκετά έντονη. Άγνωστος ο ακριβής αριθμός της, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι την τελευταία πενταετία παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση της.

Ισχύουν τα “περί σοβινισμού”; φοιτητής στο εξωτερικό

Τόσο έντονα όσο λέγεται, σε καμία περίπτωση. Στην πραγματικότητα το φαινόμενο έχει πάρει άλλη μορφή, δεδομένου ότι στις σχολές μπαίνουν περίπου 1000 άτομα, τα οποία διεκδικούν μία θέση για το δεύτερο έτος, που εν τέλει μόνο ένα 38% καταφέρνει να την αποκτήσει.

Αυτό σε αριθμό φοιτητών ερμηνεύεται σε 200 φοιτητές, που αυτομάτως σημαίνει ότι 800 φοιτητές χάνουν μία θέση για το επόμενο έτος. Ωστόσο, δεν συναντάς σπάνια σε μία παρέα Γάλλων και ξένους φοιτητές. Αρκεί να συμβιβαστείς με κάποια ιδιόρρυθμα χαρακτηριστικά του λαού και να είσαι ανοιχτός στο διαφορετικό.

Μιλώντας με φίλους σου που σπουδάζουν στην Ελλάδα, τι διαφορές παρατηρείς ως προς το εκπαιδευτικό σύστημα σε Ελλάδα και Γαλλία; Είναι δύσκολη η σχολή σου;

Αυτό αποτελεί μία συζήτηση ωρών, διότι απλούστατα δεν υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο συστήματα. Πρακτικά θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι τα δυο συστήματα αποτελούν αυτό που λέμε τη μέρα με τη νύχτα.

Για παράδειγμα στην Γαλλία το πρόγραμμα σπουδών, κυρίως μιλώντας για τις θεωρητικές σχολές, αποτελείται από μεθοδολογία συγκεκριμένη, που πρέπει να την ακολουθήσεις κατά γράμμα. Επιπλέον, για να περάσεις το έτος προϋποτίθεται ότι πρέπει να έχεις σ’ ένα από τα δύο εξάμηνα μέσο όρο 10. (Ναι σωστά κατάλαβες, στην Γαλλία η βαθμολογία είναι στα 20).

Τι έχεις μάθει σε σχέση με τη νομική ως τώρα;

Θεωρητικά πάρα πολλά πράγματα. Πρακτικά κυρίως ότι θέλει υπομονή και μεθοδικότητα για σίγουρα και επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ζωή στη Γαλλία πώς είναι;

Εξαρτάται την πόλη που μένεις. Δηλαδή πόλη με πόλη διαφέρει σε πολλά πράγματα. Κυρίως ως προς τον τρόπο που μιλάνε. Δηλαδή όσο πιο βόρεια είναι η πόλη τόσο πιο βαριά είναι η προφορά. Μετά υπάρχουν και διαφορές ως προς τον τρόπο διασκέδασης αναλόγως με το τι διαθέτει η κάθε πόλη και τι συνήθειες έχουν οι κάτοικοί της.

 

φοιτητής στο εξωτερικό

Θες να μείνεις εκεί και μετά το πτυχίο;

Σίγουρα για το μάστερ 1, που θα προτιμούσα, ωστόσο να το κάνω σε μία άλλη πόλη της Γαλλίας. Κατά προτίμηση Νίκαια ή Λυών. Στην συνέχεια για επαγγελματική αποκατάσταση εξαρτάται από τις ευκαιρίες που θα έχω.

Θες να ασχοληθείς αποκλειστικά με τη νομική;

Σίγουρα το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας μου θα ήθελα να είμαι στη ενεργή δικηγορία, που σημαίνει να υπερασπίζομαι ανθρώπους στα δικαστήρια. Ωστόσο θα ήθελα να διατελέσω και νομική σύμβουλος σε εταιρείες.

Πώς είναι η ζωή για τους κάτω των 30 εκεί;

Για τους Γάλλους πατροπαράδοτα όπως έχουν συνηθίσει. Εμείς οι ξένοι διατηρούμε τις συνήθειες που έχουμε τόσα χρόνια από την χώρα μας, αλλά σε κάποια άλλα πράγματα συμβαδίζουμε με τη νοοτροπία τους.

Τι είναι αυτό που σου λείπει από την Ελλάδα;

Τα φαγητά κι ο ήλιος φυσικά.

Τι είναι αυτό που δε σου λείπει καθόλου από την Ελλάδα;

Πάντα νοσταλγώ την Ελλάδα απλώς, αυτό που θα ήθελα είναι να γίνουμε πιο πειθαρχημένοι σαν λαός.

 

Οι φοιτητές στην Ελλάδα αποθεώνουν το ντελίβερι. Στη Γαλλία μαγειρεύετε;

Χμ… Θα έλεγα ότι είμαστε σε μία demi κατάσταση. Δηλαδή αγαπάμε το ντελίβερι δεδομένου ότι μας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε γεύσεις της διεθνούς κουζίνας, αλλά μας πιάνει και η προκοπή της μαγειρικής, εφ’ όσον δεν έχουμε την Ελληνίδα μάνα να μας στέλνει πέντε-πέντε τα ταπεράκια.

Με τα νοίκια; Είναι λογική η κατάσταση οικονομικά; Υπάρχουν και εστίες;

Δεν θα έλεγα ακριβώς λογικές, διότι αν και ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ τα νοίκια είναι αρκετά υψηλά, που το υπόλοιπο του μισθού μπορεί να είναι επαρκές για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών, όμως, για να ζήσεις ικανοποιητικά, για να διασκεδάσεις, να ψυχαγωγηθείς και να αποταμιεύσεις δεν αρκεί.

Βέβαια, υπάρχουν και εστίες και μάλιστα η πλειοψηφία των φοιτητών και Γάλλοι και ξένοι τις προτιμούν, αφού μέσα στο νοίκι συμπεριλαμβάνονται και ίντερνετ, νερό και ρεύμα.

φοιτητής στο εξωτερικό

Ας περάσουμε στα του έρωτα! Ζουν τη ζωή τους οι φοιτητές εκεί ή είναι σχεσάκηδες;
Πώς δουλεύει εκεί το φλερτ; Σίγουρα δεν σου κορνάρουν στον δρόμο!

Χαχα μ’ αρέσει πολύ αυτή σου η ερώτηση. Λοιπόν, κατά βάση οι Γάλλοι κάνουν σχέσεις που ξεκινούν από το λύκειο και κρατούν χρόνια. Δεν είναι του στυλ ψάχνομαι για να βρω ποιος/α μου ταιριάζει. Τους είναι δύσκολο επίσης να πουν ότι βγαίνω από μία σχέση.

Ωστόσο υπάρχει και το εξής οξύμωρο.

Πρόσφατα που είχα αυτή την συζήτηση μ’ ένα Γάλλο φίλο μου μου εξήγησε ότι, ενώ κατά βάση είναι σχεσάκηδες, ταυτόχρονα θα δεις ότι πολλοί/ές είναι μόνοι τους.

Γιατί πολύ απλά υπάρχουν κι αυτοί που δεν συμβιβάζονται με καταστάσεις, όμως, τους αρέσει κάποιος/α που βρίσκεται σε σχέση και μην μπορώντας να αλλάξει αυτή η κατάσταση μένουν για αρκετό καιρό μόνοι τους. Μέχρι δηλαδή να βρουν κι αυτοί το ταίρι τους. Ειρωνεία;

Εσύ βγαίνεις με συμπατριώτες, Γάλλους ή άλλους φοιτητές από εξωτερικό;

Kατά βάση η παρέα μου απαρτίζεται από Ελληνες και άλλους φοιτητές από άλλες χώρες. Οι Γάλλοι του Βορρά είναι κατά πλειοψηφία κλειστοί σαν άνθρωποι και θέλουν αρκετό σπρώξιμο…ή αλκοόλ στον οργανισμό τους για να ανοιχτούν.

Η καλύτερη εμπειρία σου μέχρι τώρα;

Η εβδομάδα του Halloween 2016, όπου είχαμε πάει στο Europa Park (κάτι σαν να λέμε Αllou Fun Park, στην πιο εκσυγχρονισμένη έκδοση του όμως). Είχαμε ντυθεί με στολές και είχε πέσει τρελό γέλιο, αφού ένας από την παρέα μας είχε κάνει το μακιγιάζ του Τζόκερ και όταν φτάσαμε στην πύλη του πάρκου, έτσι απλά η security του είπε να ξεβαφτεί. Παρ’ όλ’ αυτά περάσαμε πολύ ωραία.

Η χειρότερη;

Όταν μας ζητήσανε να κάνουμε μια εργασία σε ομάδες που ο βαθμός μας θα μετρούσε στον μέσο όρο του εξαμήνου, όπου μπήκα με ένα παιδί που με παράτησε μετά από λίγο καιρό επειδή δεν ήξερα καλά γαλλικά. Ήταν άσχημο…

Θα πρότεινες σε κάποιον άλλο το δικό σου εγχείρημα;

Φυσικά και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα, μάλιστα σε όλους του φοιτητές να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Είτε να κάνουν τη φοίτησή τους σε μία ξένη χώρα, είτε το μάστερ τους. Να το επιχειρήσουν γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για την έκβαση που θα πάρει η επαγγελματική τους πορεία. Θα δοκιμαστείς σε κάτι που σου είναι αρκετά ξένο και χρειάζεται επιμονή και πολύ υπομονή. Αλλά αξίζει.

Τώρα που σε αφήνω θα διαβάσεις για τη σχολή;

Μπααα αυτός ο μήνας είναι ο μήνας της χαλάρωσης για τους φοιτητές της Γαλλίας. Έχουμε μόνο διαλέξεις και καθόλου εργαστήρια.

 

Σχόλια