Ένα διαφορετικό animation για τον πόλεμο, τις διακρίσεις και τη θέση της γυναίκας. Ποια είναι η πολυβραβευμένη «Βιοπαλαίστρια» που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο 11ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων + Αγορά;

Βιοπαλαίστρια

Με πολυπληθείς διθυραμβικές κριτικές στην πλάτη της και μια υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερου κινουμένου σχεδίου η «Βιοπαλαίστρια» της Nora Twomey σε παραγωγή Ατζελίνας Τζολί, έκανε πρεμιέρα στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο 26-30 Σεπτεμβρίου κλέβοντας τις εντυπώσεις και κερδίζοντας δικαίως το Βραβείο κοινού.

Υπόθεση: Η Παρβανέ είναι ένα εντεκάχρονο κορίτσι που ζει με την οικογένεια της στο Αφγανιστάν, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Όταν ο πατέρας της θα συλληφθεί άδικα, η ίδια θα κληθεί να συντηρήσει την οικογένεια της. Μόνο που για να δουλέψει στην αγορά θα πρέπει να ξεχάσει ποια είναι.

Η Ιρλανδή -δημιουργός του υποψήφιου για όσκαρ καλύτερου animation το 2010  «The secret of kells»– Nora Twomey επιστρέφει με ένα τρυφερό, βαθιά συγκινητικό animation με πολιτικό χαρακτήρα και ανατολίτικη χροιά.

Βασισμένο στο  best-seller της Deborah Ellis, το “Breadwinner” ακολουθεί τα βήματα ενός μικρού κοριτσιού σ’ ένα κράτος που κυριαρχεί ο πόλεμος, η βία, η αδικία, ο σεξισμός. Πρόκειται για μια ιστορία που κινείται προοδευτικά, σε άρτια αφηγηματικές χωροχρονικές γραμμές, με την προσθήκη εγκιβωτισμών που διανθίζουν τις εικόνες και τη ροή της ταινίας.

Βιοπαλαίστρια

Η σκηνοθέτης δεν κάνει εκπτώσεις ωραιοποίησης για χάρη του animation και του παιδικού χαρακτήρα της ηρωίδας, αλλά προβάλλει με ρεαλιστική και κοφτερή ματιά την εμπόλεμη κατάσταση και τη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν.

Η Παρβανέ δεν έχει θέση στην αγορά και διώκεται συστηματικά λόγω του φύλου της. Η μεταμφίεση της σε αγόρι είναι το προσωρινό εισιτήριο της επιβίωσης της σε αυτό το δικτατορικό καθεστώς.

Η άδικη σύλληψη του πατέρα της, τα ειρωνικά σχόλια για τη γυναικεία φύση, ο φόβος του θανάτου καρφώνονται στην οθόνη σαν βέλη και στοχεύουν κατευθείαν στην καρδιά.

Με φόντο ένα εχθρικό σκηνικό που φλέγεται και τα σύννεφα θλίψης να αιωρούνται η 11χρονη ηρωίδα χρησιμοποιεί σαν σανίδα σωτηρίας τις ιστορίες της οικογένειας της, εμπνευσμένες από τον αραβικό πολιτισμό προκειμένου να νικήσει τους φόβους της και να διατηρήσει την ελπίδα της επιβίωσης ζωντανή.

Ένα ιδιαίτερα ευφάνταστο τέχνασμα, που εξισορροπεί την ένταση και το ψυχοφθόρο κλίμα του πολέμου με την παιδικότητα της ηρωίδας και την εμψυχωτική διάθεση, που διαπνέει τον αγώνα της.

Βιοπαλαίστρια

Η κάμερα της Twomey δεν ακολουθεί μονοδιάστατα μέσα από προσεγμένες εικόνες την ιστορία, αλλά αντιθέτως παρατηρεί, διεισδύει και αφουγκράζεται τους προβληματισμούς, τα συναισθήματα, τα βλέμματα των χαρακτήρων.

Τους αφήνει σκόπιμα να σιωπούν, να της γυρίζουν την πλάτη, να κρύβονται από την ίδια και τον εαυτό τους. Ακόμη χειρίζεται με μαεστρία την αγωνία, που κυριαρχεί στα πεδία μάχης μέσα από σκόπιμες εναλλαγές, καθώς κορυφώνεται ο αγώνας της οικογένειας για την πολυπόθητη σωτηρία.

Φόβος, θάρρος, ελπίδα, αλληλεγγύη. Η Παρβανέ πάλλεται από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν εγκαταλείπει, ακόμη και όταν την εγκαταλείπουν.

Η «Βιοπαλαίστρια» είναι ένα ύμνος στην ανθρώπινη δύναμη και την αλληλεγγύη, κόντρα σε εξωτερικά και εσωτερικά εμπόδια, ενάντια σε λαούς και κράτη.

Δεν θυμίζει σε τίποτα τον ονειρικό κόσμο άλλων κινουμένων σχεδίων και σ’ αυτό ακριβώς το στοιχείο συνίσταται η μαγεία της. Ειλικρινής, δωρική, ρεαλιστική, ανθρώπινη. Σου αφήνει δάκρυα. Δεν τα προκαλεί. Συγκινεί, αλλά δεν εκβιάζει.

Μια λυτρωτική ωδή, ντυμένη με τις υπέροχες ανατολίτικες μελωδίες Mychael και Jeff Danna, που σε ταξιδεύουν και σε καλούν να γνωρίσεις τη μαγεία και το έρεβος της μυστηριώδους Ανατολής.

Βλέποντας το «Breadwinner», η Παρβανέ σου δίνει το χέρι και σε οδηγεί στον κόσμο της. Σε έναν κόσμο που ξέρεις πολύ καλά αλλά αποφεύγεις. Σε έναν κόσμο, που είναι τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά. Ακολούθησε την και ύστερα θα σε ακολουθεί και εκείνη για καιρό.

Σχόλια