Μια  εναλλακτική πρόταση για όσους προτιμούν να βγουν σε μια άλλη Θεσσαλονίκη με άρωμα ανατολής και όχι κάτι συνηθισμένο. 

Το Γενί Χαμάμ (τουρκ. Yeni Hamam, νέο χαμάμ) είναι κτήριο της Οθωμανικής περιόδου στη γωνία των σημερινών οδών Κασσάνδρου και Αγίου Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Εικάζεται ότι κτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα από τον Χουσρέφ Κεντχουντά, κάτοχο ακινήτων στη Θεσσαλονίκη ο οποίος πιθανώς τελούσε χρέη Κεχαγιά (διαχειριστή) για τον Βεζύρη Σοκολού Μεχμέτ πασά.

Λειτούργησε ως διπλό λουτρό με ξεχωριστά διαμερίσματα για άνδρες και γυναίκες, με τη συνηθισμένη διάταξη χώρων.

Γενί Χαμάμ: Ένας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης

Αίγλη Γενί Χαμάμ. Στο εσωτερικό.

To κτήριο σταμάτησε να λειτουργεί ως λουτρό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χαμάμ της πόλης. Το 1919 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και το 1937 αγοράστηκε από κάποιον ιδιώτη που το χρησιμοποίησε ως αποθήκη.

Ευχαριστώ την φίλη Ντίνα για την instagrammable φωτογραφία.

Για πολλά χρόνια στο εσωτερικό του χαμάμ λειτουργούσε χειμερινό σινεμά ως τα μέσα της δεκαετίας του΄80 και στον κήπο της λειτουργούσε και ο θερινός κινηματογράφος. Εκεί οργάνωσε η parallaxi στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα και κινηματογραφικούς μαραθώνιους στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αμέσως μετά λειτούργησε ως ταβέρνα με το όνομα “Σεβίλλη”.

 Η είσοδο σου σε αυτό το μαγαζί έχει άρωμα ανατολής. Όπου και αν κοιτάξεις θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο παραμύθι Χίλιες και μια Νύχτες.

Για μια μεγάλη περίοδο λειτούργησε ως συναυλιακός χώρος φιλοξενώντας σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής. Σήμερα παραμένει στην ιδιοκτησία ιδιώτη και χρησιμοποιείται ως Café bar and Restaurant με το όνομα “Αίγλη Γενί Χαμάμ”.

Μην χάσεις την ευκαιρία και δεν το επισκεφτείς είτε είσαι φοιτητής, είτε κάτοικος, είτε απλός περαστικός. Πάντα πρέπει να γνωρίζεις ότι απαραίτητο συστατικό για να περάσεις καλά είναι να είσαι εναλλακτικός σε ένα τέτοιο μαγαζί.

Έτσι, λοιπόν, για να κάνω την διασκέδαση σου πιο εύκολη σου δίνω την διεύθυνση ώστε να πας και να το επισκεφτείς.

Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 3 | ΚασσάνδρουΘεσσαλονίκη 546 33, Ελλάδα

Σχόλια