«Πώς γίνεται από την ομορφιά να αποκομίζω εγώ ένα είδος ασχήμιας; Από το σύμβολο της γαλήνης μια παρομοίωση θλίψης;» Απόσπασμα από τις 21 Ιστορίες και το Κοράκι…

Λίγα λόγια

Στο βιβλίο 21 Ιστορίες και το Κοράκι, έχουν συλλεχθεί και μεταφραστεί 21 κομβικά και σημαντικά αφηγήματα του συγγραφέα Edgar Allan Poe από τη μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά. Κατηγοριοποιούνται σε ιστορίες Τρόμου, Φανταστικού, Μυστηρίου, Περιπέτειας, Επιστημονικής Φαντασίας και Σάτιρας και στο τέλος παρατίθεται το γνωστό του ποίημα, Το Κοράκι.

Οι λεπτομερείς και πλούσιες περιγραφές του συγγραφέα οι οποίες είναι πάντοτε εστιασμένες ακόμα και σε κάτι φαινομενικά ασήμαντο, ταξιδεύουν σε ολοκληρωμένες και φανταστικές εικόνες και σκέψεις. Τακτικά χρησιμοποιεί το γέλιο σε στιγμές που τα ήθη υπαγορεύουν ότι το γέλιο δεν ταιριάζει έως και απαγορεύεται, σαν μια άλλη προσέγγιση σε μια κατάσταση.

Σε μια πιο βαθιά ανάλυση, σε πολλές ιστορίες του εναποθέτει γνώση σε άλλα άτομα, όπως φίλους ή γυναίκες, ερωτικές συντρόφους. Γνώση που ο ίδιος ούτε κατά διάνοια διαθέτει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει στις ιστορίες του.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που επικρατεί σε πολλές ιστορίες του, αν όχι όλες, είναι ο θάνατος. Μάλιστα, δεν είναι ένας απλός θάνατος σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή αρκετές φορές υπάρχει κάποια κατάρα ή παρανομία, η οποία χρίζει νέμεσης.

Στις ιστορίες μυστηρίου αναλύει πολύ μεθοδικά και διεξοδικά το εκάστοτε πρόβλημα προς επίλυση, παρέχοντας κείμενα που βρίθουν από λογικές επαγωγές και ροές σκέψεων.

21 Ιστορίες και το Κοράκι

21 Ιστορίες και το Κοράκι

Το Κοράκι

Ένα ποίημα συμβολικό και βαθύ. Μιλά για το πένθος, όχι περιγραφικά αλλά, πλέον, σε ένα βιωματικό επίπεδο με το κοράκι να είναι κάτι παραπάνω από σύμβολο. Είναι η φωνή του πένθους, η φωνή που προσγειώνει κάθε χλωμή ελπίδα του συγγραφέα. Βυθισμένος πλέον σε αυτό το πένθος αρνείται να πιστέψει ότι η φράση «Ποτέ πια!» που του αναφέρει κάθε τόσο το κοράκι τον αφορά και αδίκως παλεύει να διώξει αυτό το κοράκι από το σπίτι του.

Μαύρος Γάτος

Μιλάει με καυστική γλώσσα για την μεταμόρφωση ενός αγνού ατόμου στο χειρότερο θηρίο. Η ανιδιοτελής αγάπη των κατοικίδιων ζώων του δεν αρκεί για να εμποδίσει αυτήν τη μεταμόρφωση και τελικά ο πρωταγωνιστής την προδίδει ανεπιστρεπτί. Το σπουδαίο είναι ότι βασίζει αυτήν την ανιδιοτελή και σπουδαία αγάπη μεταξύ κατοικίδιων και ιδιοκτητών στην έλλειψη βαθιάς επικοινωνίας. Η ιστορία αυτή έχει ένα τραγικό τέλος στο οποίο οδηγεί η παραληρηματική μανία του πρωταγωνιστή.

21 Ιστορίες και το Κοράκι

Μαρτυριάρα καρδιά

Εξέχον στοιχείο σε αυτό το αφήγημα είναι το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής προδίδει τον εαυτό του στην αστυνομία μετά το τέλος της οικτρής πράξης του. Η  ίδια του η φαντασία του στήνει παιχνίδι, δημιουργώντας ήχους από τους χτύπους της νεκρής καρδιάς του γέρου του οποίου βίαια πήρε τη ζωή λίγη ώρα πριν. Ενός γέρου που το βλέμμα του ήταν βαθύ και φόρτισε τον πρωταγωνιστή, ενός γέρου που θα μπορούσε να είναι πατρικό σύμβολο.

Κόκκινος Θάνατος

Συμβολικά χρώματα το μαύρο και το κόκκινο, μαύρα έπιπλα και κόκκινο φως σε μια αίθουσα, την αίθουσα που τελειώνει η βαρύγδουπη υπενθύμιση του χρόνου και επέρχεται ο θάνατος. Όλο το σκηνικό στο οποίο τερματίζεται η καλοπέραση δια του θανάτου είναι μια έντονη αίθουσα.

Η όλη πλοκή εξελίσσεται σε ένα ανάκτορο που οι άνθρωποι έχουν κλειδαμπαρωθεί μέσα για να αποφύγουν την επαφή με τους αρρώστους. Έχουν οχυρωθεί, λοιπόν, για να αποφύγουν το «πρόβλημα». Στην παράξενη διαρρύθμιση του χώρου υπάρχει στο τέρμα της, αυτή η μαυροκόκκινη αίθουσα στην οποία όσο και αν κλειδώθηκαν κάπου οι άνθρωποι για να σωθούν, ο θάνατος εν τέλει τους βρήκε.

Το πηγάδι και το εκκρεμές

Αποτελεί μια εκτενή περιγραφή της ψυχοφθόρας απόγνωσης η οποία τελικά μπορεί να οδηγήσει στην απουσία από το ίδιο το σώμα, ώστε το άτομο να αντέξει. Είναι μια ζωηρή περιγραφή της δύναμης της φρίκης ενός βασανιστηρίου με αμφίβολη κατάληξη.

Υπάρχει ο συμβολισμός της εξώθησης του ανθρώπου σε ένα κενό ατελείωτου βάθους, μέσω του πηγαδιού στο οποίο βρίσκεται ο καταδικασμένος. Και ο συμβολισμός του ανελέητου χρόνου που μας φέρνει πιο κοντά στο θάνατο, μέσα από το δρεπάνι-εκκρεμές που κατακόρυφα απειλεί να σκίσει την καρδιά του πρωταγωνιστή.

21 Ιστορίες και το Κοράκι

Σύνοψη

Για ευνόητους λόγους παρατέθηκαν στοιχεία μόνο για κάποιες από τις ιστορίες. Το βιβλίο 21 Ιστορίες και το Κοράκι, είναι ένα μαγευτικό ταξίδι από μια αξιόλογη μετάφραση, γεμάτη ηχηρές και ζωντανές λέξεις και περιγραφές. Ο Edgar Allan Poe, σε όλες του τις ιστορίες αφήνει μηνύματα και σύμβολα προς σκέψη μέσω μιας άψογης αισθητικής. Σε τελική ανάλυση μοιράζεται το κενό που τον βασανίζει μέσα από μικρά κομψοτεχνήματα.

Δες επίσης: Βιβλιοκριτική: Το Μάτι του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Σχόλια