Ένας φωτογραφικός οδηγός για τις… λήψεις σου!

Υπάρχουν κάποια πράγματα που όλοι ξεχνάμε καθώς φωτογραφίζουμε. Τα λάθη όμως είναι θεμιτά και είναι κυρίως αυτά που θα μας εξελίξουν προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι! Είτε, λοιπόν, είσαι αρχάριος, είτε είσαι επαγγελματίας τότε είναι πολύ πιθανόν να ξεχνάς να κάνεις κάποιο από τα παρακάτω…


1. Να έχεις τη φωτογραφική μηχανή πάντα μαζί σου!

…καθώς οι φωτογραφίες αποτελούν: Απόδειξη και Αναμνήσεις. Μια μέρα από τώρα θα εκτιμήσεις τις λήψεις σου διαφορετικά!

2. Μην παγιδευτείς στους “κανόνες”

Φωτογράφισε και έπειτα διάγραψε τις φωτογραφίες που δε σου αρέσουν. Έτσι, δεν χάνεται καμία στιγμή -ειδικά αυτές που όλοι οι παράγοντες συμπλέκονται μαγικά και δίνουν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες σου μπορεί να μην είναι τέλειες αλλά έχουν καταγράψει την… στιγμή!

συμβουλές για φωτογραφίες

3. Βεβαιώσου ότι ο φακός είναι καθαρός και δεν είναι σκοτεινός

Να θυμάσαι πάντα ότι πρέπει να αφαιρέσεις το καπάκι της κάμερας και αν χρησιμοποιείς τηλέφωνο βεβαιώσου ότι δεν έχεις καλύψει την κάμερα!
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κατά τη λήψη φωτογραφιών είναι να ξεχνούν να ελέγξουν αν ο φακός είναι καθαρός. Ένας βρώμικος, μουτζουρωμένος φακός έχει ως αποτέλεσμα θολές και αδιάφορες εικόνες.

4. Έλεγχε τακτικά τις ρυθμίσεις

  • Παρακολούθησε την έκθεση. Βεβαιώσου ότι η ταχύτητα κλείστρου είναι κατάλληλη για την κίνηση του θέματος.
  • Απενεργοποίησε το HDR! Κατά γενικό κανόνα, απόφυγε την εφαρμογή υπερβολικής HDR στις εικόνες σου. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας έχουν επινοηθεί στην πρώτη θέση!

** Το HDR σημαίνει High Dynamic Range (Υψηλό Δυναμικό Εύρος χρώματος) και πρόκειται για μια αρκετά παλιά πρακτική στο χώρο της φωτογραφίας. Παρουσιάστηκε εδώ και μερικά χρόνια σαν επιπλέον δυνατότητα στην κάμερα του iPhone και μερικών Android smartphones. **

  • Απενεργοποίησε τη σφραγίδα ημερομηνίας και γύρισε τη σφραγίδα ημερομηνίας στην ψηφιακή σου φωτογραφική μηχανή.
  •  Βεβαιώσου ότι η κάρτα SD σου είναι ξεκλείδωτη και αν όχι, πως ξέρεις πώς να την ξεκλειδώσεις!

5. Απόφυγε το ενσωματωμένο φλας

Απόφυγε τη χρήση φλας όταν το φως είναι δυνατό. Ο φωτισμός είναι δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό, αν υπάρχει άφθονο φυσικό φως τότε πρέπει να το εκμεταλλευτείς. Το φυσικό φως φαίνεται πολύ καλύτερα από το τεχνητό λευκό φως.

6. Κράτησε την πλάτη σου στον ήλιο

Μην φωτογραφίζεις στο φως της ημέρας, εκτός αν ο ήλιος είναι πίσω σου.

Σε αντίθετη περίπτωση, η φωτογραφική σου μηχανή θα προσαρμοστεί στη φωτεινότητα της πηγής -στην προκειμένη περίπτωση του ήλιου, και η υπόλοιπη εικόνα θα είναι σκοτεινή. Είναι ένας από τους λόγους που οι φωτογράφοι προτιμούν να φωτογραφίζουν σε συννεφιασμένες μέρες καθώς το φως του ήλιου διαχέεται πιο ομοιόμορφα!

Σκέψου, ακόμα, πώς μπορείς να τοποθετήσεις το θέμα δημιουργικά σε συνδυασμό με άλλα πράγματα.

7. Όχι πολλά στοιχεία μέσα στο κάδρο

Η σύνθεση πρέπει να είναι απλή και συγκεκριμένη. Πρέπει να έχεις προκαθορίσει τι θέλεις να αποτυπώσεις και να μείνεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου. Η απλότητα είναι ικανότητα και υπερισχύει έναντι της… υπερπληροφόρησης!

8. Προσπάθησε να μην κόψεις το… θέμα σου(!)

Σιγουρέψου ότι έχεις συμπεριλάβει όλα όσα θέλεις στο πλαίσιο. Απόφυγε να κόψεις οτιδήποτε, δίνοντας αρκετό χώρο γύρω από το κεντρικό θέμα.

9. Μην επεξεργάζεσαι υπερβολικά την φωτογραφίας σου

Όταν επεξεργάζεσαι πολύ μια φωτογραφία, τότε αλλάζεις πολύ τη φύση της με αποτέλεσμα να μην έχουμε, όχι μόνο το επιθυμητό αλλά και ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα!

Πολλές φορές, βλέποντας για ώρα μια εικόνα δεν μπορούμε να διακρίνουμε πόσο έχει αλλάξει καθώς το μάτι συνηθίζει. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να κάνουμε διαλείμματα καθώς την επεξεργαζόμαστε!

10. Εκτύπωσε τις εικόνες σου

Οι φωτογραφίες σου πρέπει να “βγουν” από τον ηλεκτρονικό κόσμο! Θα γίνεις καλύτερος φωτογράφος όταν κοιτάξεις τις εικόνες σου σε έντυπη μορφή!

“Όταν οι άνθρωποι κοιτάνε τις φωτογραφίες μου, θέλω να αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο που αισθάνονται όταν θέλουν να διαβάσουν ένα ποίημα δύο φορές.”

–Robert Frank, 1924-, Ελβετός – Αμερικανός φωτογράφος

Σχόλια