Η έβδομη τέχνη πραγματεύεται και το θέμα της οικολογικής καταστροφής, όπως φαίνεται και στις παρακάτω οικολογικές ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Η τέχνη δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τις τραγικές επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής στον πλανήτη μας. Πολλοί είναι οι κινηματογραφιστές, παλιότεροι και σύγχρονοι, που έχουν εκφράσει μέσα από το έργο τους την ανησυχία τους για τις κλιματικές αλλαγές. Oι ταινίες που πραγματεύονται οικολογικά θέματα είναι πολλές. Εμείς επιλέξαμε 5+1 οικολογικές ταινίες και σας τις προτείνουμε:

1.Before the flood

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Λεονάρντο Ντι Κάπριο γυρίζει τον κόσμο αναζητώντας απαντήσεις για την κλιματική αλλαγή. Η αναζήτησή του αυτή παρουσιάζεται  στο ντοκιμαντέρ «Before The Flood».

H κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. «Μπορούμε να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά;».Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος ταξιδεύει από τις μακρινές όχθες της Γροιλανδίας έως τα φλεγόμενα δάση στη Σουμάτρα.

5+1 οικολογικές ταινίες και ντοκιμαντέρ που πρέπει οπωσδήποτε να δεις!

Ο Ντι Κάπριο, συνομιλεί με ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη, όπως είναι οι πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, ο Γραμματέας του Κράτους των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, ο Πάπας Φραγκίσκος καθώς επίσης και με κορυφαίους ερευνητές της NASA, οικολόγους, επιστήμονες και ακτιβιστές.

Το «Before The Flood» παρουσιάζει με επιστημονικά δεδομένα την περιβαλλοντική κρίση, μας κάνει να κοιτάξουμε την καταστροφή που έχουμε καταφέρει και προτείνει τις λύσεις για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το ρολόι έχει σημάνει την τελευταία ώρα για τον πλανήτη» και σημείωσε ότι εξαρτάται από όλους μας εάν θα αλλάξει η κατάσταση.

2.Home 

To HOME του Yann Arthus-Bertrand είναι ένα ντοκιμαντέρ με μαγευτικές εικόνες. Ο Γάλλος δημοσιογράφος και φωτογράφος χρησιμοποιεί ένα ελικόπτερο για τα αποκλειστικά πανοραμικά πλάνα της ταινίας του και εντυπωσιάζει με τα τοπία από ολόκληρη τη γη που περιλαμβάνονται στο φιλμ. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την ομορφιά της φύσης αλλά και  τον κίνδυνο από τις αποφάσεις μας σε θέματα που αφορούν τον πλανήτη μας.

Η φωνή της Glenn Close στην αφήγηση είναι ιδανική, καθώς μας οδηγεί με σαφήνεια και ψυχραιμία στο κινηματογραφικό αυτό ταξίδι. Η ταινία υπάρχει δωρεάν στο διαδίκτυο με αγγλικούς υπότιτλους.

3.The 11th Hour  

Με πρωταγωνιστή και αφηγητή τον Leonardo Di Caprio το 11th Hour τονίζει πόσο λίγος είναι ο χρόνος που έχει απομείνει για τη σωτηρία του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με τα λεγόμενα διακεκριμένων επιστημόνων, ερευνητών και συγγραφέων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γενιά μας και επισημαίνει τη δυνατότητα που έχουμε λόγω των επιτευγμάτων της green technology να αλλάξουμε το μέλλον μας.

Δεν στέκεται τόσο στη δεδομένη πλέον οικολογική καταστροφή όσο στις εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις που αν αναπτυχθούν σε μαζικό επίπεδο μπορούν στο λίγο χρόνο που έχουμε να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή.

4.The Cove  

Στο The Cove του ελληνοαμερικανού Louie Psihoyos, αποκαλύπτεται η καταστροφική πρακτική των Ιαπώνων που εγκρίνεται μάλιστα από την κυβέρνηση τους να σκοτώνουν δελφίνια και να τα διοχετεύουν στην αγορά για να γίνουν φαγητό. Πράγμα που εκτός των άλλων οδηγεί και στη δηλητηρίαση μας  από υδράργυρο.

Ο Psihoyos με την ομάδα του, η οποία αποτελείται από επιστήμονες και κινηματογραφιστές, διακινδυνεύουν τη ζωή τους, μπαίνοντας κρυφά στους χώρους όπου γινόταν η απάνθρωπη δολοφονία των δελφινιών. Το ντοκιμαντέρ δείχνει την παρανοϊκή τακτική των Ιαπώνων να σκοτώνουν τα δελφίνια ενώ ταυτόχρονα μοιάζει σαν ένα οικολογικό θρίλερ με αληθινά πλάνα.

Βραβεύτηκε με το Oscar καλύτερου ντοκιμαντέρ βοηθώντας έτσι να δημοσιοποιηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η τραγική κατάσταση στην Ιαπωνία.

5.Gorillas in the Mist 

Γυρισμένο το 1988, το Gorillas in the Mist αφηγείται την πραγματική ιστορία της Dian Fossey, που μετακόμισε από το Kentucky των Η.Π.Α στη Rwanda της Αφρικής για να προστατέψει από το κυνήγι των ντόπιων, τους ορεινούς γορίλες της περιοχής. Η ταινία πήρε πολύ καλές κριτικές για τα τεχνικά επιτεύγματα του φιλμ καθώς και την τρυφερή και ταυτόχρονα παθιασμένη ερμηνεία της Sigourney Weaver στο ρόλο της Dian Fossey. Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Oscar μεταξύ των οποίων και πρώτου γυναικείου ρόλου για την Sigourney Weaver.

+1.Wall-E  

Η Pixar δεν χρειάζεται συστάσεις, μας έχει δώσει τις καλύτερες σύγχρονες ταινίες κινουμένων σχεδίων κερδίζοντας παράλληλα με την καλλιτεχνική αποδοχή των ταινιών της και την επιβεβαίωση του κοινού. Μια από τις τελευταίες ταινίες της είναι και το Wall-E. Ο Wall-E είναι ένα ρομπότ που ζει μόνο του στη Γη που υπάρχουν μόνο σκουπίδια. Η Γη δεν είναι πια κατοικήσιμη κι ο Wall-E προσπαθεί να την καθαρίσει για να επιστρέψουν οι άνθρωποι που έχουν μετακομίσει στο διάστημα.

Παρόλο που οι δημιουργοί δήλωσαν στην αρχή ότι δεν ήταν σκοπός τους να κάνουν μια οικολογική ταινία, οι συνειρμοί που προκαλεί το σενάριο έκαναν θεατές και κριτικούς να βάλουν τον Wall-E στην καρδιά τους.


Και επειδή βλέποντας ταινίες μπορεί να γινόμαστε πιο ενημερωμένοι ή περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, ωστόσο καλό είναι να κάνουμε και το επόμενο βήμα υποστηρίζοντας εμπράκτως μια περιβαλλοντική οργάνωση. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα:

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

WWF HELLAS

GREENPEACE

ANIMA

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

ΕΔΑΣΑ

 

Σχόλια