Στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχαμε την χαρά να βιώσουμε κάτι πολύ ομορφο!

Παρασκευή 13 Ιουλίου εχθές και είχαμε την τύχη και την τιμή να παραβρεθούμε στη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία αυτή την φορά, φιλοξένησε ένα θέμα αλλιώτικο από τα άλλα.

Στο αθλητικό πνεύμα του Μουντιάλ 2018, κατάφεραν να συγκεντρωθούν άνθρωποι που υπηρετούν το ποδόσφαιρο από όλους τους κλάδους του χώρου και μάλιστα σε σημαντικά πόστα!

Αφήνω όμως τις τυπικούρες και τις εισαγωγές -δεν είναι για εμένα- και σας περνάω στο ψητό.

 

Η εισαγωγή και ο συντονισμός της συζήτησης ήταν μια προσφορά της δημοσιογράφου Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, η οποία μάλιστα από την αρχή διατυμπάνιζε σε όλον τον κόσμο πως ουδεμίαν σχέση έχει με το αντικείμενο.

Η τίμια λοιπόν κ. Μπουσδούκου αφού καλωσόρισε τους πάντες, έδωσε τον λόγο σε κάθε έναν ξεχωριστά και ξεκίνησε μια συζήτηση με σεβασμό στο ποδόσφαιρο αλλά και στα πρόσωπα των προσκεκλημένων!

Η φάση θύμιζε λίγο αραχτοί σε παγκάκια της γειτονιάς και χαλαρή κουβεντούλα πίνοντας τίλιο. Αυτό όμως ήταν και το μαγικό της εκδήλωσης. Ένιωθες τόσο οικείους τους ομιλητές και τόσο ζεστό το κλίμα που δεν ήθελες να χάσεις ούτε μισό δευτερόλεπτο από την συζήτηση.

Όλοι είχαν κάτι να σου πουν!

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Συζήτηση με τον Βραζιλιάνο Διεθνή Edmilson και όχι μόνο!

Α.Δρακόπουλος, J.Cardoner και Edmilson.

ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος (Πρόεδρος του ΙΣΝ) έκανε ειδική μνεία στο πρόσωπο του Μίμη Παπαϊωάννου (παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και της εθνικής ομάδας,) για το έργο του, μέσω της συνεργασίας που είχαν και χάρη στην οποία απασχολήθηκαν 5000 παιδιά σε ακριτικά σημεία της Ελλάδας!

Ο Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ BARCELONA JORDI CARDONER

Ο Jordi Cardoner (Πρώτος Αντιπρόεδρος, FC Barcelona) μας μίλησε για το πώς βλέπουν οι Ισπανοί το ποδόσφαιρο και πόσο σημαντικά είναι τα άτομα που εργάζονται κάτω από τον οργανισμό που λέγεται Barcelona, καθώς επίσης και για το πρόγραμμα μεθοδολογίας FutbolNet, το οποίο δραστηριοποιείται σε 53 χώρες. Αξίζει να σημειώσουμε πως περισσότερα από 3.000 παιδιά είναι άμεσα επωφελούμενα του συγκεκριμένου προγράμματος ΜΟΝΟ σε Ελλάδα, Ιταλία και Λίβανο.

Ο Αντιπρόεδρος της Μπάρτσα, μας εξήγησε πως μέσω του ποδοσφαίρου καταφέρνουν να σώζονται παιδιά από πολύ σκληρές κοινωνίες και μαζί με αυτά και οι οικογένειες τους, καθώς επίσης και πως το ποδόσφαιρο είναι ΑΞΙΕΣ και ένα από τα πιο σημαντικά ”όπλα” αντιμετώπισης της βίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕDMILSON

O Edmilson

Στην συζήτηση (δεν μπορώ να την πω εκδήλωση γιατί όλα όπως γράφω και πιο πάνω ήταν τόσο οικεία) πήρε μέρος και ένας πολύ μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής (και μετά τη χθεσινή μου εμπειρία και μια ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ του ποδοσφαίρου).

Ο Edmilson (Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Ομάδα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2002 και Πρωταθλητής Ευρώπης με την FC Barcelona το 2006). Ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να ήταν και ήρωας παραμυθιού!

Ο José Edmílson Gomes de Moraes όπως είναι το πλήρες όνομα του, μας μίλησε αρχικά για το πώς είναι το συναίσθημα να σκοράρεις σε Μουντιάλ και για το πώς είναι η εμπειρία να βρίσκεσαι πίσω από τον μέγα μάγο Ροναλντίνιο. Μας εξήγησε επίσης τι σημαίνει το ποδόσφαιρο για την χώρα του και πόσο δύσκολα περνάνε τα μικρά παιδιά στις μικρές και υποανάπτυκτες συνοικίες της Βραζιλίας.

O Βραζιλιάνος διεθνής γεννημένος στην Τaquariya του Σάο Πάολο έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια με πολύ φτώχεια. Αυτός ήταν και ο λόγος που έφερε στην περιοχή του το FutbolNet της Barcelona foundation, στον χώρο του οποίου απασχολούνται 300 παιδιά και όχι μόνο, καθώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαιδεύονται και οι γονείς τους, αφού όπως μας είπε δεν έχει κανένα νόημα να εκπαιδεύεις τα παιδιά, αν αυτά γυρίζουν σε ένα δυσάρεστο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν μας έδειξε το βίντεο στο Σάο Πάολο δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα του, σαφώς συνειδητοποιημένος και συγκινημένος για το τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά της Taquariya.

Ήξερα πόσο καλός χαρακτήρας ήταν ο Βραζιλιάνος, αλλά δεν πίστευα ποτέ πως πρόκειται για τόσο μεγάλη προσωπικότητα, για έναν ”φύλακα άγγελο”.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣΗΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

O Aντώνης Αντωνιάδης

O Αντώνης Αντωνιάδης (Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού) μας άνοιξε λίγο τα μάτια με τις τοποθετήσεις του για το Μουντιάλ, αφού μας εξήγησε πως οι αμυντικοί πλέον όταν κάνουν φάουλ στοχεύουν επιδεικτικά στην ποδοκνημική του επιθετικού, ένα σημείο πολύ ευαίσθητο για έναν ποδοσφαιριστή.

Μας μίλησε για τους διαιτητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου που σνομπάρουν το VAR, για τους πλούσιους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ που με τα λεφτά τους κάνουν πραγματικά ότι γουστάρουν στον χώρο και περιθωριοποιούν τους γνώστες, ενώ τέλος δεν δίστασε να τοποθετηθεί και για την γνωστή παράγκα η οποία δεν αφήνει το ελληνικό ποδόσφαιρο να ορθοποδήσει υπό την εθελότυφλη στάση του κράτους.

THE CARPET SHOW

Αντώνης Καρπετόπουλος και Αλέξανδρος Κιτροέφ.

Την ευχάριστη εντύπωση μας την έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος (αυτό συζητούσαμε στα πηγαδάκια στην εξέδρα οι ”οπαδοί”).

Ο ”Κάρπετ” σε ερώτηση για το ”Τι είναι το ποδόσφαιρο” απάντησε ”τα πάντα”, ενώ μας εξιστορήθηκε και ένα σκηνικό για να μας το τεκμηριώσει με παραδείγματα.

Ακολουθεί σύντομη ΤRUE STORY:

”Την επομένη του Βραζιλία-Γερμανία 1-7, ένας πολύ καλός μου φίλος έφυγε από την ζωή. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής της κηδείας του, με ρώτησε ο παπάς, ποιος βλέπεις να το σηκώνει το Μουντιάλ; Αυτό είναι το ποδόσφαιρο”.

Αργότερα μας μίλησε για το πόσο εκπαιδευτικό είναι το Μουντιάλ 2018 για τους πιτσιρικάδες και την πεποίθηση του πως οι νέες γενιές που το παρακολούθησαν θα βγουν καλύτεροι άνθρωποι.

Επίσης θυμήθηκε 2 τρομερές αποκρούσεις του Νίκου Σαργκάνη, οι οποίες ήταν πολύ καλύτερες του Μπάνκς (στην κεφαλιά του Πελέ, στον ημιτελικό Αγγλία-Βραζιλία 1-0), όμως η δυναμική που έχει μέσα από την προβολή του το Μουντιάλ καταφέρνει και βάζει στην άκρη πολύ πιο θεαματικές σκηνές, απλά και μόνο επειδή βρίσκονται έξω από αυτό.

Το τελευταίο που θυμάμαι είναι όταν αναφέρθηκε στην δύναμη του ποδοσφαίρου για την αντιμετώπισης της βίας και του ρατσισμού.

Έδωσε σαν παράδειγμα τον Εμπαπέ ο οποίος έζησε και μεγάλωσε σε μια από τις πιο σκληρές συνοικίες της Γαλλίας -αυτή του Μπονί της Μασσαλίας- και παρόλα αυτά κατάφερε να φτάσει να διεκδικεί το κορυφαίο τρόπαιο του πλανήτη.

Βέβαια όταν η συζήτηση πήγε στα επίπεδα του ”προπατζίδικου” (γιατί όταν δόθηκε το μικρόφωνο στο κοινό, η αλήθεια είναι ότι μιλάγαμε για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό #ΝαΤαΛεμεΚιΑυτα) ο Κάρπετ αποποιήθηκε της παράγκας και αυτό δεν θα το ξεχάσω!

ΕΙΧΕ ΧΗΜΕΙΑ Η ΕΞΑΔΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Η Χρύσα Κουρομπύλια

Την εξάδα της συζήτησης συμπλήρωσαν ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, Ιστορικός που δήλωσε κατηγορηματικά ότι διαφωνεί σε όλες τις τοποθετήσεις του Αντώνη Καρπετόπουλου στο κομμάτι της παράγκας (αγαπήσαμε).

Και η διαιτητής Χρύσα Κουρομπύλια, η οποία μοίρασε ουκ ολίγες κόκκινες κάρτες σε πράσινους και κόκκινους υποστηριχτές. Η όμορφη διαιτητής (και εδώ αγαπήσαμε) μας εξήγησε πόσο δύσκολο είναι να κάνει συνέχεια σωστές επιλογές ένας referee, καθώς εκτός από τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνει όταν σφυρίζει, υπάρχουν άλλες τόσες στις οποίες επιλέγει να μην σφυρίξει.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Η όμορφη αυτή βραδιά έκλεισε με τον κ. Cardoner να χαρίζει στον κ. Δρακόπουλο μια εμφάνιση της Barcelona, έχοντας στην πλάτη τυπωμένο το όνομα ”Σταύρος Νιάρχος” και τον Edmilson να μοιράζει αυτόγραφα σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές!

Στις εξέδρες της εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί γνωστοί ποδοσφαιριστές, όπως ο Νίκος Σαργκάνης, ο Μίμης Δομάζος, ο Μίμης Παπαϊωάννου ενώ εντύπωση μας έκανε και η παρουσία του μπασκετικού Παναγιώτη Γιαννάκη.

Τέλος αξίζει να συμπληρώσουμε πως λίγη ώρα πριν την έναρξη των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, από τις 18:00 ως τις 19:30, το ΙΣΝ και το Barça Foundation διοργάνωσαν από κοινού στο ”Ξέφωτο” του ΚΠΙΣΝ ένα ακόμα αθλητικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή παιδιών προσφύγων, στο πλαίσιο του προγράμματος μεθοδολογίας FutbolNet, το οποίο υλοποιήθηκε με δωρεά του ΙΣΝ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν έχω να πω πολλά. Πραγματικά ήταν ένα ευχάριστο δίωρο με κουβεντούλα για το καλό του ποδοσφαίρου και της κοινωνίας μας, κάτω από ένα πολύ ιδιαίτερο και ευχάριστο κλίμα. Ήταν εντυπωσιακό πως άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικά βιώματα και διαφορετικού βιοτικού επιπέδου, έκατσαν κάτω και συζήτησαν σαν να ήταν φίλοι στην καφετέρια.

Το  άρθρο κλείνει με μια μεγαλειώδη ατάκα του Βραζιλιάνου, η οποία αποτέλεσε συμβουλή ζωής και μεγάλο μάθημα από την χθεσινή βραδιά.

 

” αν αξίζει μια φορά να εκπαιδεύσεις κάποιον, 
να τον διορθώσεις αξίζει τέσσερις”

(Δείτε εδώ όλη την εκδήλωση)

 

Να περνάτε καλά και να προσέχετε… Keep Good!

 

Σχόλια