Διακοπές στη Λέρο:H γωνιά της αιγαιοπελαγίτικης γης, όπου το τραγούδι, ο ήλιος και η θάλασσα συνυπάρχουν αρμονικά, διάλεξε η θέα Άρτεμις να χτίσει το θρόνο της.

Το στίγμα του νησιού δίνουν τα γραφικά ψαροχώρια και οι δαντελωτές ακτές με τα πεύκα, τους ευκαλύπτους και τα αρμυρίκια. Η ατμόσφαιρα είναι οικεία -σαν να ερχόσασταν εδώ καιρό-, ενώ η ορεινή της πλευρά μοιάζει με υπαίθριο μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω των ερειπίων που στέκουν ακόμα στη θέση τους. Αν είστε πεζοπόροι, το νησί θα σας χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις· αν αγαπάτε τις καταδύσεις, ο βυθός του θα σας γοητεύσει.

Διακοπές στην Λέρο: Ο απόλυτος καλοκαιρινός οδηγός!

10+1 Λόγοι για κάνεις εναλλακτικές διακοπές στην Λέρο

  1. Θα γνωρίσεις τους οικισμούς του νησιού. Το ξακουστό Λακκί θα σε εκπλήξει με την αρχιτεκτονική του. Ιταλικά, νεοκλασικά αλλά και αιγαιοπελαγίτικα κτίρια βρίσκονται εκεί για να περιπλανηθείς ανάμεσά τους. Άξια θαυμασμού είναι η Αγορά, το κινηματοθέατρο και το δημοτικό σχολείο. Να σημειωθεί πως στο Λακκί βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου!
  2. Η πρωτεύουσα του νησιού, ο Πλάτανος θα σε σαγηνεύσει με την ιδιαίτερη ομορφιά του. Είναι ένας αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός στο λόφο Απιτίκη, κάτω από το Κάστρο της Παναγίας. Σου προτείνω βόλτα, καφέ και γλυκό του κουταλιού στην πλατεία με τον πλάτανο την ώρα της δύσης του ηλίου. Τέλος στο δρόμο φεύγοντας σταμάτα στους 6 μύλους.
  3. Η Αγία Μαρίνα είναι ο δεύτερος πιο πολυσύχναστος οικισμός μετά το Λακκί. Αξίζει ειδικά το βράδυ!
  4. Το πανηγύρι του Αλωνάρη τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο η γιορτή της Τράτας που μοιράζεται δωρεάν ψάρι και κρασί, η Γιορτή στην παραλία της Αλίντας τη Ναυτική Εβδομάδα και το Πανηγύρι της Παναγίας κάθε Δεκαπενταύγουστο.
  5. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς την Παναγία Καβουράδαινα στον Ξηρόκαμπο.
  6. Οι παραλίες της Λέρου είναι εδώ γι’ αυτόν που ξέρει τι ζητάει από τις διακοπές του. Ηρεμία, γαλήνη, χαλάρωση, ήλιο και θάλασσα. Οι καλύτεροι όρμοι είναι ο Βρωμόλιθος, το Κριθώνι, οι Παναγιές, τα Δύο Λασκάρια, η Γούρνα και ο Κρυφός.
  7. Η πιο γνωστή και η πιο οργανωμένη παραλία του νησιού είναι η Αλίντα. Παρέχει κάθε άνεση ενώ παράλληλα είναι μια ήσυχη πλαζ. Στην ακτή Αλίντα θα βρεις τον διώροφο “Πύργο Μπελένη”, στον οποίο στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού.
  8. Αξίζει μία επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο του νησιού, χτισμένο μέσα σε τούνελ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που η Λέρος αποτελούσε αντικείμενο διεκδίκησης πολλών χωρών.
  9. Αν είσαι λάτρης των καταδύσεων ετοιμάσου να ζήσεις μία μοναδική εμπειρία στο βυθό της θάλασσας του νησιού. Ένα ολόκληρο «μουσείο» βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, αφού κατά τη διάρκεια του πολέμου, είχαν βυθιστεί πολλά αεροπλάνα και πλοία!
  10. Μην παραλείψεις να δεις την “Αγία Κιούρα των εξόριστων”, η οποία ήταν η εκκλησία των πολιτικών κρατουμένων της Χούντας και σήμερα έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «διατηρητέο μνημείο».
  11. Πρέπει με την παρέα σου να κάνετε εξορμήσεις στα γύρω νησάκια, Λειψούς, Αρχάγγελος, Ασπρονήσια και Μαράθι.

Οι παραλίες της Λέρου:

  1. Βρωμόλιθος: Δημοφιλής και οργανωμένη παραλία της Λέρου. Στο περισσότερο μέρος της έχει βότσαλο με μερικά αμμώδη σημεία. Ιδανική για βουτιές με θέα το νησάκι της Αγίας Κυριακής.
  2. Άλιντα: Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού με μικρά χαλίκια και άμμο.
  3. Δύο Λισκάρια: Ένας απάνεμος όρμος με «θάλασσα λάδι» και χρυσαφένια αμμουδιά στην ακτή.
  4. Άγιος Σπυρίδωνας:¨Ένας όρμος ιδανικός γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αποφασίσουν τι προτιμάνε: βότσαλο ή άμμο;
  5. Κριθώνι: Μία οργανωμένη, δημοφιλής παραλία της Λέρου και τα νερά της είναι πεντακάθαρα.
  6. Κουλούκι: Αποτελείται από τρεις συνεχόμενους γραφικούς κόλπους που θα σε κερδίσουν με την πρώτη ματιά. Η ακτή είναι αμμώδης και η περιοχή κατάφυτη με πεύκα.
  7. Αγία Κιούρα: Παρθένα, απομακρυσμένη και ανοργάνωτη ακτή.
  8. Παντέλι: Στον ομώνυμο οικισμό βρίσκεται η πιο ξακουστή παραλία της Λέρου και το πόδι σου χάνεται μέσα στην άμμο.

Που θα φάω και πού θα πιω;

  1. Η πρωτεύουσα του νησιού, ο Πλάτανος θα σε σαγηνεύσει με την ιδιαίτερη ομορφιά του. Είναι ένας αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός στο λόφο Απιτίκη, κάτω από το Κάστρο της Παναγίας. Σου προτείνω βόλτα, καφέ και γλυκό του κουταλιού στην πλατεία με τον πλάτανο την ώρα της δύσης του ηλίου.
  2. Στην Αγία Μαρίνα κάθε πρωί «στήνεται» ψαραγορά με φρεσκότατα ψάρια. Μην το χάσεις! Στο Παντέλι, τέλος, δεν θα μπορείς να αποφασίσεις σε ποια ψαροταβέρνα να κάτσεις.
  3. Κάνε μια απόδραση στο ψαροχώρι Παρθένι. Εκεί θα φας νόστιμα ψαράκια μπροστά στη θάλασσα, ενώ θα χαζεύεις τους ντόπιους ψαράδες με τις τράτες τους να «σχίζουν» το αγαιοπελαγίτικο «μπλε» της θάλασσας.
  4. Πήγαινε να  δοκιμάσεις πατσαβουρόπιτα, ντόπια μυζήθρα, πουγκάκια, παστό κολιό και για χώνεψη σουμάδα. Άντε γεια μας!

Πώς θα πάω;

Η Λέρος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με συμβατικό πλοίο (9½-11 ώρες) και αεροπορικώς από την Αθήνα.

Με σεβασμό στη φύση, την παράδοση και τον άνθρωπο, η Λέρος είναι ο τόπος που για αιώνες ανθίζει η ομορφιά.

Σχόλια