Αν θέλεις να επισκεφθείς το Καστελλόριζο αυτό το καλοκαίρι, σε αυτό το άρθρο θα μάθεις ο,τι χρειάζεσαι για να το γνωρίσεις καλύτερα.

Πέρυσι το καλοκαίρι είχα γράψει για όλο εκείνον τον έρωτα που έχω για το όμορφο νησί μου, το Καστελλόριζο. (Σου προτείνω να διαβάσεις εκείνο το άρθρο πριν συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό εδώ!)

Στο Καστελλόριζο, λοιπόν, δεν πρέπει να πας για τις συνηθισμένες διακοπές. Δεν είναι ένα συνηθισμένο νησί και σίγουρα δεν μπορείς να ζητάς κοινότυπη πολυτέλεια από αυτό, ακόμα κι αν αυτή προσφέρεται με τα απλούστερα στο νησί. Οπότε για να σε προετοιμάσω, το νησί δεν έχει παραλίες, δεν χρειάζεται αμάξι για το δεις όλο και αποτελεί έναν αληθινά εναλλακτικό προορισμό.

Πώς θα πας στο νησι;

Μπορείς να πας με καράβι ή και αεροπλάνο (αμέ, το νησί έχει και αεροδρόμιο!).

Αν διαλέξεις να πας με καράβι, τότε μπορείς είτε να ξεκινήσεις από τον Πειραιά, κάνοντας ένα 24ωρο μαγικό ταξίδι και περνώντας πολλά από τα όμορφα νησιά του Αιγαίου είτε να πας με αεροπλάνο μέχρι τη Ρόδο και να πάρεις το καράβι και μετά από 4 ώρες θα είσαι στο Καστελλόριζο.

Μη σε πανικοβάλλουν οι ώρες, πραγματικά θα ηρεμήσεις και θα ξεχαστείς. Ειδικά το 24ωρο ταξίδι από τον Πειραιά, χωρίς έγνοιες και με την θάλασσα να σου κάνει παρέα στο κατάστρωμα, είναι ο,τι καλύτερο. Αν έχεις καλή παρέα θα είναι πολύ πιο μαγικό!

Αν πάλι θελήσεις να πας με αεροπλάνο, τότε θα πρέπει σίγουρα κάνεις μια στάση στη Ρόδο και από εκεί να πάρεις ένα άλλο που πηγαίνει στο νησί. Το αεροπλάνο μάλλον είναι η γρηγορότερη λύση, αν έχεις λίγες μέρες στη διάθεση σου, αλλά θα σου πρότεινα το καράβι καθώς πας ή στο γυρισμό. Αξίζει πολύ να δεις το λιμάνι ερχόμενος ή φεύγοντας.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς στο νησί;

καστελλοριζο 1

Θέα με την Ρω από την Ακρόπολη του νησιού

Παλαιόκαστρο

Το Παλαιόκαστρο είναι ουσιαστικά η Ακρόπολη του νησιού, οπότε έχε μαζί σου ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Μπορείς να πας από τη μεριά του μονοπατιού της Αυλωνιάς (χρειάζεσαι κάποιον να σου δείξει αυτή τη διαδρομή), τα σκαλιά του Αη-Γιώργη του βουνού ή τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Σου προτείνω τα σκαλιά σε πρώτη φάση. Τα σκαλιά είναι γύρω στα 400 (αν τα μετρήσεις, να μας πεις και μας, γιατί όλοι διαφωνούν στο πόσα είναι τελικά).

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά θα έχεις θέα όλο το νησί στο πιάτο. Περπατώντας προς τα μέσα, θα βρεις το μοναστήρι του Αη-Γιώργη του βουνού και μετά από 1-1.5 ώρα περπατήματος θα φτάσεις στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα και το Παλαιόκαστρο. Στο Παλαιόκαστρο θα βρεις πολλές εκκλησίες σκορπισμένες τριγύρω από την Ακρόπολη, στέρνες, παλιά κτίσματα και μια υπέροχη θέα  απ’ όπου μπορείς να δεις όλο το νησί τριγύρω.

Τρύπα του Παραστά (Μπλε σπηλιά)

καστελλόριζο 2

Μπλε σπήλαιο

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το νησί είναι τόσο γνωστό, η σπηλιά του. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες σπηλιές στο κόσμο. Είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε κανείς να δει ερχόμενος στο νησί. Μπορείς να πας εκεί με ένα Sea Taxi και σου προτείνω σίγουρα να πας νωρίς το πρωί (κι ας σου πουν για πιο αργά), γιατί τότε θα δεις τη πραγματική μαγεία.

Επίσης, να έχεις μαζί σου μαγιό. Μην σε φοβίσει το σκοτάδι, είναι απόλυτα ασφαλές. Ρίξε μια βουτιά στα κρύα νερά μέσα και ίσως να είναι ο,τι καλύτερο έχεις ζήσει ως τώρα.

Λυκιακός Τάφος

Πρόκειται για έναν αρχαίο τάφο, που χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ και είναι λαξευμέμος πάνω σε βράχο. Είναι διακοσμημένος εξωτερικά, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν νεκρικές κλίνες και στις τρεις πλευρές του. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Λυκία, στην Τουρκία, όπου και υπάρχουν πολλοί ακόμα τάφοι, πράγμα που μάλλον συμβολίζει τις καλές σχέσεις με τα μικρασιατικά παράλια εκείνη την εποχή.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το ποιου ήταν ο τάφος. Μια από τις οποίες θέλει τον βασιλιά Μεγιστέα, από τον οποίο πήρε και το νησί το όνομα του Μεγίστη – κάτι για το οποίο επίσης δεν είμαστε σίγουροι. Εκεί μπορείς να πας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είναι κοντά στο λιμάνι και υπάρχει δωρεάν πρόσβαση.

Κάστρο

καστελλόριζο 3

Θέα προς το Μανδράκι και τον Αη-Γιώργη του νησιού από το Κάστρο

Πρόκειται για το κάστρο που μπορείς να δεις όντας στο λιμάνι. Είναι φτιαγμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες και βρίσκεται πάνω στο Castello Rosso (δηλαδή το κόκκινο χώμα) , απ΄όπου πήρε και το νησί το όνομα του. Λένε πως κατά τη δύση το χώμα τριγύρω φαίνεται κόκκινο, και γι’ αυτό του έδωσαν αυτό το όνομα, πράγμα που όντως αληθεύει.

Αξίζει σίγουρα έναν περίπατο μέχρι εκεί, μιας και θα βρεις ένα υπέροχο μέρος να ηρεμήσεις και να θαυμάσεις τη θέα του λιμανιού και του Μανδρακίου (ένας μικρότερος οικισμός σε έναν κόλπο κοντά στο λιμάνι) από την άλλη πλευρά.

Πού θα κολυμπήσεις;

Γενικά μπορείς να κάνεις μπάνιο μέσα στο λιμάνι, σε συγκεκριμένα σημεία που υπάρχουν σκάλες. Επίσης, μπορείς να πας για μπάνιο σε κάποιο από τα bars στην άκρη του λιμανιού ή στο ξενοδοχείο απέναντι. Αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να δεις.

Πλάκες 

καστελλοριζο 5

Για μπάνιο στις πλάκες

Εκεί μπορείς να πας με καγιάκ (μπορείς να νοικιάσεις), κολυμπώντας ή με sea taxi. Αν πας μόνος σου για πρώτη φορά, προτείνω μάλλον το sea taxi. Οι Πλάκες είναι μέρη κοντά στο νερό, απ’όπου παλιά έπαιρναν οι κάτοικοι τις πέτρες για τα σπίτια και τις κατασκευές τους και που με τα χρόνια η θάλασσα λείανε την πλάκα και έφτιαξε ουσιαστικά κάτι σαν μικρές παραλίες.

Υπάρχουν επτά τέτοιες για να διαλέξεις, αλλά σίγουρα προτείνω την δεύτερη και την Τρίτη. Τα νερά εκεί είναι ρηχά στην αρχή, οπότε μπορείς να πεις πως θυμίζει παραλία, αλλά έχει λιγοστή άμμο και βότσαλα. Μετά από λίγο, όμως, το νερό γίνεται πολύ βαθύ και ο βυθός είναι τρομερά ενδιαφέρων, οπότε σιγουρέψου πως θα έχεις μαζί σου μια μάσκα και αναπνευστήρα.

Αη-Γιώργης του Νησιού

Οχι, δεν ξαναναφέρθηκε πιο πάνω αυτός ο Αη-Γιώργης. Μην μπερδεύεσαι. Απλά υπάρχουν περίπου 7 στο νησί και διαφέρουν ανάλογα με το πού βρίσκονται. Ο συγκεκριμένος είναι πάνω σε ένα μικρό νησάκι λίγο πιο έξω από το νησί. Κι εκεί μπορείς να πας με καγιάκ, κολύμπι ή sea taxi, αλλά και πάλι σου προτείνω την τελευταία επιλογή για πρώτη φορά.

Τα τελευταία χρόνια το λειτουργεί ένα ζευγάρι και έχει στην κορυφή του ένα bar και μικρή ταβέρνα, ενώ κάτω μπορείς να απολαύσεις το νερό και τον ήλιο στη ξαπλώστρα σου. Σου προτείνω να κολυμπήσεις μέσα στο μικρό κόλπο που σχηματίζει και αν είσαι πολύ προσεκτικός να κάνεις και το γύρο του νησιού. Αλλά, πραγματικά να είσαι πολύ προσεκτικός για τις βάρκες που πηγαινοέρχονται και για τα ρεύματα, μπορεί να γίνουν πολύ δυνατά κάποιες φορές.

Σφαγεία

Πρόκειται για το μέρος που βρίσκονταν παλιά τα σφαγεία του νησιού. Πια έχει μείνει μόνο ένα εγκαταλελειμένο κτήριο για να σου κάνει τη τέλεια σκιά. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά ζεστά, οπότε πάρε καπέλο και πετσέτα για να ξαπλώσεις πάνω. Πρόκειται για ένα μέρος με καταγάλανα νερά, το οποίο προτείνω να επισκεφθείς σίγουρα μια φορά.

Μπορείς να πας εκεί με τα πόδια, ακολουθώντας ένα μαγευτικό μονοπατάκι πίσω από το λεγόμενο Φάρο και φεύγοντας ουσιαστικά λίγο από το λιμάνι. Μπαίνεις στο νερό με σκάλα, στην αρχή πατώνεις και μετά τα νερά γίνονται πιο βαθιά. Τα νερά είναι απλά μαγικά, μόνο αν πας θα καταλάβεις για τι πράγμα σου μιλάω.

καστελλοριζο 7

Ο γυρισμός από το νησί της Ρω

Νησί της Ρω

Πρόκειται για ένα νησί πάλι εκτός του Καστελλορίζου, αλλά αυτή τη φορά λίγο πιο μακριά. Σίγουρα χρειάζεσαι ένα sea taxi για να πας εκεί. Αξίζει, αν έχεις κάποιον γνωστό με σκάφος, το οποίο θα μπορείτε να πάρετε και να πάτε να αράξετε εκεί για ώρες. Ιδανικό μέρος είναι πίσω μικρός κόλπος στο νησάκι, όπου τα νερά έχουν την πιο ωραία απόχρωση του γαλάζιου και το τοπίο σε γαληνεύει.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείς και το μπροστά μέρος του μικρού νησιού, όπου βρίσκεσαι το εκκλησάκι, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν μπορείς να μείνεις για κολύμπι. Αλλά μπορείς πάντα να ρωτήσεις τον οδηγό του ταξί για μια βόλτα. (Γενικά, άσε τους οδηγούς των ταξί να σου διηγηθούν τις ιστορίες τους, θα προσθέσει μια πολύ όμορφη νότα στην όλη εκδρομή!)

καστελλόριζο 6

Θέα από το λιμάνι μέσα από το νερό

Γενικά, ερχόμενος στο Καστελλόριζο να έχεις στο νου σου πως θα περπατήσεις αρκετά και θα χρειαστεί να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα. Άσε τον εαυτό σου να ξεχαστεί. Όπως έχω ξαναπεί, βγάλε το ρολόι και μην ανοίξεις τη τηλεόραση ή τα social media. Βγάλε πολλές φωτογραφίες για την επιστροφή, αλλά μη το παρακάνεις.

Μη φοβηθείς να γνωρίσεις το κόσμο που βρίσκεται γύρω σου, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα άτομα, με πολύ ωραίες ιστορίες για να σου πουν. Βγες από το mood των συνηθισμένων διακοπών σε ένα κοσμοπολίτικο νησί και ανακάλυψε την ενέργεια που κρύβει ο τόπος σπιθαμή προς σπιθαμή.

Αν θες περισσότερες πληροφορίες μπορείς πάντα να με βρεις στα Social Media, εκ των οποίων και τις φωτογραφίες μου στο Instagram, αλλά και βίντεο μου στο Youtube.

Σχόλια