Ναι, το χρειάζεσαι! The end.

Πλακίτσα. :Ρ Θα προσπαθήσω να σε πείσω λίγο παραπάνω, ωστόσο, για τη χρησιμότητά του.

Η απορία είναι εύλογη. Όντας φοιτητής, και σε περίπτωση, μάλιστα, που είσαι στο πρώτο ή δεύτερο έτος φοίτησης, η εργασία φαντάζει μακρινή δραστηριότητα. Κι όντως, είναι. Όμως, η προετοιμασία, στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας, πρέπει να αρχίζει από νωρίς. Πολύ νωρίς… Συνεπώς, ιδού οι τρεις λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το LinkedIn, άμεσα κιόλας.

LinkedIn συμβουλές

1. Θα αναπτύξεις τα skills σου

Skills: Η λέξη-κλειδί στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Η τάση είναι οι εργοδότες να εστιάζουν όλο και περισσότερο σε skills. Soft skills, hard skills, you name it… Και όπως με τα skills που απαιτούνται για μια εργασία, έτσι και για την αναζήτησή της, απαιτείται συγκεκριμένο skill set.

Με το να ασχολείσαι με το LinkedIn, εξοικειώνεσαι με την πλατφόρμα και την «φιλοσοφία» της. Μαθαίνεις να είσαι μέρος μιας επαγγελματικής κοινότητας και να συμπεριφέρεσαι ανάλογα. Μαθαίνεις, επίσης, τεχνικά θέματα, features και τρόπους αξιοποίησής τους προς όφελός σου. Με άλλα λόγια, ετοιμάζεσαι για την ώρα που θα χρειαστεί να την αξιοποιήσεις, για να βρεις εργασία. Διόλου ασήμαντο για την καριέρα σου.

LinkedIn συμβουλές: Είμαι φοιτητής – Χρειάζομαι LinkedIn;

2. Θα αναπτύξεις το network σου

Ένα μεγάλο «κεφάλαιο» του LinkedIn, είναι το θέμα των διασυνδέσεων (connections), όπως άλλωστε και σε κάθε άλλο κοινωνικό μέσο δικτύωσης. Κι επειδή η ανάπτυξή του είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη υπόθεση, κάθε χρήστης οφείλει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, ώστε να το διευρύνει. Και όντας φοιτητής, έχεις εξαιρετικά πολλές ευκαιρίες να μεγαλώσεις το δίκτυό σου. Διαλέξεις, παρέες με συμφοιτητές, πάρτι, επισκέψεις σε εταιρείες, σεμινάρια, μέρες καριέρας είναι μόνο μερικές από τις περιστάσεις που δίνουν την ευκαιρία σε έναν φοιτητή να δικτυωθεί.

Τελειώνοντας τη σχολή, ή φτάνοντας προς το τέλος της, δεν θα είναι αργά να αναπτύξεις το δίκτυό σου, θα είναι όμως κακό timing, καθότι τότε θα είσαι σε φάση που θα θέλεις να το αξιοποιήσεις.

Πώς όμως να αξιοποιείς, κάτι που δεν έχεις σαφώς ορισμένο και άμεσα προσβάσιμο;… Μην με παρεξηγήσεις, η κοινωνική δικτύωση, δεν είναι η μόνη δικτύωση. Σε ένα κόσμο, όμως, που όλα κινούνται τόσο γρήγορα, κάποιος μπορεί να διατηρήσει επαφή πολύ ευκολότερα και μένει περισσότερο στην μνήμη άλλων, όντας συνδεδεμένος μαζί τους μέσω κάποιου social media. Και ποιο καλύτερο από το LinkedIn;

LinkedIn συμβουλές: Είμαι φοιτητής – Χρειάζομαι LinkedIn;

3. Θα πάρεις πιο σωστές αποφάσεις

Η πλατφόρμα σου δίνει πρόσβαση σε μια τεράστια βάση επαγγελματιών. Παρακολουθώντας τη δραστηριοποίηση των επαγγελματιών αυτών, το προφίλ τους, τις επιλογές τους και την σταδιοδρομία τους, θα σε βοηθήσει να πάρεις πιο σωστές επαγγελματικές αποφάσεις.

Για παράδειγμα, η κατεύθυνση που θα κληθείς να διαλέξεις στη διάρκεια των σπουδών σου, μπορεί να βασιστεί στη τύχη ή σε δεδομένα που θα συλλέξεις στο LinkedIn, από φοιτητές που είχαν βρεθεί στη θέση σου νωρίτερα.

Παρακολουθώντας τα προφίλ τους, μπορείς να εντοπίσεις patterns αναφορικά με την επαγγελματική τους πορεία και τις επιλογές τους και να αποφασίσεις με μεγαλύτερη σιγουριά για το ποια κατεύθυνση να πάρεις. Βλέποντας το πού δουλεύουν παλιοί απόφοιτοι, αποκτάς μια καλύτερη εικόνα για την αντίληψη που έχει η αγορά εργασίας για τη σχολή σου και τις κατευθύνσεις της και αυτό ενδεχομένως να σε κατευθύνει αναλόγως.

Αν αυτά δεν σε έχουν πείσει, τότε σκέψου και αυτή την περίπτωση: Ας υποθέσουμε ότι είχες αποφασίσει, συνειδητά, να μην δημιουργήσεις Facebook account και κάποια στιγμή αποφάσιζες να φτιάξεις ένα προφίλ. Πόσο χρόνο θα σου έπαιρνε να μάθεις όλα τα features, να δικτυωθείς με όλους εκείνους που είσαι τώρα δικτυωμένος και να αποκτήσεις εξοικείωση και άνεση με το posting, sharing, κτλ;

Κάτι ανάλογο, θα συμβεί και με το LinkedIn, εφόσον αποφασίσεις να το «κυνηγήσεις», προς το τέλος των σπουδών σου. Με ένα, όμως, πολύ διαφορετικό αντίτιμο…

Σχόλια